ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι.Μ.Βουλκάνου: Εγκαίνια με «τοποτηρητές» και «κομισάριους»

ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Με λαμπρότητα και την πρέπουσα μοναστηριακή τάξη τελέσθηκαν την Κυριακή 12/8 τα εγκαίνια των ανακαινισθέντων κτηριακών εγκαταστάσεων, της ιστορικής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου.
Μετά τον Αγιασμό ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της κτητορικής επιγραφής της Ι. Μονής και η είσοδος στο κτηριακό συγκρότημα.

Θερμή υποδοχή είχε και πάλι ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών Θεόκλητος

Λίγος κόσμος τίμησε με την παρουσία του το σπουδαίο γεγονός…

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας απευθυνόμενος στις αρχές και στους πιστούς αναφέρθηκε στο έργο της αποκαταστάσεως του Μοναστηρίου, ευχαρίστησε τον τ. Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την τ. Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για την σημαντική συμβολή τους στο έργο, αλλά και όσους εμφανώς ή αφανώς εργάσθηκαν γι᾿ αυτό.

Τέλος, ευχήθηκε η έφορος και προστάτιδα της Μονής Παναγία Βουλκανιώτισσα, να σκέπει και να βοηθά την Πατρίδα μας και τον φιλόθρησκο Λαό της στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.
Παρέστησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες Κωνσταντίνα Νικολάκου, Ελένη Αλειφέρη και Αντωνία Μπούζα, οι Δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Μεσσήνης Γεώργιος Τσώνης, οι πολιτευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Δημήτριος Σαμπαζιώτης, ο ανώτερος Διοικητής Φρουράς Καλαμάτας Σμήναρχος Χρήστος Πεταλάς, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το “άγρυπνο μάτι” των συνεργατών του Κυριάκου

Λόγω της παρουσίας πολλών πολιτικών προσώπων, υπάρχει και ο πολιτικός σχολιασμός.
Να πούμε ότι μέσα σε λίγα τετραγωνικά βρέθηκαν στη Μονή, σε κλίμα αμηχανίας κυρίως, πολιτικά πρόσωπα που συνυπάρχουν μεν στην ίδια παράταξη, μιλάμε για τη Νέα Δημοκρατία– αφού ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, έλαμψε δια της απουσίας του- αλλά έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις τους και ο καθένας προσπαθεί να δημιουργήσει ομάδες, επιρροές και δυναμική, πάντα με στόχο τις επερχόμενες εκλογές.
Καταρχάς να σχολιάσουμε ότι ένα τόσο σημαντικό γεγονός, αυτό της ανακατασκευής μιας ιστορικής μονής, με εμβέλεια τόσο εντός όσο κι εκτός Μεσσηνίας, σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και αγαπημένα μέρη που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια θρησκευτικής κατάνυξης σε όσους το έχουν επισκεφτεί, δεν συγκέντρωσε τον αναμενόμενο κόσμο
Εξηγήσεις υπάρχουν πολλές, αλλά θα μείνουμε στο πολιτικό κομμάτι: δεν έγινε προβολή της αξίας του έργου, ούτε κινητοποίηση, ούτε το γεγονός πήρε τις διαστάσεις που έπρεπε

Το πιο σημαντικό μετά την παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού, είναι η παρουσία του «ανθρώπου των ειδικών αποστολών» και στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτακη Θανάση Νέζη και του Αναπληρωτή Γραμματέα Οργανωτικού Διονύση Κυριακόπουλου.
Και οι δύο, διακριτικά και από τα μετόπισθεν “κατέγραφαν” κι αξιολογούσαν τους πάντες και τα πάντα!

Εδώ να σημειώσουμε ότι οι δύο άνθρωποι του Προέδρου της ΝΔ δεν ήρθαν μόνο για να εκκλησιαστούν, αλλά ήδη έκαναν και θα κάνουν συναντήσεις, βολιδοσκοπήσεις κι επαφές με πρόσωπα που δύναται να αξιοποιηθούν σε πάσης φύσεως ψηφοδέλτια κι εκλογικές διαδικασίες. Τόσο στην Κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και στην Αυτοδιοίκηση

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε πάντα δίπλα του τον Μίλτο Χρυσομάλλη και τον Περικλή Μαντά, ενώ κοντά ήταν και η Ελένη Αλειφέρη.

Η άλλη ομάδα πιο πέρα ήταν ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος φαινόταν να μην απολαμβάνει την συνύπαρξη σε μικρό χώρο με τους πρώην συνεργάτες του, και μαζί του ήταν η Ντίνα Νικολάκου και η Αντωνία Μπούζα, βασικά στελέχη της τρέχουσας περιόδου.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, έδωσε χώρο στους προαναφερθέντες και κινήθηκε με μετριοπάθεια και εντελώς διερευνητικά με όλους τους παραβρισκόμενους, ενώ μόνο με τον Πέτρο Τατούλη είχαν πιο θερμή επικοινωνία, κυρίως λόγω της ιδιοσυγκρασίας του Περιφερειάρχη. Γενικά ο Δήμαρχος Καλαμάτας δεν επεδίωξε να είναι το “πρώτο βιολί”, δεν ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις, ούτε να προκύψουν νέα δεδομένα, πλην μιας τυπικής κι αναμενόμενης χειραψίας με τον Αντώνη Σαμαρά η οποία δεν αξιολογείται ούτε σαν “θαύμα της Παναγίας” ούτε σαν “περασμένα – ξεχασμένα”…
Ο εκκλησιαστικός χώρος και η περίσταση περιλάμβαναν κι αυτή την τυπική χειραψία, τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω.
Από την εκδήλωση απουσίασε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος που προτίμησε να παει σε μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο στην Κάτω Μέλπεια…

Από την πλευρά του Δήμου Μεσσήνης φυσικά και ήταν εκεί ο Δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, τυπικός και φιλικός με όσους τον προσέγγισαν, ο πρώην επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος που επέλεξε να αποχωρήσει από το “τιμόνι” της Δημοτικής ομάδας, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τις πολιτικές επιδιώξεις του, ο διάδοχός του Γιώργος Αθανασόπουλος που έπαιζε “στην έδρα του” και συγκέντρωσε αρκετούς φίλους δίπλα του, καταγράφοντας μια δυναμική και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, παραμένει στο κομματικό κάδρο.
Επίσης παραβρέθηκαν και δυο ενδιαφερόμενοι για το “γαλάζιο ψηφοδέλτιο” ο ιατρός Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και π. πρέσβης Χρήστος Παναγόπουλος.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στην σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τον πρώην πρωθυπουργό και την πρώην γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που παραβρέθηκε, τονίζοντας “Σε αυτά τα δύο πρόσωπα οφείλων να πω τις εγκάρδιες ευχαριστίες όλης της τοπικής Εκκλησίας της Μεσσηνίας, για τη συμβολή τους στην ανακαίνιση της μονής, τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τους”.
Απευθυνόμενος στον κ.Σαμαρά ο Μεσσηνίας είπε “πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι έχετε κληθεί να υπηρετήσετε ένα λαό για τον οποίο πολλές φορές απαιτούνται θυσίες και έχετε αποδείξει ότι ξέρετε να θυσιάζεστε για το κοινό καλό και την ωφέλεια του τόπου και της πατρίδας μας”, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά την εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπό του και την πολιτική πορεία του.

Τέλη Σεπτέμβρη θα κορυφωθεί η ονοματολογία

Μετά την εορτή της Παναγίας, οι διεργασίες θα ενταθούν, καθώς ήδη το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε προεκλογική ετοιμότητα. Μετά την Δ.Ε.Θ. θα είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο για τον χρόνο των εκλογών και η εντολή που υπάρχει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι”βρείτε πρόσωπα που θα μας φέρουν αυτοδυναμία και θα μας βγάλουν Κυβέρνηση, από όπου κι αν προέρχονται“!
Φυσικά αναφέρεται στον κέντρο – αριστερό χώρο εκεί που θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη δεξαμενή ψήφων κυρίως αναποφάσιστων και δυσαρεστημένων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…

Σαμαράς και Νίκας θα κρίνουν τις εξελίξεις

Σε τοπικό επίπεδο βαρόμετρο των εξελίξεων θα είναι οι προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά και το ποσοστό επιρροής και παρέμβασής του στο ψηφοδέλτιο αρχικά και στα πρόσωπα για Δήμους και Περιφέρεια παράλληλα. Αυτή την στιγμή αξιολογεί καταστάσεις και επιδιώκει να βρει πρόσωπα που θα κάνουν την έκπληξη… Και έχει ένα – δυο πρόσωπα που υπό προϋποθέσεις μπορούν να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα!
Δεύτερος παράγοντας είναι ο Δήμαρχος Καλαμάτας. Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει κατασταλάξει τι θέλει και κυρίως τι μπορεί να καταφέρει. Πρόσφατα μας τόνισε ότι “δεν μου αρέσουν οι δοτές θέσεις, θέλω να κερδίζω με την αξία μου σε εκλογικές μάχες“…
Σε επίπεδο Δήμου αυτό το απέδειξε. Σε επίπεδο Περιφέρειας τα δεδομένα αλλάζουν, ειδικά όταν έχεις απέναντί σου τον Πέτρο Τατούλη που είναι “ψηλό εμπόδιο” και ως τώρα είναι “άχαστος” κι αυτός στις κάλπες! Είναι διατεθειμένος να πάει σε μια … “μονομαχία στο Ελ Πάσο”;

Σήμερα μαζί και σε καλό κλίμα… Αύριο;

Επίσης τον Παναγιώτη Νίκα θα τον κολάκευε να μπει και στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Λαμπρόπουλο, τους ογκόλιθους της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία και να γραφτεί στο … “Πάνθεον των πολιτικών”! Και είναι κάτι που το προσπαθεί αλλά δεν ξέρουμε τι ανταπόκριση έχει ως τώρα…

Θανάσης Πουλόπουλος

Ι.Μ.Βουλκάνου: Εγκαίνια με «τοποτηρητές» και «κομισάριους»
To Top