Απόψεις

Iατρικός Τουρισμός στη Μεσσηνία: Σημαντική συνεισφορά στην τοπική οικονομία και μείωση της ανεργίας

Ο Ασκληπιός αποτελούσε τον Αρχαίο Θεό της Ιατρικής και της Υγείας ενώ θεωρείται η μυθική μορφή από που ξεκινά η σύγχρονη Ιατρική. Ο Ασκληπιός είχε πολλά παιδιά αλλά και τους 2 γιούς γιατρούς Μαχάων και Ποδαλείριο που αναφέρονται να συμμετέχουν στον Τρωικό πόλεμο. Επειδή η φήμη του Ασκληπιού ήταν μεγάλη, πολλές πόλεις διεκδίκησαν τον τίτλο της γενέτειρας του λόγω των παραλλαγών της μυθολογίας.

Στην Ιλιάδα διαβάζουμε στη ραψωδία Β΄ ότι οι 2 γιοί του Ασκληπιού συμμετείχαν στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας ως γιατροί αλλά και με 30 καράβια από τις πόλεις Τρίκκη, Ιθώμη και Οιχαλία. Ο μεγάλος αρχαίος περιηγητής και γεωγράφος Παυσανίας στην Ελλάδος Περιήγησις, Μεσσηνιακά, ΙΙΙ,2, παραθέτει ότι τα παραπάνω αναφερόμενα στην Ιλιάδα, δεν αφορούν την Θεσσαλία, αλλά τις Μεσσηνιακές πόλεις Τρίκκη, Ιθώμη και Οιχαλία. Διερωτάται λοιπόν κανείς γιατί η Μεσσηνία που έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας άριστος τουριστικός προορισμός να μην αναδειχθεί και να καθιερωθεί και ως ένας Εθνικός πυλώνας του ιατρικού τουρισμού, εφόσον η αρχαία της κληρονομιά ως πατρίδα του Ασκληπιού το απαιτεί και στηρίζει.

Η Μεσσηνία έχει πολλά χαρακτηριστικά υποδοχής ασθενών, εφόσον διαθέτει το γλυκό Μεσογειακό κλίμα το μεγαλύτερο διάστημα του έτους και την γεωγραφική θέση της που προσπελάζεται άνετα και με ασφάλεια από όλη την Ελλάδα αλλά ακόμα και με μικρής διάρκειας πτήσεων από την Ευρώπη, την Κύπρο, την Μέση Ανατολή και από τις Χώρες και τα Εμιράτα του Αραβικού κόλπου.

Μπορεί να συνδυασθεί όχι μόνο με διακοπές αλλά και με κρουαζιέρες ή και με επισκέψεις στα μοναδικούς ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, που αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη διαθέτει ξενοδοχειακές υποδομές υψηλότατου επιπέδου που μπορούν να προσελκύσουν τον απαιτητικό τουρισμό, ενώ οι περγαμηνές και οι γνώσεις των Ελλήνων επιστημόνων υγείας είναι υψηλοτάτου επιπέδου όπως έχουν «αξιολογηθεί» διεθνώς με την φυγή των υγειονομικών μας στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης. Όπως δηλώνουν οι Χώρες υποδοχής τους, η κατάρτιση τους και η αφοσίωσή τους στο ιερό καθήκον, προσέφεραν σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες τους.
Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού ίσως αποτελεί ένα εργαλείο που θα κάνει ελκυστική για αυτούς την επιστροφή τους στην πατρίδα. Το χαμηλότερο κόστος των ιατρικών πράξεων παρέχει έναν δυνατό ανταγωνιστικό χαρακτήρα στην επιτυχία του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα γιατί για παράδειγμα ένα οδοντικό εμφύτευμα στις ΗΠΑ κοστίζει 3.500-7.000 δολάρια και στην Ελλάδα λιγότερα πολλές φορές από 1.000.
Επομένως με τα χρήματα που θα κόστιζε η τοποθέτηση ενός μόνο εμφυτεύματος στις ΗΠΑ, ο ασθενής καλύπτει και τις ολιγοήμερες διακοπές του στην Ελλάδα και ειδικότερα στην πανέμορφη μας Μεσσηνία. Ας αναλογιστούμε τον αριθμό των ασθενών που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης στο ειδυλλιακό τοπίο της Μεσσηνίας, τις οφθαλμιατρικές επεμβάσεις που μάλιστα οι περισσότερες από αυτές δεν απαιτούν και νοσηλεία σε νοσοκομείο, όπως ο καταρράκτης, οι επεμβάσεις κοσμητικής (πλαστικής) χειρουργικής και αισθητικής δερματολογίας, η φυσική αποκατάσταση χρονίως πασχόντων ασθενών αλλά και η ιαματική ιατρική με τις θερμές πηγές και την θαλασσοθεραπεία.

Θα πρέπει όμως να θεσπιστούν κανόνες παροχής ποιοτικών και ασφαλών ιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή τουρίστα, καθώς και να περιγραφεί λεπτομερώς η απαιτούμενη εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων.
Θα πρέπει να διασφαλιστεί το επιστημονικό κύρος, η θέσπιση των όρων πιστοποίησης των παρόχων υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού και να εκκινήσουν οι κατάλληλες στρατηγικές για να αναδειχθεί η Ελλάδα ως πρότυπο προορισμό ιατρικού τουρισμού.

Η είσοδος της Ελλάδας στην διεθνή αγορά Ιατρικού Τουρισμού και η μετατροπή του σε ισχυρή και προσοδοφόρα υπηρεσία για τη χώρα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την προβολή του ισχυρά καταρτισμένου Έλληνα ιατρού, αλλά και των ανταγωνιστικών τιμών θα ενεργοποιήσει έναν αναξιοποίητο μέχρι σήμερα προσοδοφόρο τομέα.

Στην Καλαμάτα ήδη λειτουργεί το κέντρο ρομποτικής αποκατάστασης και αποθεραπείας Διάπλαση που είναι μια υπερσύγχρονη νοσηλευτική μονάδα σε έκταση 5.000 τμ, πιστοποιημένη στα διεθνή πρότυπα, εφάμιλλη των πιο εξελιγμένων κέντρων διεθνώς, εξειδικευμένη στην αποκατάσταση ατόμων με κινητικά και λειτουργικά ελλείμματα. Προσφέρει υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, υδροθεραπείας που αποσκοπούν στην γρήγορη επανένταξη στην γρήγορη επανένταξη των ασθενών αλλά και στη βελτίωση της κινητικής και λειτουργικής αυτοδυναμίας των χρονίως πασχόντων για τη κατάκτηση υψηλής ποιότητας ζωής. Η προσφορά του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ιατρικού τουρισμού λόγω και του προσιτού τους κόστους πολύ χαμηλότερο από αντίστοιχες μονάδες σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Σημείο υπεροχής εκτός του κόστους και των ποιοτικών υπηρεσιών, οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες και η εμπειρία της Ελληνικής φιλοξενίας.

Οι τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει στις ανάγκες των υποβοηθούμενων ατόμων αλλά και στις οικογένειες τους με την εγκατάσταση των seatracs σε παραλίες που κάνει εφικτή την κολύμβηση στην θάλασσα ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Η γεωμετρική αύξησης της χρήσης τους την τελευταία διετία που χρησιμοποιήθηκαν για πάνω από 120 ημέρες την πρόσφατη περίοδο και η προβλεπόμενη αναβάθμισή τους για την επόμενη θερινή αποδεικνύει το πόσο φιλική περιοχή αποτελεί η Μεσσηνία για τα άτομα αυτά με τη δωρεάν αυτή παροχή.

Επίσης το σύγχρονο νεφρολογικό Κέντρο Μεσόγειος ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Μεσσηνία ως μια πρότυπη νεφρολογική μονάδα νοσηλείας με στόχο την απόλυτη κάλυψη των αναγκών του αιμοκαθαιρόμενου ασθενή με προδιαγραφές να καλύπτουν όλες του τις προσδοκίες. Με όραμα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του νεφρολογικού ασθενή προσφέροντας ιατρικές συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και ποιότητας μπορούν να διευκολύνουν παράλληλα την δυνατότητα να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στη μαγευτική Μεσσηνία.
Παράλληλα για τη δημιουργία πρότυπων ιατρικών δομών που να μπορούν να αναλάβουν καρδιολογικά περιστατικά για διαδερμική τοποθέτηση βηματοδοτών, βαλβίδων απινιδοτών, ασθενείς με απαιτήσεις κοσμητικής δερματολογικής και πλαστικής χειρουργικής ή και οδοντικών εμφυτευμάτων, ζευγάρια για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ανάγκες για οφθαλμολογικές επεμβάσεις που απαιτούν ημερήσια νοσηλεία όπως για παράδειγμα καταρράκτη ή γλαύκωμα, ορθοπεδικά περιστατικά σε συνεργασία με την υπάρχουσα πρότυπη δομή της φυσικής αποκατάστασης, αλλά και για μια σειρά άλλων σημαντικών ιατρικο-νοσηλευτικών απαιτήσεων όχι μόνο προσφέρεται η Μεσσηνία αλλά θεωρείται ως η ιδανική έδρα.

Η Μεσσηνία επομένως έχει τις δυνατότητες αλλά και τη δυναμική και απλά μένει να αναδειχθούν όχι μόνο οι περιβαλλοντικοί της θησαυροί, αλλά να καταγραφούν και οι δυνατότητές της ώστε να πιστοποιηθεί ως ένας Ιατρικός προορισμός με πολύτιμη προσφορά στην τοπική αλλά και στην Εθνική οικονομία.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης


Toυ Παναγιώτη Γ. Χαλβατσιώτη
Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Γεν Γραμματέα Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ

Iατρικός Τουρισμός στη Μεσσηνία: Σημαντική συνεισφορά στην τοπική οικονομία και μείωση της ανεργίας

Δημοφιλέστερα

To Top