Tech news

Η Google και το Facebook καταγράφουν κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο

Το ότι εταιρείες όπως η Google και το Facebook καταγράφουν την κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο δεν είναι κάτι καινούργιο, κάνοντας το βιβλίο του George Orwell “1984, Ο Μεγάλος Αδελφός” σχεδόν προφητικό. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το τι καταγράφεται σε κάθε μας βήμα θέτοντας υπό αμφισβήτηση το θέμα της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων, που μόνο προσωπικά δεν είναι.

Ο Dylan Curran, data consultant και web developer, θέλησε να διαπιστώσει τι δεδομένα “κρατάει” η Google και το Facebook από τη δραστηριότητά του στο διαδίκτυο και τα αποτελέσματα κυριολεκτικά τρομάζουν μιας και δε μπορούμε να διανοηθούμε το πόσες πληροφορίες συλλέγουν οι εταιρείες αυτές. Για αρχή, η Google γνωρίζει το που έχουμε πάει, μιας και με την ενεργοποίηση των υπηρεσιών τοποθεσίας καταγράφονται όλη μας η δραστηριότητα από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες της Google μέχρι σήμερα. Εαν θέλετε να δείτε και εσείς το δικό σας χρονοδιάγραμμα μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ.

https://www.google.com/maps/timeline?pb

Στη φωτογραφία που ακολουθεί, φαίνεται κάθε μέρος στη Ιρλανδία που έχει βρεθεί ο Dylan Curran τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και τι ώρα βρέθηκε αλλά και πόσο χρόνο του πήρε να μεταβεί από το ένα σημείο στο άλλο.

Στη συνέχεια, η Google γνωρίζει κάθε τι που έχουμε ψάξει και έχουμε διαγράψει από όλες τις συσκευές μας, που σημαίνει πως ακόμα και αν έχουμε διαγράψει το ιστορικό από μια συσκευή, η Google έχει δεδομένα από τις άλλες μας συσκευές. Για να δείτε το δικό σας ιστορικό πατήστε ΕΔΩ.

Η Google έχει επίσης σχηματίσει το προφιλ για τις διαφημίσεις που θα μας εμφανίζονται βασισμένες στις πληροφορίες μας, την περιοχή, το φύλο, την ηλικία, τα hobby και τα ενδιαφέροντά μας, έτσι ώστε κάθε τι που βλέπουμε να είναι προσαρμοσμένο πάνω στα προσωπικά μας δεδομένα. Για να δείτε και εσείς το προφίλ σας σχετικά με τις διαφημίσεις που σας προβάλλονται, πατήστε ΕΔΩ.

https://takeout.google.com/

 

Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η Google γνωρίζει και τις εφαρμογές που “κατεβάζουμε” καθώς και τα extensions αυτών. Γνωρίζουν πόσο συχνά τις χρησιμοποιούμε, που τις χρησιμοποιούμε καθώς και με ποιούς άλλους τις χρησιμοποιούμε. Με λίγα λόγια, γνωρίζουν με ποιούς μιλάμε στο Facebook, με ποιές άλλες χώρες συνομιλούμε, πότε ανοίγουμε και κλείνουμε την εφαρμογή αλλά και το πότε πάμε για να κοιμηθούμε. Για να δείτε τις εφαρμογές αυτές που είναι συνδεδεμένες με το λογαριασμό σας, πατήστε ΕΔΩ.

Η καταγραφή του δεδομένων μας μέσα από το ιστορικό του YouTube δε θα μπορούσε να λείψει, και έτσι είναι γνωστό το κάθε τι που αναζητούμε και παρακολουθούμε στη συγκεκριμένη πλατφόρμα σε όλες τις συσκευές που είμαστε συνδεδεμένοι. Αν επιθυμείτε να δείτε το πλήρες ιστορικό αναζήτησης στο YouTube πατήστε ΕΔΩ.

https://www.youtube.com/feed/history/search_history

Η Google μας δίνει στη συνέχεια τη δυνατότητα να “κατεβάσουμε” όλα τα δεδομένα που έχει συλλέξει για εμάς, τα οποία περιλαμβάνουν bookmarks, emails, επαφές, όλα τα δεδομένα του Google Drive, τις φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει με το κινητό μας, τα δεδομένα από το ημερολόγιό μας, τις συνομιλίες από το Google Hangouts, το ιστορικό τοποθεσίας, τις ιστοσελίδες που έχουμε δημιουργήσει, τις ιστοσελίδες που έχουμε μοιραστεί ακόμα και το πόσο περπατάμε κάθε ημέρα. Εαν θέλετε και εσείς να “κατεβάσετε” όλα τα δεδομένα σας μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ.

Στη συνέχεια, έχουμε το πως η Google κατηγοριοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει από εμάς σε φακέλους ανάλογα με το είδος της πηγής της πληροφορίας.

Έπειτα, παρουσιάζεται το αρχείο με το ιστορικό αναζήτησης στη Google, με το συγκεκριμένο χρήστη να του εμφανίζει 90.000 διαφορετικές αναζητήσεις, ενώ φαίνονται ακόμα και οι φωτογραφίες που αποθήκευσε από τις σελίδες ακόμα και το ποιές ιστοσελίδες επισκέφθηκε.

Συλλέγοντας πληροφορίες από το ημερολόγιο, η Google γνωρίζει την κάθε εγγραφή του ημερολογίου καθώς και το πότε έγιναν αυτά, με το χρήστη να αναφέρει ότι έχει καταγραφεί ακόμα και μια συνέντευξη για θέση εργασίας καθώς και το τι ώρα έφτασε στην εταιρεία αυτή, δείχνοντας την τρομακτική λεπτομέρεια καταγραφής του κάθε μας βήματος.

Επίσης, όταν διαγράφουμε τα δεδομένα μας φαίνεται πως αυτά διαγράφονται μόνο για εμάς μιας και η Google τα κρατάει ακέραια, μιας και στο Google Drive του συγκεκριμένου χρήστη υπάρχουν και όλα όσα έχει διαγράψει επειδή δεν τα χρειαζόταν άλλο, λογαριάζοντας όμως χωρίς τη Google η οποία φαίνεται πως τα διατηρεί στην κατοχή της.

Όταν είχαμε αναφέρει ότι καταγράφεται το κάθε μας βήμα, ήταν στην κυριολεξία μιας και μέσω του Google Fit καταγράφεται κάθε βήμα που κάνουμε, την ώρα που το κάνουμε καθώς και κάθε άσκηση που πραγματοποιούμε για την εκγύμναση του σώματός μας.

Οι φωτογραφίες που τραβάμε με τις συσκευές μας είναι και αυτές εδώ και μάλιστα οργανωμένες ανά έτος ενώ υπάρχουν και τα metadata σχετικά με το πότε και που έγινε η λήψη των φωτογραφιών.

Όσον αφορά τα email που στέλνουμε, που έχουμε λάβει, αυτά που έχουμε διαγράψει και αυτά που έχουμε ορίσει ως ανεπιθύμητα (spam), βρίσκονται όλα καταγεγραμένα από τη Google.

Φυσικά δεν είναι μόνο η Google που συλλέγει τα δεδομένα μας αλλά και το Facebook το οποίο παρέχει τη δυνατότητα να “κατεβάσουμε” όλα τα δεδομένα μας τα οποία περιλαμβάνουν κάθε μήνυμα (φωνητικό και γραπτό) και αρχείο που έχουμε στείλει και έχουμε λάβει, όλες τις επαφές που έχουμε στο κινητό μας καθώς και κάθε φωνητικό μήνυμα που στείλαμε. Επίσης, έχει αποθηκευθεί κάθε φορά που μπαίνουμε και βγαίνουμε από την πλατφόρμα της κοινωνικής δικτύωσης, κάθε φωτογραφία και video που έχουμε “ανεβάσει”, αλλά και τις εφαρμογές που έχουμε συνδέσει με το λογαριασμό μας και αυτές που χρησιμοποιούμε μέσω του Facebook.

Εαν θέλετε και εσείς να “κατεβάσετε” ένα αντίγραφο των δεδομένων σας στο Facebook, μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ.

https://www.facebook.com/help/131112897028467

Aπό

Η Google και το Facebook καταγράφουν κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο

Η Google και το Facebook καταγράφουν κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο
To Top