ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερώνυμος προς Μητροπολίτες: Έως 25 πιστοί στους ναούς τα Θεοφάνεια-Εντός των ναών ο αγιασμός

Φίλιππος: Διπλές λειτουργίες- 6 με 9.30 με Θεία Λειτουργία και Αγιασμός και δεύτερη 10-11 μόνο για Θεία Λειτουργία-Όλη την ημέρα ανοιχτές οι Εκκλησίες για να προμηθευτούν οι πιστοί Αγιασμό

Ανοιχτές εκκλησίες τα Φώτα με μέτρα τύπου Χριστουγέννων. Ο Αρχιεπίσκοπος ζητά οι λειτουργίες τα Φώτα να ολοκληρωθούν μέχρι τις 09:30 το πρωί ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός.

Εγκύκλιο στους 82 Μητροπολίτες της χώρας, για τα Φώτα αποστέλλει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ζητά να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ πρωταρχικός στόχος του Αρχιεπισκόπου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, φυσικά με ανοιχτές εκκλησίες.

Για τον λόγο αυτό επιθυμία του είναι όλες οι λειτουργίες να ολοκληρωθούν μέχρι τις 09:30, όπως τονίζουν εκκλησιαστικές πηγές στο iEidiseis, ώστε να υπάρχει απαραίτητος χρόνος και οι πιστοί που θέλουν να λάβουν τον Αγιασμό να μην συγχρωτίζονται.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα κάνει Αγιασμό των υδάτων σε εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα στο Μοσχάτο και καλεί τους Ιεράρχες να πράξουν το ίδιο.

Τα μέτρα που ζητά να εφαρμοστούν:

  • Στους ναούς της χώρας θα επιτρέπει να εκκλησιαστούν μέχρι και 25 πιστοί, με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 15 τμ ναού.
  • Στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός μπορεί να φτάσει μέχρι τους 50 πιστούς, εάν τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.
  • Μάσκα από όλους τους πιστούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

Περιπολίες γύρω από τις Εκκλησίες αύριο

Τα μέτρα που θα ισχύσουν αύριο, ημέρα εορτασμού των Φώτων εν μέσω του «αντάρτικου» της Εκκλησίας για τους κλειστούς ναούς, πρόκειται να απασχολήσει ευρεία σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ..

Ενώ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ένα «σκληρότερο» πλαίσιο για την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ της κυβέρνησης, το μέχρι τώρα σχέδιο περιλαμβάνει την «ήπια αστυνόμευση» με περιπολίες έξω και γύρω από τις εκκλησίες, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αστυνομικές πηγές στο iEidiseis.

Ειδικότερα, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. θα απευθύνουν συστάσεις, θα καλούν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, ενώ ανάλογα μηνύματα θα εκπέμπονται και από τα περιπολικά.

Στόχος η αποτροπή φαινομένων συγχρωτισμού, δίχως να υπάρξουν εντάσεις με πιστούς.

πηγή:ieidiseis.gr

To Top