ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γ. Γκούμας στην ΕΡΑ Καλαμάτας: “Στόχος μας η αναγέννηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας”

Στο στούντιο της ΕΡΑ Καλαμάτας καλεσμένος της δημοσιογράφου Μαρίας Tομαρά βρέθηκε το πρωί ο επικεφαλής του συνδυασμού “Nέο Επιμελητήριο” Γιώργος Γκούμας, για να αναπτύξει τις θέσεις του για τις επικείμενες εκλογές του Δεκεμβρίου στον επιμελητηριακό θεσμό.

Ο κ. Γκούμας υποστήριξε ότι το Επιμελητήριο πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή, να αναβαθμιστεί ως θεσμός και να αναγεννηθεί, αφού αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιχειρηματικότητας και o επαγγελματίας, ένα καλά οργανωμένο Επιμελητήριο, το έχει ανάγκη.

Τόνισε ότι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Επιμελητήριο της Μασσαλίας είναι από τα αρχαιότερα Eπιμελητήρια της Μεσογείου και πρέπει να αναδιοργανωθεί, με νέες αντιλήψεις και να αντιμετωπίσει πρακτικά τα προβλήματα των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών και όχι θεωρητικά, αφού οφείλει να βρίσκεται κοντά στον κάθε ένα Μεσσήνιο ξεχωριστά.

Ο επικεφαλής του “Νέου Επιμελητηρίου” τόνισε ότι με αίσθημα ευθύνης κατέρχεται και αυτή τη φορά στις εκλογές, αφού και ο ίδιος είναι άνθρωπος της αγοράς και γνωρίζει από πρώτο χέρι τον καθημερινό αγώνα που κάνει ο κάθε ένας για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και θα επιδιώξει ένα σύγχρονο ανοιχτό Επιμελητήριο, με νέες ιδέες, υπερκομματικό και ανεξάρτητο.

Ερωτηθείς για την κομματική στήριξη του 2011 είπε ότι “Το Νέο Επιμελητήριο θα βαδίσει ανεξάρτητο, υπερκομματικό και δεν θέλουμε τη στήριξη κομμάτων αλλά μόνο των επιχειρηματιών”.

Ο ίδιος αυτό το διάστημα βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με νέους ανθρώπους και νέους επαγγελματίες που θέλει να τους γνωρίσει, να τους ακούσει και να καταγράψει τα προβλήματά τους, ώστε να προετοιμάσει το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα άμεσων ενεργειών και πρωτοβουλιών.

Καλοδεχούμενοι οι αντίπαλοι αλλά όχι από καπρίτσιο

Σχετικά με τις υποψηφιότητες άλλων συνδυασμών τόνισε ότι “είναι καλοδεχούμενες, αλλά θα ήθελα απέναντί μου υποψήφιους που δεν βλέπουν το Επιμελητήριο ως εφαλτήριο για να κάνουν πολιτική καριέρα ή να κατεβαίνουν ως αντίπαλοί μας για ένα καπρίτσιο, παρασυρόμενοι από ανθρώπους γνωστούς και μη εξαιρετέους στην τοπική κοινωνία”…

“Θέλουμε ένα Επιμελητήριο ανοικτό σε όλους, να μην εξαρτάται από “τζάκια” και οικογένειες και να πάψει να είναι ένα κλειστό club, αλλά να συμπορευτούν μαζί μας άτομα με όραμα, όρεξη και δημιουργικότητα, για να αλλάξει ολοκληρωτικά”.

Ο κ. Γκούμας τόνισε ότι η επαφή με τον απλό επαγγελματία του δίνει δύναμη να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία, τονίζοντας οτι “θα είναι συνεργάσιμος και δημοκρατικός, επειδή το Επιμελητήριο το έχει ανάγκη η πόλη, το έχει ανάγκη η Μεσσηνία”.

Η Μαρία Τομαρά υποδέχτηκε σήμερα στον ραδιοθάλαμο της ΕΡΑ Καλαμάτας τον επικεφαλής του “Νέου Επιμελήτηρίου” Γιώργο Γκούμα.

ΠΑΤΗΣΤΕ το link κι ακούστε εδώ όλο το απόσπασμα της συνέντευξης του Γιώργου Γκούμα στην δημοσιογράφο Μαρία Τομαρά στην ΕΡΑ Καλαμάτας.

https://vocaroo.com/i/s1L8ncsHmZUr

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Γκούμα στην ΕΡΑ Καλαμάτας

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

“Υπερκομματικός και ακομμάτιστος δεδομένου ότι εδώ και έναν χρόνο είχαμε ήδη εκφράσει την πρόταση του Συνδυασμού και των ανθρώπων του Συνδυασμού το Επιμελητηριο Μεσσηνίας -και όλα τα Επιμελητήρια- να μην έχουν άμεση επιρροή απο κανένα κόμμα, από κατευθύνσεις δηλαδή που έχουν σχέση με κομματικές γραμμές.

Το Επιμελητήριο είναι ένας θεσμός που έχει σχέση με την ανάπτυξη της Οικονομίας. Οι επαγγελματίες εκεί πρέπει να είναι ενωμένοι, μακριά απο κομματικές κατευθύνσεις και ότι άλλο έχει σχέση με την πολιτική. Η πολιτική τα τελευταία χρόνια δεν μας έχει ευχαριστήσει, αντιθέτως μας έχει δυσαρεστήσει όλους. Εμείς σαν εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα θέλουμε να βάλουμε στο τραπέζι μια αντίληψη που έχει να κάνει με την πρακτική αντιμετώπιση των προβλημάτων του μέσου επαγγελματία της περιοχής μας και όχι τη θεωρητική, δηλαδή θέλουμε ένα Επιμελητήριο πραγματικά κοντά στον Μεσσήνιο επαγγελματία.

“Δεν έχω καμία στήριξη απο τη Ν.Δ., ούτε από άλλο κόμμα. Δεν έχω ζητήσει τη στήριξη από κανένα κόμμα Το 2011 είχα ζητήσει τη στήριξη από όλα τα πολιτικά κόμμματα. Έχω δηλώσει- ήδη από την κοπή της πίτας του συνδυασμού τον Ιανουάριο του 2017-ότι το Νέο Επιμελητήριο θα βαδίσει ως ανεξάρτητο, υπερκομματικός συνδυασμός που έχει ως σκοπό την αναβάθμιση του θεσμού. Δεν έχουμε ζητήσει στήριξη, συνεπώς δεν θέλουμε να πάρουμε στήριξη από κανέναν. Θέλουμε τα πολιτικά κόμματα να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και να αφήσουν τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες να ασχοληθούν με τα προβλήματα των επαγγελματιών.

“ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ”

“Εγώ προσωπικά ως Γιώργος Γκούμας σε όλη μου τη διαδρομή μέχρι εδώ δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε κομματικές διαδικασίες, δεν έχω λάβει μέρος σε εκλογές που έχουν σχέση με Τοπική ή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, και έχω ασχοληθεί από πολύ νεαρή ηλικία μόνο με τα Επιμελητηριακά, είμαι καθαρά επιμελητηριακός. Αγαπώ τον θεσμό, τον σέβομαι, και περιορίζομαι μόνο στα του θεσμού. Οποιαδήποτε άλλα σενάρια που κυκλοφορούν από δημοσιο-γραφικούς κύκλους, δεν με αφορούν.
Είμαι εδώ για να μιλήσω για τις θέσεις, τις απόψεις και το πρόγραμμα του Συνδυασμού. Η πολιτική είναι έξω από αυτό. Μέσα σε αυτό περιέχεται η πίστη ότι το Επιμελητήριο θα αλλάξει και θα γίνει πραγματικά ένας μοχλός ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για τις προηγούμενες επιμελητηριακές εκλογές και το γεγονός ότι από φαβορί δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος, και αν υπήρξαν κάποιοι μηχανισμοί που συνέβαλαν σε αυτό ο Γιώργος Γκούμας απάντησε:

“Θεωρώ ότι είμαι ο μόνος απο τον Συνδυασμό που ουσιαστικά μέσα μου έχω ξεπεράσει αυτό το γεγονός. Με λυπεί αυτό το γεγονός, γιατί έλαβε χώρα σε έναν θεσμό όπως το Επιμελητήριο, όλοι γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε, ο Συνδυασμός μας πήρε τις περισσότερες έδρες, νικήσαμε στις εκλογές, παρ’ ότι δεν ήμασταν το φαβορί, δεν έξελίχθηκαν τα πράγματα όπως έπρεπε να εξελιχθούν. Δεν μας πειράζει πια, δεν στενοχωριόμαστε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για τις εκλογές του 2017, μιλάμε για μια περίοδο εντελώς διαφορετική από εκείνη. Κρατάμε τις καλές στιγμές, τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους και τον κόσμο που φέραμε κοντά, ακόμα και στο διάστημα της “ερήμου” που δημιουργήθηκε μέσα στο Επιμελητήριο, φέραμε φίλους, γνωρίσαμε καινούργιους ανθρώπους, μάθαμε να πηγαίνουμε κοντά στα πραγματικά προβλήματα, αποκτήσαμε εμπειρίες και προχωράμε”.

ΥΠΗΡΕΤΩ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΑΠΟ 29 ΕΤΩΝ

“Στον θεσμό του Επιμελητηρίου υπάρχουν άνθρωποι που πλησιάζουν τον θεσμό με αγάπη και σεβασμό και ο σκοπός τους είναι κάτω κυρίως από ανιδιοτέλεια να υπηρετήσουν τον θεσμό.
Υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να πλησιάσουν τον θεσμό είτε για προσωπική τους καταξίωση, είτε για να εξυπηρετήσουν κάποια οικονομικά συμφέροντα.
Εγώ δεν ανήκω στην κατηγορία τη δεύτερη, ανήκω στην πρώτη. Υπηρετώ τον θεσμό απο 29 ετών, όλοι γνωρίζουν την ανιδιοτελή προσφορά μου. Θεωρώ το Επιμελητήριο ως μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή μας. Πιστεύω απόλυτα ότι ο θεσμός αυτός πρέπει να αναβαθμιστεί. Ξέρετε, το Επιμελητήριο της Μεσσηνίας και το Επιμελητήριο της Μασσαλίας είναι τα παλαιότερα στην νότια Ευρώπη, στη Μεσόγειο. Είναι κρίμα λοιπόν να μην υπάρχουν αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι που θα οδηγήσουν το Επιμελητήριο μπροστά, μακριά από οποιαδήποτε συμφέρονται ή κατευθύνσεις”.

“Είναι πάρα πολύ συγκινητικό ότι πολλοί άνθρωποι με παίρνουν τηλέφωνο και δεν μου εκφράζουν μόνο τη στήριξή τους αλλά και τη συμμετοχή τους. Το Νέο Επιμελητήριο έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό υποψηφίων, άνθρωποι απλοί επαγγελματίες οι οποίοι λένε, κύριε Γκούμα σάς πιστεύουμε, αυτό που λέτε θα το κάνετε, και θέλουμε να είμαστε υποψήφιοι μαζί σας. Αυτό εμένα μου δίνει όχι μόνο δύναμη, δεν δυναμώνει μόνο την πίστη που έχω για ένα Νέο Επιμελητήριο, μου ενισχύει και το αίσθημα ευθύνης που έχω.
Ξέρετε, είμαι άνθρωπος της αγοράς, που αρέσει να βλέπω τους ανθρώπους στα μάτια, να κοιτάω τους άλλους στα μάτια. Συνεπώς, συνεχίζουμε με πολλή μεγάλη δύναμη αυτή τη φορά και πίστη ότι τα πράγματα θα καλυτερεύσουν πάρα πολύ στο Επιμελητήριο και θα έχουμε ένα δυνατό Επιμελητήριο που θα ζηλεύουν πολλοί άλλοι σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

“Ένα πράγμα που μας απασχολεί σοβαρά και το τονίζουμε στις επαφές μας με τον κόσμο είναι η συμμετοχή. Για να μπορέσει το Επιμελητήριο να γίνει πιο δυνατό πρέπει τα μέλη μας να συμμετέχουν.Αυτό τα τελευταία χρόνια δεν έγινε. Είναι υποχρέωση δική μας, απο τη στιγμή που ο κόσμος μας εμπιστευτεί, να έρθουμε κοντά στον κόσμο.
Να βγει το Επιμελητήριο απο αυτή τη μονότονη διαδικασία με την οποία λειτουργεί σήμερα. Να τους επαναπροσδιορίσουμε όλους, να τους δούμε έναν προς έναν, να καταλάβουν τι είναι το Επιμελητήριο, τι μπορεί να δώσει, πως μπορούν αυτοί με τη συμμετοχή τους να ενισχύσουν τη θέση του Επιμελητηρίου, αυτός είναι ο σκοπός μας. Και δεν είναι δύσκολο, πιστέψτε με. Απλά πρέπει να το πιστεύεις και να προσπαθήσεις γι’αυτό.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟ

“Οι επαγγελματίες τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τα μνημονιακά χρόνια αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Όμως δεν πρέπει να κρατήσουν αυτή την παθητική στάση. Ενδεχομένως μπορεί να το θέλουν οι δανειστές μας, οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και οι επαγγελματιές να κρατούν μια παθητική στάση. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Πιστεύουμε ότι οι επαγγελματιές πρέπει να βρουν λύσεις, να βρουν δρόμους. Ξέρετε, οι παλιοί έλεγαν “το εμπόριο αρρωσταίνει, όμως δεν πεθαίνει ποτέ”. Είμαστε οποδοί αυτής της θεωρίας και πιστεύουμε πως αν οι επαγγελματίες είναι ενωμένοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα-σε λογικό επίπεδο.

Μπορούν να είναι αυτοί που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην περιοχή μας στον ιδιωτικό τομέα. Στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλά πράγματα, παρόλη την επίθεση με τα μνημόνια, την υπερφορολογία, και όλες αυτές τις επιβαρύνσεις που βιώνουν οι επιχειρήσεις, συγχρόνως έχουμε στον Νομό μας, στη Μεσσηνία, και μία ανάπτυξη-στον τομέα του τουρισμού κυρίως.
Δεν θεωρώ ότι η ανάπτυξη αυτή είναι ισόρροπη. Θα έπρεπε να έχουν γνώμη και οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα. Δεν βλέπω να γίνεται κάποια ουσιαστική παρέμβαση για όλα αυτά που γίνονται απο τον εκπρόσωπο των επαγγελματιών, που ένας απο αυτούς είναι και το Επιμελητήριο.
Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις.Θα πρέπει και εμείς να έχουμε άποψη για το πως πρέπει να γίνει η ανάπτυξη στην περιοχή μας. Δυστυχώς, δεν το βλέπω να γίνεται σήμερα. Εμείς επιθυμούμε και θέλουμε να έχουμε θέσεις σοβαρές, και απόψεις σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα ανάπτυξης και διαδραματίζεται στη δική μας περιοχή. Θέλουμε οι επαγγελματίες να έχουν τον δικό τους λόγο, τη δική τους έκφραση.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ CLUB ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ

“Το Επιμελητήριο έχει γύρω στα 10.000 μέλη απο διάφορους χώρους και δραστηριότητες, αλλά αυτό που εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να μην είμαστε συνέχεια μιας προηγούμενης διοίκησης. Άλλωστε έχουμε πει ενανειλλημένως ότι δεν θέλουμε το Επιμελητήριο club.

Ήταν club των ολίγων. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα Επιμελητήριο των πολλών.

Μπορεί να θεωρείται λίγο ρομαντικό ή ότι περιέχει ένα ρίσκο, δεν πειράζει, εδώ είμαστε εμείς και θα προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θέλουμε το Επιμελητήριο club.
To Επιμελητήριο μπορεί να ανοίξει αυτή τη στιγμή τις πόρτες του γιατί είναι κλειστές. Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που τα πάντα στο Επιμελητηριο είναι κλειστά, δεν λειτουργεί κάτι.
Στην ουσία δεν παράγεται έργο. Έχετε εσείς την εντύπωση ότι το Επιμελητήριο τα τελευταία χρόνια έδειξε κάποια παραπάνω δραστηριότητα ή είχε κάτι να δείξει;”

Για τις επιστολές που στέλνονται απο τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου σε υπουργούς:

“Αυτό είναι το κλασσικό, τυπικό μέρος μιας κρατικοδίαιτης άποψης ότι “κάνε την επιστολή να δούμε αν θα απαντήσει,” δεν απαντά συνήθως κανείς, και δεν γίνεται τίποτα. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο πλάνο. Έχουμε εξετάσει, έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια συγκεκριμένα προβλήματα ανά κλάδο, θέλουμε όλους τους κλάδους στο Επιμελητήριο ενωμένους, και νομίζω ότι είναι εκτός των πλαισίων της εποχής που ζούμε, και εκτός της κοινωνικής και επαγγελματικής αλληλεγγύης να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους ανάλογα με το επάγγελμά τους ή ανάλογα με το εισόδημά τους. Δεν θέλω να πιστεύω ότι σε ένα Επιμελητήριο που θα βαδίσει ενωμένα για να διοικήσει, τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της περιοχής, θα χωριστούν σε ομάδες και θα λένε “εμείς είμαστε πιο δυνατοί ή οι άλλοι πιο αδύνατοι”.
Νομίζω ότι δεν γίνεται σε καμία σύγχρονη κοινωνία αυτό το πράγμα. Εμείς θέλουμε ένα σύγχρονο Επιμελητήριο, ανοιχτό, και νομίζω ότι θα πρέπει να υποστηριξουμε πιο πολύ τους αδύναμους σε σχέση με τους δυνατούς.

Μπορεί να δυσαρεστήσουμε ορισμένους απο το club, δεν είναι κακό, τους θέλουμε και αυτούς κοντά μας, θέλουμε να τους βάλουμε σε μια καινούργια νοοτροπία σκέψης.

Η Καλαμάτα πρέπει να πρωτοπορήσει σαν Επιμελητήριο, να δείξει ότι έχει μια νέα γενιά επιχειρηματιών, οι οποίοι σκέφτονται τα πράγματα κάτω από μια διαφορετική φιλοσοφία.

Οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνο κέρδος, ξέρετε. Πρέπει να βλέπεις και να αφουγκράζεσαι δίπλα σου τα προβλήματα της κοινωνίας. Γιατί ο επαγγελματίας έχει άμεση σχέση με την κοινωνία, δεν είναι ανεξάρτητος. Θέλουμε, και πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι όλοι οι επιχειρηματίες μεγάλοι ή μικροί, δυνατοί ή αδύνατοι θα πλαισιώσουν τη δική μας προσπάθεια, αυτό δείχνει μέχρι τώρα η δική μας κατάσταση. Βλέπουμε πολλά πρόσωπα στο συνδυασμό, πολλά νέα πρόσωπα, βλέπουμε πολύ μεγάλους επιχειρηματίες, βλέπουμε νέα πρόσωπα με πολλή όρεξη. Όλα αυτά είναι μια πολλή καλή εικόνα. Δεν θέλουμε να ασχολούμαστε συνεχώς με το παρελθόν.

“Όταν ορίζουμε κάποιον ως νέο επιχειρηματία θεωρούμε ότι εκτός απο την πολύ μικρή εμπειρία που είχει στα επιχειρηματικά δρώμενα ή στη δική του επιχειρηματική παρουσία, έχει και νέες ιδέες. Το πιο δύσκολο είναι να βρεις νέες ιδέες. Αυτό λείπει από την εποχή μας. Δεν λείπουν οι νέοι, έχουμε αρκετούς νέους, αλλά πρέπει να δούμε τι μπορούν να προσφέρουν οι νέοι, κάτω από ποια εμπειρία-γιατί και η εμπειρία παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο. Ας μην γελιόμαστε, όλοι αγαπάμε τους νέους. Και εμένα ως νέος μου δώθηκαν ευκαιρίες, και πράγματι ασχολήθηκα με το Επιμελητήριο, αλλά όλα τα πράγματα έχουν μια ιεραρχία, δηλαδή σαν νέος να ακολουθήσεις μια ιεραρχία, να αποκομίσεις εμπειρίες και να προχωρήσεις. Βεβαίως, όμως εμείς οι παλιότεροι την άποψη των νέων και τις ιδέες τους τις αξιοποιούμε, τις μελετάμε και πάνω απ’όλα τις σεβόμαστε.
Άρα θέλουμε αυτή τη στιγμή, όταν μιλάμε για υποστήριξη στους νέους, αναφερόμαστε στους νέους επαγγελματίες που δεν έχουν μια “Θερμοκοιτίδα”, δεν έχουν κάτι για να στηριχθούν. Μιλάμε για παιδιά που έχουν πολλή καλή πανεπιστημιακή μόρφωση, έχουν παιδεία- δεν μας ενδιαφέρει αν η οικογένειά τους είναι επιχειρηματίες- είπαμε το club πρέπει να τελειώσει. Πρέπει το club να λειτουργεί και να παρέχει βοήθεια στους επιχειρηματίες. Όχι να ασχολείται πως θα κρατήσει τη θέση του. Για να κρατήσεις μια θέση πρέπει να δείχνεις ότι είσαι συνεργάσιμος και με τους μικρότερους.

Επομένως εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι νέοι που προέρχονται από τζάκια, μας ενδιαφέρουν οι νέοι όσον αφορά το επίπεδο της μόρφωσης, της αντίληψης, της θέσης και της ιδέας, της γενικότερης που έχουν για το επιχειρείν στη Μεσσηνία. Αυτούς τους νέους θέλουμε, αυτούς ψάχνουμε και δεν έχουμε κριτήρια να τους εντάξουμε, να τους φέρουμε κοντά μας ή να συνομιλήσουμε μαζί τους.

Αιχμές για την Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου: (ΕΤΑΠ)

“Αυτό που επίσης πρέπει να αλλάξει στο Επιμελητήριο είναι το θέμα της διαφάνειας. Ήταν η σημαία μας στις προηγούμενες εκλογές. Παραμένει υψηλά, η υψηλότερη σημαία μας.

Εμείς έχουμε τονίσει ότι στο Επιμελητήριο πάμε ανιδιοτελώς, δεν ανήκουμε στις προηγούμενες διοικήσεις με τις αποδοχές και τους μισθούς, με τις διάφορες δουλειές που γίνονταν εκεί. Είναι μικρή η κοινωνία μας, και γνωρίζουν οι πάντες τους πάντες.
Εμάς μας απασχολεί το θέμα της διαφάνειας. Δεν είμαστε απέναντι σε κανέναν, είμαστε υπέρ της διαφάνειας.

Νομίζω ότι πολλά πράγματα που έχουν γίνει στο Επιμελητήριο, και βλέπετε κατά καιρούς διάφορα που προκύπτουν στη δημοσιότητα-οικονομικής φύσεως πάντοτε- να μην μας δείχνουν ότι υπήρχε ένας διάφανος τρόπος διαχείρισης των συνδρομών, των χρημάτων που έδιναν τόσα χρόνια οι επαγγελματίες στο Επιμελητήριο.
Εμείς είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτό, είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι, με βάση πάντοτε ότι είναι νόμιμο και ότι γίνεται μέσα στα πλαίσια του νόμου, και με σεβασμό απέναντι στους επαγγελματίες που εμπιστεύονται τις οικονομίες τους ή τις συνδρομές τους, γιατί πολλοί λένε “γιατί να πληρώνουμε το Επιμελητήριο;” και έχουν δίκιο.

Γιατί ποτέ κανείς δεν τους είπε γιατί πρέπει να πληρώνουν το Επιμελητήριο, και κανείς δεν τους είπε που πηγαίνουν τα χρήματα του Επιμελητηρίου. Μιλάμε τώρα για σπατάλες και διαχειρίσεις του παρελθόντος, που ναι μεν μπορεί να κλείνουν τυπικά, αλλά ουσιαστικά πολλοί ξέρουν από αυτούς που έχουν συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια, ότι αφήνουν κάποια ψεγάδια. Και δεν πρέπει να μένουν στον θεσμό ψεγάδια.

Εμείς ως νέα διοίκηση θα τα αντιμετωπίσουμε με κριτήριο τη διαφάνεια. Πρέπει το Επιμελητήριο να μπει σε μια εποχή που το θέμα της διαφάνειας να είναι απο τα βασικότερα.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΜΑΧΟΜΑΙ

“Οι εκλογές θα γίνουν αρχές Δεκεμβρίου, στις 7 στην Κυπαρισσία, στις 8 στην Πύλο, στις 9 και 10 στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Η ουσιαστική περίοδος δεν είναι τόσο μεγάλη, δεδομένου ότι απομένουν περίπου 40 ημέρες μέχρι τη λήξη της υποψηφιότητας άλλων συνδυασμών και περίπου 2 μήνες και κάτι για τις εκλογές.
Θέλω να δω όσο το δυνατόν περισσότερους επιχειρηματίες, θέλω να ακούσω πραγματικά προβλήματα, θέλω να γνωρίσω ανθρώπους που θέλουν να συνδράμουν και να συμμετέχουν στη νέα αυτή προσπάθεια. Θα δω όλους τους θεσμικούς φορείς, είναι υποχρέωσή μου. Και θέλω μέσα απο αυτή τη διαδικασία να βγει κάτι θετικό, ένα πραγματικά νέο Επιμελητήριο. Και όσους πιο πολλούς ανθρώπους βλέπω-με πίστη και δύναμη- σε αυτή τη διαδρομή, τόσο περισσότερο θα δυναμώνω, θα θεωρώ ότι επιτυγχάνω τον στόχο μου που δεν είναι άλλος από την αναγέννηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Αυτό θεωρώ ότι είναι και το σπουδαιότερο.
Πιστεύω στην αναγέννηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και γι’αυτό μάχομαι και δεν πτοούμαι.
Άλλωστε ξέρετε ότι ένας δρόμος όταν αξίζει ποτέ δεν είναι εύκολος.”

ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

“Είναι καλοδεχούμενες οι υποψηφιότητες που θα προέρχονται από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν το Επιμελητήριο. Όχι από ανθρώπους που θέλουν να κάνουν πολιτική καριέρα και το βλέπουν ως πάτημα, ως σκαλοπάτι, ούτε από ανθρώπους που από ένα καπρίτσιο ή μια ενδεχομένως αντιπαλότητα που νιώθουν σε σχέση με τη δική μας ιδέα να προβάλλουν και να παρασύρουν ανθρώπους στο να τους βάλουν σε αυτή τη διαδικασία.

Θέλουμε έναν αντίπαλο με εξίσου καλή πρόταση για το Επιμελητήριο και εμείς θα είμαστε και ως διοίκηση συνεργάσιμοι και πάντοτε δημοκρατικοί όπως είμαστε απο την αρχή ιδρύσεως του Συνδυασμού μας”.

Ο Γ. Γκούμας στην ΕΡΑ Καλαμάτας: “Στόχος μας η αναγέννηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας”
To Top