Αθλητισμός

Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας: Ο επαγγελματισμός φέρνει επιτυχίες

Μία επίσκεψη στον Ιππικό όμιλο Καλαμάτας αρκεί για να γίνει αμέσως αντιληπτό πόσο κοντά έχει έρθει ο άνθρωπος με τη φύση αλλά και με αυτά τα υπέροχα ζώα, τα άλογα, βλέποντας πολλά μικρά παιδιά να μαθαίνουν τα μυστικά της ιππασίας, από έμπειρους καθηγητές και καθηγήτριες που διαθέτει ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας στη δυτική παραλία.
Εκπαιδευτές με επάρκεια, χαμόγελο και άριστη εκπαιδευτική κατάρτιση.

Τα μαθήματα γίνονται καθημερινά, εκτός Τρίτης, και Σαββατοκύριακα πρωί και απόγευμα κατόπιν ραντεβού.
Τα μαθήματα ιππασίας είναι ατομικά στην αρχή και όταν ο εκπαιδευτής θεωρήσει ότι ο κάθε μαθητής είναι έτοιμος, εντάσσεται σε γκρουπ των 2-3 ατόμων. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα για όποιον το επιθυμεί να συνεχίσει τα ιδιαίτερα μαθήματα.

Συστήνεται να πραγματοποιείται ένα δοκιμαστικό μάθημα στην αρχή και μετά να γίνεται η εγγραφή.
Ο εξοπλισμός (στολή ιππασίας) δεν είναι προϋπόθεση για την έναρξη των μαθημάτων, αλλά η απόκτησή του εξοπλισμού από κάθε μαθητή το συντομότερο δυνατόν είναι απαραίτητη.

Και θεραπευτική ιππασία

Εκτός από το εκπαιδευτικό κομμάτι υπάρχει και το θεραπευτικό.
Η θεραπευτική αξία της ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες ήταν γνωστή στους Έλληνες, απο τον 5ο π.Χ αιώνα. Πρώτος ο Ξενοφώντας αναφέρθηκε στη Θεραπευτική Ιππασία με τον όρο «Ιπποθεραπεία» στο βιβλίο του «Περί Ιππικής Τέχνης».

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία ιδιαίτερη μορφή αθλητικής δραστηριότητας η οποία βασίζεται σε εναλλακτικά προγράμματα αποκατάστασης.
Ο εκπαιδευτής χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου, το οποίο όταν περπατά μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, για να βελτιώσει νευρολογικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες σε ασθενείς με κινητικά και νοητικά προβλήματα.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας τα άλογα, καταλαβαίνουν και αυτά σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο δίνοντας πολλά αξιοποιήσιμα ερεθίσματα στο άτομο που νοσεί.

Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι καινούρια,τα τελευταία χρόνια βρίσκει γόνιμο έδαφος και εφαρμόζεται σε άτομα με κινητικά και νοητικά προβλήματα.Μόλις το 1983, η θεραπευτική ιππασία αρχίζει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, και το 1992, συγκροτήθηκε ο «Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας»-ΣΘΙΕ, ένα σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα, που ένα χρόνο αργότερα αναγνωρίστηκε.

Είναι μία μοναδική εμπειρία, αποτελεί μια ολιστική, εναλλακτική και θεραπευτική προσέγγιση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες θεραπείες σε φυσιοθεραπευτήρια, γυμναστήρια και πισίνες υδροθεραπείας. Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματός τους, βοηθώντας τα να βιώσουν την χαρά της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας μέσα στη φύση.
Σύμφωνα με παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες, η θεραπευτική ιππασία δημιουργεί μοναδικά σωματικά, νοητικά, αισθητηριακά και ψυχολογικά οφέλη στα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως είναι:

Αύξηση της συμμετρίας.
Βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης και του ελέγχου του κεφαλιού.
Μείωση της σπαστικότητας.
Αύξηση του εύρους κίνησης.
Βελτίωση του συντονισμού και της κινητικότητας.

Προκρίσεις και μεγάλες διοργανώσεις

O Νικος Δρουγας

Βρεθήκαμε στον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας και στο MessiniaLIVE μίλησε ο Νίκος Δρούγας , για τις επιτυχίες των αναβατών Δημήτρη Δρούγα και Μελίνας Πεϊμανίδη που προκρίθηκαν και θα συμμετάσχουν στους Βαλκανικούς αγώνες, ενώ μας ενημέρωσε ότι το τελευταίο διήμερο του Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στον ιππικό όμιλο, Περιφερειακό Πρωτάθλημα με τη συμμετοχή πολλών αναβατών και αλόγων!

Με επιτυχία διοργανώθηκε και το Summer camp στον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ippok.gr/

To Top