ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ
Πως μπορούμε να μιλάμε για να μας ακούν και πως μπορούμε να τους ακούμε για να μας μιλούν; Η επικοινωνία μας με τους εφήβους είναι πράγματι απαιτητική και δύσκολη.
-Μα, γιατί, δεν με καταλαβαίνει κανείς; – Παράτα με! -Όλα εγώ πρέπει να τα κάνω; – Δεν πρόκειται να σου ξαναμιλήσω ποτέ!
Μικρές χιλιοειπωμένες φράσεις που μας πλήγωσαν ή με τις οποίες πληγώσαμε αυτούς που αγαπάμε.
Κάποιες φορές φαίνεται πως ενώ ξέρουμε να μιλάμε, δεν έχουμε μάθει να επικοινωνούμε.
Είναι δυνατόν στην καθημερινότητα μας να τροφοδοτούμε ασυνείδητα έναν κύκλο επιθετικότητας και βίας με όπλα τα ίδια μας τα λόγια;
Μπορεί να γινόμαστε δέσμιοι των ίδιων μας των πεποιθήσεων που άλλο δεν κάνουν από το να μας απομακρύνουν από τους αγαπημένους μας;
Πως θα ήταν ο κόσμος μας, αν απλά συμφωνούσαμε ότι έχουμε όλοι δίκιο; Και εννοούμε πραγματικά όλοι και πραγματικά δίκιο;
Πόσο θα φωτίζονταν οι σχέσεις και η καθημερινότητα μας, αν εξασκούσαμε το σώμα μας στην ενεργητική ακρόαση και γνωρίζαμε τη δύναμη κάθε λέξης που προ(σ)φέρουμε στους άλλους ;
Αυτά τα ερωτηματικά θα αποτελέσουν το κεντρικό ζήτημα ανοιχτής διαδραστικής ομιλίας για γονείς και εφήβους που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 6.30- 8.00μμ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του κτιρίου Γυμνασίου – Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.
Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνει
- εισαγωγική ομιλία- γνωριμία με τη μέθοδο Μη Βίαιης Επικοινωνίας του Marshall Rosenberg
από την Χριστίνα Δίμιζα, Διευθύντρια Ακαδημαϊκού Σχεδιασμού και Συντονίστρια Συμβούλων Σχολικής Ζωής στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά
- Καρόλα Folle – Αλέπη, Παιδοψυχολόγο- Θεραπεύτρια, Επιστημονική Συνεργάτη των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά. Πως γίνομαι πιο δυνατός στην επικοινωνία μου με τον έφηβο;
- Ανοιχτή συζήτηση
Σας περιμένουμε με χαρά να μοιραστούμε σκέψεις και προβληματισμούς και να αλλάξουμε στο μέτρο του δυνατού τον τρόπο με τον οποίο ως γονείς σχετιζόμαστε με τα παιδιά μας, ως έφηβοι με τους σημαντικούς ενήλικες της ζωής μας και ως δάσκαλοι με τους μαθητές μας.
Λίγα λόγια για την Μη Βίαιη Επικοινωνία του Marshall Rosenberg
H Μη Βίαιη Επικοινωνία (NonViolent Communication) είναι μια διαδικασία που μας βοηθά να αντιληφθούμε, να εντοπίσουμε και να διαχειριστούμε τη βία που δεχόμαστε και ασκούμε καθημερινά, τόσο από και προς τους άλλους όσο και προς τον εαυτό μας.
Κινούμενη σε τρεις άξονες – την ειλικρινή έκφραση, την ενσυναισθητική ακρόαση και την ενσυναίσθηση προς τον εαυτό μας, η Μη Βίαιη Επικοινωνία εστιάζει στις βαθύτερες ανάγκες μας και τα συναισθήματα που βιώνουμε ανά πάσα στιγμή και προσφέρει τρόπους έκφρασης που μας βοηθούν να συνυπάρχουμε με τους άλλους με τρόπο που κάνει τη ζωή πιο όμορφη για όλους.
Η Μη Βίαιη Επικοινωνία πρεσβεύει ότι ο άνθρωπος έχει φυσική τάση να προσφέρει και να λειτουργεί με ανθρωπιά απέναντι στους άλλους και στον εαυτό του.
Δημιουργός της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι ο Marshall Rosenberg, ένας Αμερικανός ψυχολόγος.
Ο Marshall παρατήρησε ότι κάποιοι άνθρωποι αποκόπτονται αυτή την φυσική κατάσταση της ανθρωπιάς και καταλήγουν να συμπεριφέρονται με βία και εκμετάλλευση απέναντι στους άλλους.
Παράλληλα, κάποιοι άλλοι άνθρωποι καταφέρνουν να διατηρήσουν την ανθρωπιά τους ακόμη και απέναντι στους ίδιους τους βασανιστές τους. Αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στη διερεύνηση αυτού του φαινομένου και των αιτιών του και ο καρπός της εργασίας του είναι η Μη Βίαιη Επικοινωνία.
Ύστερα από πολλές δεκαετίες μελέτης, πειραματισμού και αλληλεπίδρασης με ανθρώπους, ο Marshall δημιούργησε ένα εργαλείο που μας βοηθά να δούμε με καθαρότητα την εσωτερική μας πραγματικότητα και να ζήσουμε σε αρμονία με αυτή.
Σήμερα, η Μη Βίαιη Επικοινωνία έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 65 χώρες και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο σε επίπεδο προσωπικής εξέλιξης όσο και σε επίπεδο κοινωνικής αλλαγής.
Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το βιβλίο του Rosenberg