ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Τον Οκτώβριο έτοιμη η πλατφόρμα-αρχές 2018 οι πρώτοι

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Επειδή κυκλοφόρησαν πληροφορίες σχετικά με τους πλειστηριασμούς που δεν ευσταθούν ή που μπέρδεψαν το κοινό, επιχειρούμε να αποσαφηνίσουμε το τοπίο:

1. Κατ αρχήν, το σύστημα δεν θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο, αλλά ένα μήνα μετά. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι σχεδόν έτοιμη, χρειάζεται να αντιμετωπίσει ορισμένες τεχνικές δυσκολίες και εκτιμάται ότι θα μπορεί να λειτουργήσει αρχές Οκτωβρίου.

2. Οι πρώτοι πλειστηριασμοί που θα δει η αγορά δεν θα είναι νωρίτερα από τις αρχές του 2018. Ο λόγος, διότι απαιτείται διάστημα ενός τριμήνου για τη μετάβαση από τα Ειρηνοδικεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

3. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όσα ακίνητα πλειστηριασθούν αρχές του 2018, έχουν ήδη ενταχθεί σε καθεστώς πλειστηριασμού (βρίσκονται στα Ειρηνοδικεία)

4. Επομένως, κανενός το σπίτι «δεν βγαίνει στο σφυρί» την άλλη βδομάδα. Αντιθέτως, για όσα ακίνητα δεν έχει ακόμη κινηθεί η σχετική διαδικασία του πλειστηριασμού, δεν έχουν ήδη δηλαδή κατευθυνθεί στα Ειρηνοδικεία, θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος.

5. Ο χρόνος αυτός – που αφορά ακίνητα τα οποία εφεξής θα αποτελέσουν αντικείμενο πλειστηριασμού- είναι τουλάχιστον 7 μήνες. Αρα, το σπίτι κάποιου οφειλέτη θα βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό τον Απρίλιο του 2018 αν σήμερα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες εξ αρχής

6. Η αποχή των συμβολαιογράφων έληξε, ανοίγοντας το δρόμο για πλειστηριασμούς και σε Ειρηνοδικεία, αλλά για ποσά άνω των 300.000 ευρώ.

7. Η προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά αποκλειστικά όσους έχουν υποβάλει αίτηση στο πλαίσιο του Ν Κατσέλη και έχουν ήδη ημερομηνία εκδίκασης. Μόνο αυτούς.

8. Ομως, ακόμη και μέχρι τις 31/12/2018 έχουν δικαίωμα όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, να υποβάλλουν αίτηση στο Νόμο Κατσέλη.

9. Από εκεί και στο εξής, μετά το τέλος του 2018 δηλαδή, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου, πάλι στο πλαίσιο του Ν Κατσέλη.

10. Μέχρι και τελευταία στιγμή, μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τα ληξιπρόθεσμα δάνειά του και να «σώσει» το σπίτι του. Οι τράπεζες δεν επιθυμούν…να γίνουν μεσίτες!

ΠΗΓΗ:NEWS247

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Τον Οκτώβριο έτοιμη η πλατφόρμα-αρχές 2018 οι πρώτοι
To Top