ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ώστε να αρθούν οι αδικίες για την πλειοψηφία των Ελλήνων”

Εντός χρονοδιαγραμμάτων η 3Κ-«Μοντέλο ΒσΣ» για προσλήψεις συμβασιούχων

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης και για όλα τα τρέχοντα θέματα, παραχώρησε ο Αλέξης Χαρίτσης στην ν Aftodioikisi.gr.

«Σπάσιμο δήμων»

-Έχετε προαναγγείλει ότι οι δήμοι που θα «σπάσουν» θα είναι ελάχιστοι. Πέραν της Λέσβου, της Κέρκυρας, της Ρόδου, της Χίου, της Σάμου και της Κεφαλονιάς έχετε και άλλους στη λίστα; Πότε θα γίνει αυτό;

Σ’ αυτή τη φάση θα αντιμετωπίσουμε εξόφθαλμες περιπτώσεις που είναι λίγες. Δεν θα απαντήσω για τις περιπτώσεις στις οποίες αναφερθήκατε, γιατί την τελευταία φορά που το έκανα δημιουργήθηκε θόρυβος…Σε λίγες ημέρες θα κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις και θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση πριν το νέο έτος…Πολύ περιορισμένες, λοιπόν, παρεμβάσεις τώρα, εκεί που τα πράγματα είναι οριακά, συνολικότερη διαβούλευση και μεταρρύθμιση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Κλεισθένης 2»

Με τον «Κλεισθένη 2», μέσω της αρμόδιας Επιτροπής που δημιουργήθηκε με τον «Κλεισθένη 1», με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, θα επιχειρήσουμε, κυρίως, να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Ποιος κάνει τι, σε μια σειρά τομέων δημόσιας πολιτικής πολύ κρίσιμους, από τα πολεοδομικά ζητήματα για παράδειγμα μέχρι τα ζητήματα της εκπαίδευσης, των σχολείων. Αυτή η δουλειά θα αποκρυσταλλωθεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα. Φιλοδοξούμε αυτό να γίνει τους επόμενους μήνες.

«Βοήθεια στο Σπίτι» και προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο

-Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους έως και 15 συναπτά χρόνια εκφράζουν ανησυχία ότι από τη στιγμή που θα ακολουθηθεί το μοντέλο της 3Κ στον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πολλοί από αυτούς θα μείνουν εκτός. Θα προβλέψετε με την νομοθετική ρύθμιση που έχετε προαναγγείλει, αυξημένη μοριοδότηση πέραν του 24μηνού που είχε δοθεί στην 3Κ για τις προσλήψεις στον τομέα καθαριότητας των δήμων; Θα είναι αυτό για το μεγάλο τμήμα (πχ για το 80%) της προϋπηρεσίας εργαζόμενων που παρέχουν τις υπηρεσίες του για σειρά ετών, όπως για παράδειγμα τα εφτά έτη;

Κάνουμε πράξη την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και όπως έχουμε πει και στους εργαζόμενους δεν θα ακολουθηθεί η λογική της προκήρυξης 3Κ που είχε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από το «ΒσΣ». Εδώ μιλάμε για ανθρώπους που υπηρετούν αυτό το πρόγραμμα για πολλά χρόνια. Συνάντησα ανθρώπους που είναι σε αυτό το πρόγραμμα για 15 και 17 χρόνια. Εμείς λοιπόν θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο που μας δίνει ο νόμος και αυτό θα αποτυπωθεί και στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάσαμε και πολύ σύντομα θα φέρουμε και στη Βουλή, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να συνεχίσουν την δουλειά τους. Έχουν κτίσει ουσιαστικά αυτό το πρόγραμμα και πρέπει όσοι περισσότεροι από αυτούς είναι εφικτό να παραμείνουν στην δουλειά τους και να συνεχίσουν και στη νέα φάση του προγράμματος «ΒσΣ»…Μόνιμες λοιπόν σταθερές θέσεις εργασίας. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική νομοθετική ρύθμιση που δείχνει και το δρόμο για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των συμβασιούχων και των κοινωνικών αυτών προγραμμάτων, όπως το «ΒσΣ», τα οποία είναι πράγματι σημαντικά για την ελληνική κοινωνία.

–Πλην όμως των περίπου 3.500 εργαζομένων στο ΒσΣ, υπάρχουν πολλές ακόμη χιλιάδες εργαζόμενοι (σ.σ. υπουργοί της κυβέρνησής σας του ανεβάζουν στις 30.000) που επί σειρά ετών εργάζονται σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών είναι εργαζόμενοι και στον δικό σας τομέα ευθύνης, όπως στις Κοινωνικές δομές των δήμων: τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΑΠ και οι παιδικοί σταθμοί αλλά και στην εκπαίδευση και τα Νοσοκομεία που καλύπτουν ακόμη και επί μία 15ετία πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά παραμένουν ακόμη συμβασιούχοι. Με αυτούς θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με του ΒσΣ: Δηλαδή, προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση;

Εμείς, νομίζω, με το «Βοήθεια στο Σπίτι» , κύριε Βούζα, δείχνουμε την κατεύθυνση, δείχνουμε το δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Γνωρίζουμε βεβαίως και αυτό το γνωρίζει και η ελληνική κοινωνία, ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που έχουμε είναι συγκεκριμένοι, ότι οι δυνατότητες για προσλήψεις είναι συγκεκριμένες….Δίνουμε όμως αυτή την κατεύθυνση. Ξεκινάμε από το «ΒσΣ» που είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία και από εκεί και πέρα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να μπορέσουμε κάθε περίπτωση να την δούμε ξεχωριστά.

Προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες

Οι προσλήψεις στις περιφέρειες όπως και οι νέες προσλήψεις στους δήμους εκτός από αυτές που έχουν ήδη προγραμματισθεί (σ.σ. 118 για μικρούς δήμους, 757 ως «ουρά» της 3Κ/2018) απαντούν σε συγκεκριμένες ανάγκες που καταθέτουν οι ίδιοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης…Είναι μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα προσπαθήσουμε να τις αντιμετωπίσουμε στο βαθμό του εφικτού και τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε. Άρα δεν πάμε σε προσλήψεις γενικώς και αορίστως, πάμε σε προσλήψεις στοχευμένα, εκεί που οι ίδιοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης επισημαίνουν ότι υπάρχουν ανάγκες. Όπως για παράδειγμα στους δήμους σε μηχανικούς, σε οικονομολόγους, καθώς ορισμένοι δήμοι και όχι μόνο οι μικροί, δεν έχουν οικονομολόγους για να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους. Αυτά πρέπει να ακούει ο κύριος Μητσοτάκης και η αξιωματική αντιπολίτευση που υποστηρίζουν ότι δε υπάρχουν ανάγκες για προσλήψεις. Αντιστοίχως στις περιφέρειες υπάρχουν ελλείψεις σε μηχανικούς αλλά και κτηνιάτρους, για παράδειγμα, και μάλιστα η χώρα μας πληρώνει και πρόστιμα για ασθένειες που οφείλονται ακριβώς στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορούσε να τις αντιμετωπίσει. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ακόμη πιο στενής συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι προκηρύξεις που έχουμε τη βούληση και θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα και στους δύο φορείς της Αυτοδιοίκησης να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες και να επιλύουν πραγματικά προβλήματα.

Προκήρυξη 3Κ/2018

-Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν σε αυτή, είναι πότε θα βγουν τα οριστικά αποτελέσματα της «μεγαλύτερης προκήρυξης στην ιστορία του ΑΣΕΠ», της 3Κ/2018. Είπατε πρόσφατα ότι οι οριστικοί πίνακες θα ανακοινωθούν έως τέλος Νοεμβρίου, ώστε οι επιτυχόντες να αναλάβουν υπηρεσία μέσα στο Δεκέμβριο. Έχει αλλάξει κάτι σε αυτό το χρονοδιάγραμμα;

Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο και τα υπηρεσιακά στελέχη του ΑΣΕΠ. Είμαστε και σε στενή επικοινωνία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο εποπτεύει την δουλειά που γίνεται στο ΑΣΕΠ…Απ’ όσο γνωρίζω η προσπάθεια που γίνεται από το ΑΣΕΠ είναι για να τηρηθούν αυτά τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει από κοινού. Εμείς από την μεριά μας προσφέρουμε κάθε δυνατή υποστήριξη, όπως συζητήσαμε και με τον πρόεδρο, οι υπηρεσίες του υπουργείου μας είναι στη διάθεση του ΑΣΕΠ για να συνδράμουν με όποιον τρόπο κρίνει η ίδια η Διοίκηση του ΑΣΕΠ ότι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, η οποία θα συνεχισθεί και όλο το επόμενο διάστημα. Γνωρίζουμε πολύ καλά βεβαίως, ότι ο φόρτος πλέον εκεί είναι μεγάλος καθώς αποτελεί κεντρική πολιτική όλων των υπουργείων της κυβέρνησής μας να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο της κρίσης στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης με νέες προκηρύξεις για προσλήψεις. Είμαι όμως πεπεισμένος και το παρακολουθούμε στενά, ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν αυτές οι πολύ μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν ειδικά στον τομέα της καθαριότητας στους δήμους όλης της χώρας.

Αύξηση ΚΑΠ

Φέτος οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) θα είναι αυξημένοι κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για το 2019 σε σχέση με το 2018. Μία αύξηση 5%.

«Φιλόδημος»

Ετοιμάζουμε και θα προκηρύξουμε σε λίγες ημέρες προκηρύξεις για αντιπλημμυρικά έργα….Για όλες τις προσκλήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι εντάξεις, δηλαδή, η αξιολόγηση των προτάσεων, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Είναι μία πολύ γρήγορη διαδικασία… Με το ρυθμό τον οποίο εντάσσονται τα έργα, έχουμε κάθε μέρα που περνάει, απ’ όταν ξεκίνησε η σχετική διαδικασία τον περασμένο Ιούνιο πέντε εκατομμύρια ευρώ ανά ημέρα, τα οποία δίδονται με ένταξη στα προγράμματα «Φιλόδημος», προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, κυρίως τους δήμους.

Νόμος για ιθαγένεια

Την επόμενη εβδομάδα θα φέρουμε στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να απλοποιήσουμε, να επιταχύνουμε και να αντικειμενικοποιήσουμε τις σχετικές διαδικασίες.

Ψήφος Αποδήμων

Πρόθεσή μας είναι να φέρουμε το συντομότερο τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή, ώστε να την υλοποιήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ευελπιστώ ότι αυτό θα συμβεί στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, άρα να έχουμε την δυνατότητα πολύ σύντομα οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού να παίρνουν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας μας.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί η συνεργασία με την Εκκλησία ώστε να δημιουργηθεί το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας που θα είναι πολύ επωφελές και για τις δύο πλευρές. Η κυβέρνηση δεν φοβάται να αναμετρηθεί με μεγάλα προβλήματα και αυτό ακριβώς κάνουμε και τώρα. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή – με τις 10.000 θέσεις που απελευθερώνονται – μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερες προσλήψεις συνολικά στο Δημόσιο τομέα, στοχευμένα, εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, εντός, φυσικά, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και παραμένει η κατάργηση του μέτρου της περικοπής της συντάξεων. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτή της πολύ σημαντικής δέσμευσης που αφορά περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ: Πάει πολύ αυτοί που για χρόνια έκοβαν τις συντάξεις τώρα να μιλάνε για δικαίωση. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα, αλλά δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά τους δημοτικούς υπαλλήλους είναι ζήτημα των δήμων αν θα ασκήσουν ένδικα μέσα σε δεύτερο βαθμό. Εμείς θα συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις που θα λάβει η ελληνική Δικαιοσύνη και θα τις υλοποιήσουμε. Η Κυβέρνηση προσπαθεί και στο μέτρο του δυνατού αυτό πράττει, να άρει τις αδικίες που επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Είναι μία διαδικασία που απαιτεί δημιουργία συναινέσεων. Προηγήθηκε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική, αλλά και θεσμική. Πρέπει γι αυτό να αντιμετωπιστούν τα θεσμικά ελλείμματα, να ενισχυθεί ο ρόλος του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης, να εξασφαλιστεί η ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών. Η θεσμική θωράκιση είναι απαραίτητη για να περάσουμε σε αυτή τη νέα φάση μετά τα μνημόνια. Και αναφέρω ως παράδειγμα το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Μόνο αυτή η Κυβέρνηση είχε τη βούληση. Εκεί θα δούμε αν θα υπάρξουν συμφωνίες για 180 ψήφους. Είμαι αισιόδοξος.

ΕΚΛΟΓΕΣ
Υπάρχει το πολιτικό, υπάρχει και το τεχνικό επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ώστε να αρθούν οι αδικίες για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Σε τεχνικό επίπεδο, είναι προφανές ότι όταν υπάρχουν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις ταυτόχρονα αυξάνεται η πολυπλοκότητα του συστήματος. Ξεκινήσαμε νωρίς την προετοιμασία, γιατί η ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών και ευρωεκλογών το απαιτεί. Θέλω, λοιπόν, να διαβεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα

* Σημεία από τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα Aftodioikisi.gr και στο δημοσιογράφο Χρήστο Βούζα.

Α.Χαρίτσης στην aftodioikisi.gr: Εντός χρονοδιαγραμμάτων η 3Κ-«Μοντέλο ΒσΣ» για προσλήψεις συμβασιούχων (βίντεο)

To Top