ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Αυλαία ρίχνει το 37ο Συνέδριο που ποτέ δεν άρχισε!

Προς ματαίωση το συνέδριο της ΓΣΕΕ μετά την ένταση μεταξύ συνδικαλιστών της Συνομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ – ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ συνδικαλιστών της πλειοψηφίας και εκπροσώπων του ΠΑΜΕ. Το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν ξεκίνησε ποτε ενώ μέχρι το απόγευμα παρέμεναν έξω απο το ξενοδοχείο που θα διεξαγόταν, εκατοντάδες μέλη του ΠΑΜΕ, που συγκεντρώθηκαν από τις 8 το πρωί.
Ζητούν να γίνει το συνέδριο αφού εξαιρεθούν 53 σύνεδροι που έχουν συμπεριληφθεί αντικανονικά στους καταλόγους.
Το απόγευμα εξέδωσαν ανακοίνωση περίπου 80 ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα καταγγέλλοντας οτι το ΠΑΜΕ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν προστάτευσαν την διεξαγωγή του συνεδρίου ενώ είχαν ενημέρωση εγκαίρως.
Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Με αντιδημοκρατικές και βίαιες συμπεριφορές οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ (ΚΚΕ), οδηγούν το 37ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας σε διάλυση. Εκατοντάδες μεταφερόμενοι νεαροί φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και συνταξιούχοι, με την καθοδήγηση μιας χούφτας εκλεγμένων συνδικαλιστών και κομματαρχών, επιδίδονται από την περασμένη Πέμπτη σε πράξεις βίας και παρεμπόδισης των εργασιών του συνεδρίου, με «αίτημά» τους τη διαμόρφωση για το Π.Α.ΜΕ ευνοϊκών εκλογικών συσχετισμών.

Κάθε προσπάθεια δημοκρατικής συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων, προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες και επιβεβλημένες διευθετήσεις και συνεννοήσεις, πέφτουν στο κενό εξαιτίας των παραλογισμών και των κομματικών σκοπιμοτήτων.
Οι εκατοντάδες εκλεγμένοι σύνεδροί μας, άφησαν πίσω τους εργασίες, οικογένειες και υποχρεώσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα δημοκρατικό συνέδριο, να μοιραστούν προβληματισμούς, να αντιπαρατεθούν στο πεδίο του δημοκρατικού διαλόγου και των συνεδριακών διεργασιών και τέλος να μπορέσουν να ασκήσουν ελεύθερα και ανεμπόδιστα τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Δυστυχώς όλοι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες μας βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Γίνονται αποδέκτες ξυλοδαρμών, ύβρεων, τραμπουκισμών και παρεμποδίσεων, κυρίως από νεαρούς μη συνέδρους -προφανώς στο πλαίσιο εκπαίδευσης του νέου κομματικού «φυτωρίου» τραμπούκων- που έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία από διάφορα μέρη της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης και του Κυβερνώντος κόμματος δεν είναι απλά τεράστιες, αλλά αγγίζουν και τα όρια της συνενοχής. Με Δελτίο Τύπου του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α επιχειρείται ένας ανεπίτρεπτος -για κόμμα του δημοκρατικού τόξου- συμψηφισμός.
Το πλέον βέβαιο είναι ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛΑΣ δεν επιθυμούν να συμβάλλουν στη διασφάλιση της νομιμότητας των διαδικασιών της κορυφαίας δημοκρατικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως είναι η ΓΣΕΕ. Φαίνεται ότι το αφήγημα μιας διορισμένης διοίκησης στη Συνομοσπονδία, μιας «δοτής» όπως συνήθιζαν να λένε σε κάποιες άλλες εποχές, βολεύει και εξυπηρετεί και το Π.Α.ΜΕ -που δεν κατάφερε να διαμορφώσει την περίοδο της κρίσης ανοδικούς συσχετισμούς- και εξυπηρετεί και την Κυβέρνηση που δεν επετεύχθη η «αυτονόητη» για εκείνη «πειθαρχία»…του συνδικαλιστικού κινήματος με την ανάληψη της Διακυβέρνησης της χώρας. Ό,τι δεν πέτυχαν οι δανειστές και οι κυβερνήσεις στα 9 χρόνια των μνημονίων, φαίνεται ότι θα το πετύχει η ηγεσία του Π.Α.ΜΕ.
Ως δευτεροβάθμιες οργανώσεις – μέλη της ΓΣΕΕ, θα προασπίσουμε το θεσμό με κάθε τρόπο και κάθε προβλεπόμενη στο νόμο και στο καταστατικό διαδικασία. Τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσουμε και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και τα Ευρωπαϊκά συνδικάτα.
ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ!!!
Καλαμάτα, 16 Μαρτίου 2019
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΡΑΜΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΒΡΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΔΕΣΣΑΣ-ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΛΚΙΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΩΝ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ & ΔΩΡΙΔΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΔΕΣΣΗΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ (ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΓΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ
ΟΜ.ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΑΣΕ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΠΟΠ-ΟΤΑ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ (ΠΟΥΠΑ)
ΟΜ.ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΣΕΓΟ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΠΡΩΗΝ ΠΟΕΔΧΒ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜ.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ-ΤΟΥΡΙΣΜΟ
ΟΜ.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΛΑΔΟΥ Η/Ε (ΟΜΕ-ΚΗΕ)
ΟΜ.ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΙΕΛΕ)
ΟΜ.ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΚΕ)
ΟΜ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΜΥΛΕ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ (ΠΟΕΜ)
ΟΜ.ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΠΡΩΗΝ ΘΕΡΜΑΣΤΩΝ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΠΝΟ)
ΟΜ.ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΣΝΙΕ)
ΟΜ.ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΞΥΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ (ΠΟΣ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜ.ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ (ΠΟΣΤ)
ΟΜ.ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΜ.ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΟΕΣΙΚ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜ.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
ΟΜ.ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΜ.ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΕΧΒΕ)»

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ από νωρίς το πρωί

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου μέλη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το συνέδριο. Για τρίτη ημέρα το συνέδριο δεν πραγματοποιείται λόγω των κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ, που υποστηρίζει ότι 53 σύνεδροι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτό.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ εναντιώνεται στην παρουσία εργοδοτών στο συνέδριο και καταγγέλλει «νοθεία» με σκοπό να διαμορφωθούν πλαστοί συσχετισμοί. «Όλο αυτό το διάστημα έχουν κάνει κουρέλι το καταστατικό της ΓΣΕΕ και κάθε συνδικαλιστική πρακτική. Ούτε στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό τους η πραγματοποίηση συνεδρίου που θα συζητήσει πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του.

Το πρωί έξω από το ξενοδοχείο Elite τα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν στήσει την δική τους διαμαρτυρία.

Δήλωση Καραγεωργόπουλου

«ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΜΑΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ»

Αναφορικά με τα όσα συκοφαντικά διοχετεύονται στη δημοσιότητα γύρω από το πρόσωπό μου, άλλοτε ως άθλια κομματική προπαγάνδα των δυνάμεων του Π.Α.ΜΕ (ΚΚΕ) και άλλοτε διαμέσου ανακοινώσεων ή non papers του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του Κυβερνώντος κόμματος, διευκρινίζω τα παρακάτω.
Καταρχήν η συμμετοχή μου στο συνέδριο της ΓΣΕΕ είναι καθόλα νόμιμη, καθώς -ως εργαζόμενος σε Καζίνο- εξελέγην διαμέσου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών (ΟΣΕΤΥΠ), οργάνωση από την οποία εκλέγομαι σύνεδρος στη ΓΣΕΕ για πάνω από 15 χρόνια.
Από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος στην οποία είμαι πρόεδρος, ουδέποτε έχω εκλεγεί σύνεδρος στη ΓΣΕΕ. Συνεπώς, η άθλια προπαγάνδα που θέλει τον Καραγεωργόπουλο «να μην καταφέρνει να εκλεγεί σύνεδρος από την ΟΙΥΕ», δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.
Αντιθέτως, λόγω της παρεμπόδισης διεξαγωγής του συνεδρίου της ΟΙΥΕ, οι παρατάξεις της ΕΑΚ (δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς) και της ΔΑΣ (Π.Α.ΜΕ), οι οποίες αναδείχθηκαν πρώτη και δεύτερη δύναμη στο συνέδριο της ΟΙΥΕ του 2016, δεν κατάφεραν να εκπροσωπηθούν με τουλάχιστο 22 συνέδρους (11 συνέδρους η κάθε παράταξη) στο 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Δευτερευόντως, σε ότι αφορά δήθεν την εμπλοκή μου με «μπράβους» στο συνέδριο της ΟΙΥΕ στις 23 & 24 Φεβρουαρίου, συκοφαντία «βολική» που εκτοξεύεται από το Π.Α.ΜΕ και αναπαράγεται απ’ όσους βολεύονται ή κρύβονται πίσω από αυτή την εκδοχή… ξεκαθαρίζω ότι στο συνέδριο της ΟΙΥΕ κανένας «μπράβος» δεν υπήρχε. Η μοναδική «σχέση» του Προέδρου της ΟΙΥΕ με μπράβους ήταν όταν…είδαν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες μου για την κλοπή των Δώρων Χριστουγέννων στα ΑΤΜ από τέτοιου είδους παραβατικών, για λογαριασμό μεγαλοεργολάβων. Επίσης αυτή η «σχέση»… τερματίστηκε «άδοξα» με την καταδίκη δύο (2) εξ αυτών στα ποινικά δικαστήρια όταν τόλμησαν να απειλήσουν εμένα και την οικογένειά μου. Να τελειώνουμε λοιπόν με τον βρώμικο πόλεμο λάσπης και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Αναφορικά με την δημόσια εκδήλωση πρόθεσης παραίτησής μου από σύνεδρος, ως ενέργεια διευκόλυνσης του θεσμού και αποκάλυψης της υποκρισίας και των διαλυτικών επιδιώξεων του Π.Α.ΜΕ, διευκρινίζω ότι αυτή η πρόθεση μου δεν ισχύει πλέον, από τη στιγμή που οι «ταξικές δυνάμεις» δεν επέτρεψαν να προχωρήσουν οι συνεδριακές διαδικασίες.
Τέλος, ως αιρετός χιλιάδων εργαζομένων και έχοντας την αμέριστη στήριξη πάνω από 80 σωματείων στην ΟΙΥΕ και εκατοντάδων αιρετών συντρόφων μου στη ΓΣΕΕ και σε όλη την Ελλάδα -και όχι τάχα ως «εργοδότης» που θέλουν να με παρουσιάζουν (καμία δική μου επιχείρηση δεν έχω)- θα συνεχίσω να μάχομαι για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει σε κάποιους. Είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν ορισμένοι. Αρκεί που το θέλουν και το επιβεβαιώνουν με την ψήφο τους χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσές μου στον ιδιωτικό τομέα και στην επιχείρηση που εργάζομαι ως μισθωτός, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας τα τελευταία 24 χρόνια.
Καλαμάτα, 16.3.2019
Δημήτρης Καραγεωργόπουλος
Πρόεδρος ΟΙΥΕ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΣΕΕ

Δήλωση του γραμματέα του ΜΕΤΑ, Γιώργου Χαρίση

Τα τεκταινόμενα στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, αλλά και όσα προηγήθηκαν σε Εργατικά Κέντρα και στην ΟΙΥΕ, από τις δυνάμεις του εργοδοτικού–κυβερνητικου συνδικαλισμού και απο τις παρεμβάσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αποκαλύπτουν τη βαθιά σήψη και αποξένωση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ από τα βάσανα και τις αγωνίες της Εργατικής Τάξης, που είναι η τρομοκρατία και η ανασφάλεια στους χώρους δουλειάς, τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, η απλήρωτη και ελαστική εργασία, η ανεργία και η μετανάστευση των παιδιών της και τελευταία και ο εκπλειστηριασμός και η απώλεια της περιουσίας της.
Τα γεγονότα αυτά δεν μπορούν και δεν πρέπει να επισκιάσουν τις ευθύνες που έχουν οι ηγεσίες των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΕΑΚ, οι οποίες είναι αποκλειστικά υπόλογες για τον σημερινό εκφυλισμό, την απαξίωση και διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.

Οι δυνάμεις αυτές είναι ενσωματωμένες και προσδεδεμένες πλήρως στις επιλογές του αστικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου της χώρα μας και δεν πιστεύουν στις δυνάμεις της τάξης που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν. Η πολιτική αυτή της ταξικής συνεργασίας, της ενσωμάτωσης και του κοινωνικού εταιρισμού έχει κάνει αυτήν την ηγεσία να είναι ο προνομιακός συνομιλητής με την τρόικα και τα διεθνή καπιταλιστικά οικονομικά κέντρα και να θεωρείται «του χεριού της» από την εργοδοσία, τον ΣΕΒ και την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρα μας.

Αυτό το βλέπουν οι εργαζόμενοι και γι’ αυτό έχουν γυρίσει την πλάτη τους σ’ αυτή την «ηγεσία». Στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, δυστυχώς, σήμερα είναι ενταγμένο κάτω από το 10% της εργατοϋπαλλήλων και πολύ λιγότερο συμμετέχει στη ζωή και δράση τους. Αυτό αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» των εργοδοτών και των κυβερνήσεων και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει, αν θέλουν οι εργαζόμενοι να δουν μια άσπρη μέρα και να ζουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει με τη στάση που ακολουθει η ηγεσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Πρώτον, γιατί όπου το παίρνει, χρησιμοποιεί και αυτό παρόμοιες μεθόδους και πρακτικές, και δεύτερον, γιατί αντιπαλεύει αυτούς τους μηχανισμούς με παρόμοια μέσα. Η χρήση της βίας και της τρομοκρατίας, για να να λύσει τις διαφορές, δεν αποτελούν στοιχείο της Εργατικής Τάξης. Αυτή, αυτά τα έχει βιώσει στο παρελθόν και τα βιώνει και σήμερα στο πετσί της, από την εργοδοσία και της δυνάμεις της κρατικής καταστολής. Η πρακτική αυτή έχει το ίδιο αποτέλεσμα: κάνει ακόμα πιο αποκρουστική την εικόνα των συνδικάτων στα μάτια των εργαζομένων. Αν νομίζει του ΠΑΜΕ ότι με αυτές τις πρακτικές θα αλλάξει την κατάσταση, είναι βαθιά γελασμένο. Το πολύ πολύ να κερδίσει ένα «άδειο πουκάμισο» και να γίνει «Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη».

Εμείς ως ΜΕΤΑ έχουμε τονίσει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται επαναθεμελίωση σε νέες βάσεις, όπου την κατάσταση της ανασυγκρότησής του θα την πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η σημερινή του δομή αναπαράγει την γραφειοκρατία, τον παραγοντισμό και την αποξένωση και έχει φάει πλέον τα ψωμιά της.

Χρειάζεται ο περιορισμός και η κατάργηση της αντιπροσωπευτικής του λειτουργίας, που οδηγεί στην ανάθεση και στον εφησυχασμό των μελών των συνδικάτων και η ενίσχυση των μορφών της άμεσης δημοκρατίας και του οριζόντιου συντονισμού τους και κυρίως η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στη ζωή και τη δράση τους. Τα αντιπροσωπευτικά συνέδρια των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργανώσεων έχασαν κάθε αξία, αφού κατάντησαν μια κοινοβουλευτική πασαρέλα, πολλές φορές σε πολυτελή ξενοδοχεία και σε τουριστικούς προορισμούς και έχουν ως μοναδικό σκοπό την ανάδειξη των ηγεσιών τους. Με την πρακτική που ακολουθούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αδικούν τον εαυτό τους και φαίνονται σαν να αδιαφορούν για μια τέτοια προοπτική ανασυγκρότησης των συνδικάτων.

Το μόνο θετικό απ’ αυτή την κατάσταση της σήψης και της δυσοσμίας είναι ότι γίνεται πλέον πιο καθαρό σε κάθε τίμιο αγωνιστη συνδικαλιστή και εργαζόμενο, ανεξάρτητα παραταξιακής ή αλλης τοποθέτησής του, η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για την υπέρβαση της σημερινής κατάστασης του κατακερματισμού, της γραφειοκρατίας και της διαίρεσης σε συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και της συγκρότησης ενιαίων και ισχυρών πρωτοβάθμιων συνδικάτων, που τον πρώτο λόγο στην ανάδειξη της ηγεσίας τους και στον προσανατολισμό και στις αποφάσεις τους θα τον έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

ΓΣΕΕ: Αυλαία ρίχνει το 37ο Συνέδριο που ποτέ δεν άρχισε!
To Top