Υγεία

Γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί Μεσσηνίας: Έκκληση στους πολίτες για αντιβιοτικά μόνο κατόπιν οδηγίας γιατρού

Φρένο στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών επιχειρούν να βάλλουν με κοινή τους ανακοίνωση-προτροπή προς τους πολίτες οι γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί της Μεσσηνίας. Με αφορμή και την εφαρμογή του νέου νόμου που ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου και προβλέπει τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί προειδοποιούν στους πολίτες να λαμβάνουν αντιβιοτικά μόνο με συνταγή γιατρού.

Τι αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας

“Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ένα από τα πιο σημαντικά υγειονομικά προβλήματα και θα έχει συνέπειες που στο μέλλον θα αντιμετωπίσει η Κοινωνία μας, με την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους σε όλο τον Κόσμο.

Ειδικά η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη κατάχρηση των αντιβιοτικών. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση των αντιβιοτικών ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή από 1η Σεπτεμβρίου 2020, υπήρξε ένα πάγιο αίτημα όλων των επιστημόνων υγείας της χώρας μας.

Έτσι από 1-9-2020 όλα τα αντιβιοτικά χορηγούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, με εξαιρέσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις αδυναμίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που και πάλι όμως θα απαιτείται χειρόγραφη συνταγή του ιατρού με τα πλήρη στοιχεία του ασθενούς και την πλήρη αιτιολογία της ανάγκης συνταγογράφησης του αντιβιοτικού.

Η δε παράβαση του Νόμου, επισύρει αυστηρές ποινές.
Η εγκατεστημένη νοοτροπία χρόνων όπου ο καθένας από εμάς είχε αποθηκευμένα στα ντουλάπια του παρακαταθήκες αντιβιοτικών, δεν είναι εύκολο να αλλάξει.
Όμως όλοι οι υγειονομικοί είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλομε στη κατεύθυνση περιορισμού της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμβάλλουν και αυτοί από την πλευρά τους προς αυτή τη κατεύθυνση και να λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα μόνο κατόπιν οδηγίας από τον θεράποντα ιατρό τους”.

Γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί Μεσσηνίας: Έκκληση στους πολίτες για αντιβιοτικά μόνο κατόπιν οδηγίας γιατρού
To Top