Διατροφή

Ημερίδα για το πυρηνέλαιο: Από ξεχασμένο έγινε αξιοζήλευτο – Ιδανικό για τηγάνισμα στην εστίαση

"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ" - ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ

Μια χρήσιμη κι αρκετά διαφωτιστική βιωματική εσπερίδα διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καταστημάτων εστίασης, αρχικά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου και στη συνέχεια, στο μεζεδοπωλείο "Λούφα" στο ιστορικό κέντρο. Επίκεντρο ήταν η ενημέρωση σχετικά με τη χρήση του ελαιόλαδου και των παραγώγων του στην εστίαση και κυρίως του πυρηνελαίου.

EPIMELHTHRIOimage00003

EPIMELHTHRIOimage00004

EPIMELHTHRIOimage00005

EPIMELHTHRIOimage00012

EPIMELHTHRIOimage00013

EPIMELHTHRIOimage00015

EPIMELHTHRIOimage00019

EPIMELHTHRIOimage00026

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας, όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε ένα κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και φόβους για ελλείψεις διατροφικών προϊόντων (ηλιέλαιο, σιτηρά) που παράγονται στις δύο χώρες.
Με την τιμή του ηλιελαίου να έχει σκαρφαλώσει στα ύψη και τους επαγγελματίες της εστίασης στην Ελλάδα είτε να το προμηθεύονται με φειδώ ή να αδυνατούν να το αγοράσουν καθώς η τιμή του έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ξαναθυμηθούμε το πυρηνέλαιο που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στη Μεσσηνία.

EPIMELHTHRIOimage00033

EPIMELHTHRIOimage00035

EPIMELHTHRIOimage00038

EPIMELHTHRIOimage00039

Το πυρηνέλαιο είναι μία από τις κύριες ποιοτικές κατηγορίες του ελαιολάδου

Οι άλλες τρεις είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το παρθένο ελαιόλαδο και το ελαιόλαδο. Η παραγωγή πυρηνέλαιου γίνεται από την επεξεργασία πυρήνων ελιάς. Το πυρηνέλαιο είναι γνωστό και ως το ελαιόλαδο των φτωχών. Είναι ελαφρύ με απαλή ήπια γεύση και ουδέτερο άρωμα. Ενδείκνυται για τηγάνισμα, αφού αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι οικονομικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τηγάνι το ίδιο πυρηνέλαιο 3-4 φορές, λόγω του μεγάλου σημείου καύσης του. Το πυρηνέλαιο παρέχει όμως σημαντικά οφέλη και στην υγεία των ανθρώπων. Το πυρηνέλαιο είναι υγιεινό και μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή των ανθρώπων. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τι είναι το πυρηνέλαιο.

Τι είναι το πυρηνέλαιο

Το πυρηνέλαιο πρόκειται για ελαιόλαδο που προκύπτει από τη μείξη ραφιναρισμένου πυρηνελαίου με παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η οξύτητά του δεν πρέπει να είναι πάνω από 1%. Ονομάζεται ουσιαστικά το προϊόν που λαμβάνεται από το υπόλειμμα του κυρίως ελαιολάδου μετά από επεξεργασία του πυρήνα του ελαιοκάρπου. Το πυρηνέλαιο έχει σκούρο πράσινο ή καστανό χρώμα και ήπια, απαλή γεύση. Είναι χειρότερο σε ποιότητα από το ελαιόλαδο, αλλά καλύτερο από τα διάφορα άλλα σπορέλαια, γιατί διατηρεί τη βασική του σύσταση και κυρίως ως προς το ελαϊκό οξύ. Η παραλαβή λαδιού από τον πυρήνα της ελιάς και ο εξευγενισμός του γίνεται υπό πολύ αυστηρές συνθήκες για να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητά του. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα για μαγείρεμα, για σαλάτες, αλλά κυρίως για τηγάνισμα, γιατί αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται, επίσης, στη σαπωνοποιία.

EPIMELHTHRIOimage00027

EPIMELHTHRIOimage00029

EPIMELHTHRIOimage00030

EPIMELHTHRIOimage00031

Την επιστημονική ενημέρωσε έκανε μέσω zoom η Δρ Κική Ζηνοβιάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Perrotis College της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ‘Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Κλάδο των τροφίμων’, που συμπερασματικά τόνισε πως με μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, το πυρηνέλαιο είναι ιδανικό για το τηγάνισμα.

Το πυρηνέλαιο χρησιμοποιείται στην μαζική εστίαση αλλά και στην οικιακή χρήση, επιπλέον των εφαρμογών τηγανίσματος και σε εφαρμογές μαγειρικής, υποκαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις το ελαιόλαδο. Επίσης χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τα αρτοποιεία για την παρασκευή κουλουριών, βουτημάτων κλπ. αρτοσκευασμάτων.
Πυρηνέλαιο και υγεία
Το πυρηνέλαιο είναι υγιεινό και όταν εισάγεται στο διατροφολόγιο των ανθρώπων συμβάλλει και στη μείωση της παχυσαρκίας. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό όξύ). Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιά, γιατί μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Περιέχει επίσης λίγα κορεσμένα λιπαρά οξέα, πράγμα ευεργετικό για την καρδιά. Πρόκειται για λάδι οικονομικό και υγιεινό, που μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά στην κουζίνα. Είναι πιο υγιεινό από διάφορα σπορέλαια.

Στο βιωματικό μέρος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες, που άκουσαν πληροφορίες με έκπληξη σχετικά με την χρήση του "παρεξηγημένου" πυρηνέλαιου, μετέβησαν στην "Λούφα" όπου εκεί ο ιδιοκτήτης και έμπειρος μάγειρας Γιάννης Λαμπρόπουλος, που το χρησιμοποιεί για περισσότερα από 20 χρόνια, ετοίμασε δυο πιάτα με πατάτες τηγανητές και λουκάνικα που τηγανίστηκαν αποκλειστικά με πυρηνέλαιο, με τους συναδέλφους του να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι.

To Top