ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημέρα αγάπης και ευαισθητοποίησης για όλα τα ζώα η 4η Οκτωβρίου

Η ευθύνη του ανθρώπου προς τα ζώα προάγει τον πολιτισμό μας

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι σήμερα και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, σε μήνυμά του, τονίζει ότι «είναι η αφορμή αφύπνισης του σεβασμού και της αγάπης στα ζώα. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία στιγμή στη διαρκή προσπάθεια ευαισθητοποίησης του ανθρώπου για τη φροντίδα των ζώων, μία στιγμή σε μία διαρκή συμπεριφορά που καταδεικνύει την ομαλή συνύπαρξή μας.

Γύρω στο 80% των σκύλων και γάτων του πλανήτη είναι αδέσποτα ή παραμελημένα και περί τα 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο.

Η φροντίδα, η προσοχή και η ευζωία των ζώων, ειδικά σε δύσκολες περιόδους όπως η σημερινή, οφείλουν να είναι βασικές προτεραιότητες της Πολιτείας και των κατά τόπους αυτοδιοικητικών αρχών και φορέων. Ταυτόχρονα, είναι δείγμα πολιτισμού και υγείας μίας κοινωνίας η ορθή αντίληψη που έχουν οι πολίτες της για τα ζώα είτε αυτά είναι κατοικίδια είτε παραγωγικά».

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931, σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Παράλληλα τα αδέσποτα ζώα αυξάνονται τόσο λόγω των ασυνείδητων ιδιοκτητών που τα εγκαταλείπουν όσο και λόγω της αδυναμίας της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης να ελέγξουν και να υποχρεώσουν τους πολίτες να σέβονται τα δικαιώματα των ζώων. Η πολιτεία είναι ανίκανη να ανταποκριθεί ακόμη και στην ανάγκη εκπόνησης ενός στοιχειώδους προγράμματος στειρώσεων των ζώων, αναφέρουν οι φιλοζωικές ενώσεις.

Ημέρα αγάπης και ευαισθητοποίησης για όλα τα ζώα η 4η Οκτωβρίου
To Top