Green life

Ιδρύθηκε η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καλαμάτας: Αυτό είναι το προσωρινό ΔΣ

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΣ ΑΠΟΚΤΑ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Η ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Μορφή λαμβάνει η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καλαμάτας, καθώς με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, ορίστηκε σήμερα, Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 προσωρινή Διοίκηση, η οποία πλέον αναλαμβάνει την υλοποίηση των επόμενων βημάτων για την Δ.Ε.Κ.ΚΑ.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για τον Δήμο Καλαμάτας αφού οι ενεργειακές κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας. Και μιλάμε για την πόλη της Καλαμάτας που είναι κυριολεκτικά “Η πόλη του Ήλιου” κάτι που σημαίνει πως η ηλιακή κοινωνική πολιτική, μπορεί να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια μαστίζει την ελληνική κοινωνία.

Το προσωρινό Δ.Σ. έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Θανάσης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος

Αντιπρόεδρος: Κώστας Αθανασόπουλος, Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ

Γεν. Γραμματέας: Παύλος Κλάδης, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης

Ταμίας: Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού Δ. Καλαμάτας

Μέλη: Αναστασίος Σκοπετέας, Πρόεδρος ΔΙΟΚΛΗΣ Α.Ε., Αναστάσιος Αγγελής, Πρόεδρος Κ.Α.Κ. Α.Ε. και Ηλίας Γυφτέας Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης

Στην Εξελεγκτική Επιτροπή ορίστηκαν οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Μπασακίδης, Σαράντος Μαρινάκης και Γιώργος Φάβας, ο Πρόεδρος της Κ.Ε. Φάρις Παντελής Δρούγας και ο δ/σ Γιάννης Δούβας.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, σε τοποθέτησή του, ανέφερε: «Έχοντας τρέξει μια μεγάλη διαδικασία, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να εκκινήσει η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καλαμάτας. Οι γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, αποκτήθηκε νομική υπόσταση και σήμερα ορίζουμε την προσωρινή Διοίκηση προκειμένου να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα.

Η ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας αποτέλεσε για τη Δημοτική Αρχή ένα στοίχημα, καθώς είναι επιβεβλημένη για μία πόλη και ένα Δήμο που έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ιδρυτικά μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας είναι Δήμος Καλαμάτας, η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, η Κτηματική Καλαμάτας – ΔΙΟΚΛΗΣ Α.Ε., ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου, η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας. Και είμαστε στην αρχή, όσον αφορά τα μέλη και προφανώς στόχος είναι να ακολουθήσει εφόσον κάποιος το επιθυμεί εγγραφή μελών – φορέων.

Η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καλαμάτας (Δ.Ε.Κ.ΚΑ.) είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού, και ως στόχο έχει την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, της αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας και της προαγωγής της ενεργειακής αειφορίας, της παραγωγής, αποθήκευσης, ιδιοκατανάλωσης, διανομής και προμήθειας ενέργειας, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Είμαστε βέβαιοι ότι η «Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καλαμάτας» θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο και θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε σε μία σειρά από τομείς. Ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιοποίηση τομέων που θα πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως συνέχεια και ως συμπλήρωμα της συμμετοχής μας στο Σύμφωνο των Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή, στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα beacon, στη συνεργασία με το ΚΑΠΕ αλλά και της συμμετοχής μας στην Ελληνογερμανική Συνέλευση.
Επίσης μέσω της Δημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας Καλαμάτας, μεταξύ άλλων θα διεκδικηθούν πόροι για το Δήμο μέσω επενδυτικών δανείων από το Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που έχει προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ και αφορά δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων & υποδομών. Επίσης μέσω του 1ου Άξονα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σίγουρα η ενημέρωση για τις δράσεις είναι σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε με το ΚΑΠΕ μία κοινή εκδήλωση ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της περιοχής.
Συνεχίζουμε δυναμικά, υλοποιώντας το σχέδιο και το πρόγραμμα που έχουμε για το Δήμο, επενδύοντας στους τομείς που δημιουργούν ισχυρές βάσεις για την υποστήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής της Καλαμάτας”, καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στο άρθρο 4 του νόμου 4513/2018 περιγράφονται λεπτομερώς οι σκοποί και οι δραστηριότητες των ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες μπορούν να έχουν κερδοσκοπικό ή μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  1. Λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος σε κτίριο ή πάρκο για εικονική αυτοπαραγωγή των μελών της κοινότητας (π.χ. νοικοκυριά σε πολυκατοικίες, μικρές επιχειρήσεις κ.α.)
  2. Λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από ΟΤΑ ή πάροχο ενέργειας για ηλιακή κοινωνική πολιτική
  3. Λειτουργία αιολικού πάρκου από τα μέλη της κοινότητας ή/και από ΟΤΑ για εικονική αυτοπαραγωγή ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο
  4. Λειτουργία σταθμού βιομάζας ή βιοαερίου για παραγωγή ενέργειας από αγροτική κοινότητα και διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας\
  5. Λειτουργία θερμοκηπίου με μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας
  6. Λειτουργία εγκατάστασης ΑΠΕ με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας
  7. Λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης με ΑΠΕ

ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΙΔΡΥΘΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,ΛΑΡΙΣΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Κάποιοι δήμοι, όπως η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, ήδη έχουν σχέδια για την εκμετάλλευση των οροφών σχολείων (τα οποία έχουν συγκριτικά μικρή και εποχική κατανάλωση σε σχέση με τη διαθέσιμη οροφή τους) με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για εικονική αυτοπαραγωγή. Η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με καταναλώσεις άλλων δημοτικών κτιρίων ή με μετρητές ευάλωτων νοικοκυριών στο πλαίσιο της ηλιακής κοινωνικής πολιτικής των δήμων.

Έτσι, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, ενώ ακόμη και απλοί ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν δραστικά τους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα μπορούν να χαράξουν μία τοπική ενεργειακή πολιτική, ώστε για παράδειγμα να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια ή να ενισχύσουν την ηλεκτροκίνηση. Σε κάθε περίπτωση, οι Ε.Κοιν. μπορούν να έχουν κερδοσκοπικό ή μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στη δεύτερη περίπτωση τα κέρδη δεν διανέμονται στα μέλη, αλλά αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση νέων έργων που θα εγκρίνει η γενική συνέλευση της κοινότητας.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, μία Ε.Κοιν. θα μπορεί να παράγει,να πουλά ή να ιδιοκαταναλώνει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, όπως από αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, ή μονάδες βιοαερίου και βιομάζας. Επίσης, θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου, να εγκαθιστά συστήματα τηλεθέρμανσης και μονάδες αφαλάτωσης, αλλά και να εγκαθιστά και να διαχειρίζεται υποδομές και οχήματα εναλλακτικών καυσίμων (π.χ. ηλεκτρικά).

Δήμοι – Περιφέρειες

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τρεις ή και περισσότεροι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εντός μίας Περιφέρειας, δημιουργούν μία Ε.Κοιν. που εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ή μία μικρή ανεμογεννήτρια, συμψηφίζοντας το παραγόμενο ρεύμα με τις καταναλώσεις ευάλωτων νοικοκυριών. Εναλλακτικά, από την πώληση του ρεύματος, θα μπορούν να επιδοτούν αναβαθμίσεις των κατοικιών πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Δημοφιλέστερα

To Top