ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικά πλέον οι άδειες μουσικής στα καταστήματα εστίασης

Με μια απλή ηλεκτρονική γνωστοποίηση θα μπορούν στο εξής να ξεκινούν τη λειτουργία τους τα καταστήματα εστίασης.
Από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ξεκινά άμεσα και η λειτουργία της δραστηριότητας, χωρίς να απαιτείται άδεια λειτουργίας.

Στο https://notifybusiness.gov.gr/assets/index.html μπορούν οι καταστηματάρχες εστίασης να συμπληρώνουν την φόρμα και να υποβάλλουν το αίτημα για άδεια μουσικών οργάνων.
Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδιες εποπτικές αρχές ενημερώνονται από τον φορέα μιας οικονομικής δραστηριότητας για την έναρξη ή τη μεταβολή στη λειτουργία της,

Πραγματοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου που πρόκειται να ασκήσει τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένη εγκατάσταση και αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της.

Βέβαια προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση να πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις ασφαλούς λειτουργίας της και ότι έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες εγκρίσεις.
Στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας τηρείται υποχρεωτικά φάκελος με όλα τα απαιτούμενα από τις σχετικές διατάξεις έγγραφα (π.χ. διοικητικές άδειες, εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κ.λπ..
Ο φάκελλος αυτό περιλαμβάνει μόνο τα ελάχιστα στοιχεία που κρίνεται απαραίτητο να γνωρίζει η διοίκηση, προκειμένου να διενεργούνται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Οι δραστηριότητες που υπόκεινται στην παρούσα φάση σε καθεστώς γνωστοποίησης είναι:

-Μεταποιητικές δραστηριότητες τροφίμων και ποτών
-Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
-Τουριστικά καταλύματα και πισίνες εντός αυτών
-Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ένα σημαντικό βήμα ως προς την αποκατάσταση της ηρεμίας σχετικά με το θέμα της καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων από επιχειρήσεις που κάνουν χρήση μουσικής στο χώρο τους, αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία που συνυπέγραψαν η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση».

Η συμφωνία αυτή πέρα από το οτι προβλέπει σημαντικά λιγότερα χρήματα για πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων», ουσιαστικά «γλιτώνει» περί τους 3.500 μεσσήνιους επιχειρηματίες από τις διαδικασίες του αυτοφώρου.

Όπως επεσήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παύλος Γκραίκης, «με τη συμφωνία αυτή, οι επιχειρήσεις – μέλη των Επιμελητηρίων, που είναι υπόχρεες πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων, θα καταβάλλουν σημαντικά λιγότερα χρήματα, ενώ και οι δικαιούχοι δημιουργοί θα εισπράττουν περισσότερα, σε σχέση με αυτά που εισέπρατταν από την ΑΕΠΙ».
Ο κ.Γκραίκης υπογράμμισε ιδιαιτέρως πως με την εν λόγω συμφωνία,

«οι αμοιβές καθορίζονται με υποχρεωτική διαπραγμάτευση, γεγονός που κατέληξε σε ένα αμοιβολόγιο δίκαιο και κοινά αποδεκτό»

καθώς διαχωρίζει τα είδη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά και τα τέλη σύμφωνα με την έδρα της επιχείρησης.
Διευκρίνισε μάλιστα πως στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας -που ισχύει για έναν χρόνο– η «Αυτοδιαχείριση» θα χορηγεί δωρεάν, σε όλα τα μέλη των Επιμελητηρίων που θα συμβληθούν μαζί της, κωδικό με 12 θεματικά μουσικά προγράμματα με υπηρεσίες streaming, 24 ώρες το 24ωρο, όλη την εβδομάδα το οποίο θα ανανεώνεται συνεχώς.
Να σημειωθεί πως στα ενήμερα μέλη το Επιμελητήριο θα διαθέτει ενημερότητα και κωδικό τραπέζης της «Αυτοδιαχείρισης», όπου θα κατατίθενται τα χρήματα του πνευματικού προϊόντος που θέλουν να αξιοποιήσουν για λογαριασμό τους.
Επίσης, θα τους χορηγείται κωδικός έδρας μητροπολιτικού δήμου ή επαρχιακού δήμου – χωριό, υπόλοιπη επικράτεια ώστε να καταθέτουν τα αντίστοιχα ποσά της διαπραγμάτευσης.

Με πληροφοριες απο ΕΡΤ Καλαματας.

Ηλεκτρονικά πλέον οι άδειες μουσικής στα καταστήματα εστίασης
To Top