ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Γκούμας: Φοβάμαι πως σε λίγα χρόνια θα έχουμε μεταποιητικές μονάδες σύκων χωρίς πρώτη ύλη και εξαγωγείς χωρίς προϊόντα

“ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΑΝΑΓΑΚΙΑ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΚΕΩΝΩΝ” – “Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΞΗΡΩΝ ΣΥΚΩΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ”ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΚΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Σχολιασμός του Γιώργου Γκούμα, μεταποιητή, εξαγωγέα ξηρών σύκων της Agrexpo, επ’ ευκαιρία της έναρξης της φετινής περιόδου και των τιμών που ανακοινώθηκαν σήμερα από το ΔΣ της Συκικής.

Ο Γιώργος Γκούμας

Ανακοινώθηκαν σήμερα από την Συκική οι τιμές που είναι αυξημένες κατά 5% περίπου σε σχέση με την περασμένη χρονιά για τις ποιοτικές κατηγορίες Α΄-Β΄ και Δ΄, ενώ παρέμειναν ίδιες στην Γ΄ κατηγορία με βάση την απόφαση του ΔΣ της οργάνωσης και μετά από έρευνα των διεθνών αγορών και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν μετά από τις εξελίξεις που φέρνει η πανδημία.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ο διεθνής ανταγωνισμός, ιδιαιτέρως από την γειτονική μας χώρα την Τουρκία και βεβαίως από την μεγάλη αύξηση του κόστος των υπεραντλαντικών ναύλων που έχουν ήδη τουλάχιστον διπλασιαστεί και δημιουργούν γενικότερα μεγάλη αύξηση του κοστολογίου των προϊόντων μας καθώς και καθυστερήσεις στις παραδόσεις των προϊόντων μας στο εξωτερικό.
Έτσι η εξέλιξη της παραγωγής αυτή την χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά αμφίβολη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την διάρκεια του καύσωνα και θα μειώσει σημαντικά την φετινή παραγωγή.
Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές που έχουν υποστεί για να μπορέσουν να σταθούν και να συνεχίσουν την παραγωγή του προϊόντος. Επίσης θα πρέπει να προωθηθεί από την πολιτεία η αναδιάθρωση που θα υλοποιηθεί μέσω της Συκικής, γιατί αυτή την χρονική στιγμή κρίνεται περισσότερο από ποτέ αναγκαία.
Η παραγωγή των ξηρών σύκων όπως αντιλαμβάνεστε, μειώνεται δραματικά και αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην προσπάθεια ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων των μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηροποιούνται στον χώρο. Είναι δε σημαντικό εξαιτίας αυτής της δύσκολης κατάστασης να δούμε λίαν προσεχώς γενικότερα την συρρίκνωση της παραγωγής σε πολλά παραδοσιακά προϊόντα του Νομού μας διότι πολύ φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε μεταποιητικές μονάδες χωρίς πρώτη ύλη και εξαγωγείς χωρίς προϊόντα.
Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής μας όπως γνωρίζετε απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και συνεισφέρουν τα μέγιστα στην τοπική μας οικονομία.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα ούτε εκ μέρους της επίσημης πολιτείας ούτε μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν βλέπουμε κάποιο σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης για αυτό το σημαντικό θέμα.

Το θέμα αυτό το έθεσα και στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΔΕ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και να συνεργαστούμε όλοι στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που θα μας απασχολήσει στο άμεσα προσεχές μέλλον”, καταλήγει ο κ.Γκούμας.

Γκούμας: Φοβάμαι πως σε λίγα χρόνια θα έχουμε μεταποιητικές μονάδες σύκων χωρίς πρώτη ύλη και εξαγωγείς χωρίς προϊόντα
To Top