Παιδί

Ημερίδα στην Καλαμάτα για την αναδοχή: «Αν υπάρχει χώρος στην καρδιά μας, υπάρχει και στο σπίτι μας»

Με επιτυχία διοργανώθηκε σήμερα Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η επιστημονική Ημερίδα με θέμα “Αναδοχή: Μια άλλη ματιά για το παιδί που κινδυνεύει”, με διοργανώτρια την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας, και με στόχο την ενίσχυση της εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας μέσω της αναδοχής.

ANADOXHDSC-0896

ANADOXHDSC-0897

ANADOXHDSC-0898

ANADOXHDSC-0899

ANADOXHDSC-0900

ANADOXHDSC-0901

ANADOXHDSC-0903

ANADOXHDSC-0904

ANADOXHDSC-0905

ANADOXHDSC-0906

ANADOXHDSC-0907

Παρουσιάστηκαν, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τη σημασία της αναδοχής, της οικογένειας, και γενικά της προώθησης του θεσμού της Αναδοχής παιδιών, ως μέτρο παιδικής προστασίας ανήλικων που στερούνται προσωρινά, για διάφορους λόγους, τη βιολογική τους οικογένεια, και που πλέον αντιμετωπίζεται πιο σοβαρά από ποτέ από το Κράτος και τους φορείς του, σε ένα νομικό πλαίσιο που μπορεί να έχει βελτιωθεί αλλά εξακολουθεί να θέλει παρεμβάσεις. Στη Μεσσηνία είναι μια σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης για αυτό το πολύπλοκο θέμα και θα απαιτηθούν κι άλλες ημερίδες και ενημερωτικές συναντήσεις για να κατανοηθεί σε βάθος ο θεσμός και οι δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα - όπως ειπώθηκε - δεν υπάρχει στο μητρώο κάποιος ενδιαφερόμενος.

Τι είναι Αναδοχή
Η αναδοχή είναι μια υποκατάστατη μορφή της φυσικής οικογένειας για παιδιά που στερούνται την οικογένεια ή για διάφορους λόγους αδυνατεί ή είναι ακατάλληλη να τα φροντίσει.
Οι ανάδοχες οικογένειες αξιολογούνται και επιλέγονται για το έργο τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στις ανάδοχες οικογένειες παρέχεται συμβουλευτική στήριξη, οικονομικές παροχές και διευκολύνσεις ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες των παιδιών που φροντίζουν.
Σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί πως η αναδοχή ΔΕΝ είναι υιοθεσία, που σημαίνει ότι τα παιδιά παραμένουν στην οικογένεια για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται ότι είναι αναγκαίο για το συμφέρον του.

ANADOXHDSC-0908

ANADOXHDSC-0910

ANADOXHDSC-0912

ANADOXHDSC-0915

ANADOXHDSC-0917

ANADOXHimage00007

ANADOXHimage00010

Κι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή το κάθε παιδί πρέπει να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να εξελιχθεί κοινωνικά, σε ένα ομαλό οικογενειακό περιβάλλον και να μην στερείται την αγάπη, την φροντίδα, την σωστή διαπαιδαγώγηση και την ασφάλεια που τόσο έχει ανάγκη.


Δυο ανάδοχοι γονείς συνομίλησαν για την εμπειρία τους με την Κοινωνική λειτουργό της ΠΕ Μεσσηνίας Αθηνά Μαγκουρίλου.

Αν έχετε έντονη την διάθεση προσφοράς, έχετε απόθεμα δύναμης και ψυχής και επιθυμείτε να δώσετε την αγάπη και την φροντίδα σας σε ένα παιδί, μπορείτε να γίνετε ανάδοχοι γονείς, αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη προεργασία, όπως επιβλέπει και ορίζει το αρμόδιο Τμήμα Αναδοχών - Υιοθεσιών ΕΚΚΑ.

Μεταξύ των στοιχείων που τονίστηκαν στην ημερίδα είναι πως το φυσιολογικό περιβάλλον ενός παιδιού είναι η οικογένεια και όχι ένα ίδρυμα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η παραμονή σε ένα ίδρυμα σε παιδιά ηλικίας από 0-4 ετών επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη νευρική λειτουργία του.
Σκοπός της αναδοχής είναι τα παιδιά να ζουν σε μια οικογένεια που όμως θα τη νιώθουν δική τους.
Στην Ελλάδα περίπου 1600 παιδιά φιλοξενούνται στα ιδρύματα. Από αυτά, μόλις το 5% πληροί τα κριτήρια για υιοθεσία, αφού έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ τέκνου και βιολογικής οικογένειας, γεγονός που ξεκλειδώνει ουσιαστικά τη σχετική νομική οδό. Όμως, 4 στα 10 παιδιά που ζουν στα ιδρύματα πληρούν τις προϋποθέσεις αναδοχής και περιμένουν εκείνον τον άνθρωπο που θα τα βγάλει από τη δομή και θα τα εντάξει ουσιαστικά στην κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε ότι: «Αν υπάρχει χώρος στην καρδιά μας, υπάρχει και στο σπίτι μας».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, στηρίχτηκε από το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας και διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Βρεφονηπιακού Σταθμού - Νηπιαγωγείου “Το Περιβόλι της Γιαγιάς” του ιδρύματος Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου.

To Top