MESSINIA PLUS

Γιαννημάρας: “Δραματικό το φετινό καλοκαίρι λόγω της λειψυδρίας-Προσπάθησα μέχρι και νερό να αγοράσω για να πάω στις δεξαμενές”

"Δεν μένουμε αδρανείς", δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, αναφορικά με τα προβλήματα υδροδότησης στα χωριά της Δυτικής Μάνης, αναλύοντας όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για να λύσει το πρόβλημα

"Περιμένω τη σύσκεψη που θα γίνει μεταξύ Συνδέσμου και Περιφέρειας", δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, ερωτηθείς από το MessiniaLive για το πρόβλημα με το νερό στα χωριά του Δήμου. "Δεν μένουμε αδρανείς", είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε μια σειρά από ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα ο Δήμος. "Πηγές που εμείς ανακαλύψαμε, από το Γενάρη μήνα τρέχουμε στα βουνά και τα λαγκάδια της Μάνης, για να βρούμε καινούριες ποσότητες νερού. Εφόσον οι πηγές μελετηθούν και χρηματοδοτηθούν, θα έχουν λύσει το πρόβλημα της Μάνης. Αφού παράλληλα δούμε τι θα κάνουμε με τη γεώτρηση στη Γονάτσα", για την οποία δήλωσε ότι "για να είναι καλό το νερό πρέπει να γίνει ανάμειξη(!), αρκεί να βρεθούν ποσότητες για να γίνει η ανάμειξη", συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.

ΓΙΑΝΝΗΜΑΡΑΣ: "ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ"

Την παραδοχή ότι το φετινό καλοκαίρι είναι δραματικό στη Μάνη λόγω της λειψυδρίας, έκανε ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης.

"Θα φέρουμε ειδικό, γιατί προγραμματίζουμε 3 γεωτρήσεις. Δεν σας λέω τα σημεία. Έχουμε εντοπίσει κάποια σημεία που πιστεύουμε ότι έχουν νερό. Αν είμαστε τυχεροί και οι γεωτρήσεις έχουν θετικά αποτελέσματα, τότε θα έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα, που φέτος ήταν τόσο έντονο λόγω λειψυδρίας που πραγματικά σας εύχομαι να μη βρεθείτε στη θέση του Δημάρχου στη Δυτική Μάνη"

 

"Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να λύσουμε το πρόβλημα του Πύργου, που είναι ένα από τα χωριά που είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα, και σε Τραχήλα και τα Πλατσοτοχώρια όμως λέγονται (Πλάτσα, Νομιτσί, Θαλάμες, Λαγγάδα, Άγιος Νίκωνας), να βρούμε κάποιες πηγές.

Τελικά βρήκαμε πηγές στην περιοχή της Καστάνιας, και ιδιωτικές και μία πηγή ανήκει στη Μονή των Παλαιοημερολογητών,πήραμε τις εγκρίσεις, κάναμε προγραμματική σύμβαση μαζί τους, προχωρήσαμε και στον έλεγχο του νερού, αλλά ήθελε και τεχνικά έργα (φρεάτιο, πρόσβαση στην περιοχή, δίκτυο για να κατέβουν στη δεξαμενή του Πύργου). Αυτά έγιναν από εμάς. Έγινε το έργο και σήμερα υδροδοτείται ο Πύργος.

Στα άλλα χωριά (Τραχήλα και Πλατσοτοχώρια) βρήκαμε μια γεώτρηση που ανήκει σε ιδιώτη στον Άγιο Δημήτρη, με καλό νερό, έγινε παραχώρηση με σύμβαση για 3+1 χρόνια, πήραμε τις εγκρίσεις". Ο Δήμαρχος υπογράμμισε τη γραφειοκρατία που υπάρχει με αποτέλεσμα να μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από τη μέρα που κατατίθεται η αίτηση μέχρι την έγκρισή της. "Τώρα είμαστε στην έγκριση της μελέτης της ΔΕΗ προκειμένου να έρθει το ρεύμα για να κάνουμε την άντληση του νερού".

ΓΙΑΝΝΗΜΑΡΑΣ: "ΟΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ"

"Οι γκρίνιες είναι δικαολογημένες", είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας.

"Προσπάθησα να αγοράσω νερό για να πάω στις δεξαμενές. Έκανα αίτημα στην Καλαμάτα. Δεν είχα κανένα πρόβλημα στην αγορά του, αλλά δεν είχα μέσο μεταφοράς".

"Η υδροφόρα της Καλαμάτας είναι πολύ μικρή. Και θα έπρεπε να κινείται από το πρωί μέχρι το βράδυ μεταφέροντας νερό. Απευθυνθήκαμε σε ιδιώτη. Ήταν πιασμένος όλο αυτό το επίμαχο διάστημα και δεν μπορούσε να 'ρθει. Απευθυνθήκαμε στη Μεσσήνη. Δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την αγορά, δεν έχει βάλει πινακίδες κυκλοφορίας η υδροφόρα της για να μπορέσει να έρθει. Δεν έχουμε καθίσει καθόλου".

Ως έσχατη λύση χαρακτήρισε τη λύση της αφαλάτωσης νερού, προκρίνοντας τη λύση της αξιοποίησης των πηγών.

ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

"Θα φέρουμε ειδικό, γιατί προγραμματίζουμε 3 γεωτρήσεις. Δεν σας λέω τα σημεία. Έχουμε εντοπίσει κάποια σημεία που πιστεύουμε ότι έχουν νερό. Αν είμαστε τυχεροί και οι γεωτρήσεις έχουν θετικά αποτελέσματα, τότε θα έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα, που φέτος ήταν τόσο έντονο λόγω λειψυδρίας που πραγματικά σας εύχομαι να μη βρεθείτε στη θέση του Δημάρχου στη Δυτική Μάνη”. Σε δραματικούς τόνους η συνέντευξη του Δημάρχου Δημήτρη Γιαννημάρα που εξέφρασε την αγωνία και την πίεση που έχει, για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά και τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει. Κανείς δεν αμφισβητεί τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής.

Είναι όμως επαρκείς; Από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι, οι πηγές που έχουν εντοπιστεί πρέπει να μελετηθούν ώστε να ξεκαθαρίσει αν μπορούν να αξιοποιηθούν, η γεώτρηση στη Γονάτσα μπορεί να αξιοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι" θα αναμειχθεί (!) με ποσότητες νερού".

Θολό επομένως το τοπίο στο πρόβλημα της υδροδότησης. "Αν είμαστε τυχεροί και έχουμε θετικά αποτελέσματα" δήλωσε ο Δήμαρχος. Είναι θέμα τύχης; Πρέπει να επιδιωχθούν συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν να μελετήσουν τον υδροφόρο ορίζοντα της Μάνης, και να μη βαδίζουμε στα τυφλά, γιατί έτσι θα αργήσει πολύ να δοθεί μια λύση στο διαχρονικό πρόβλημα του νερού. Ας μην ξεχνάμε ότι η Μάνη είναι μια αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή με τον πληθυσμό της να υπερδιπλασσιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, και τις ανάγκες για νερό ζωτικές για όλους. Οι εύλογες διαμαρτυρίες κατοίκων και επισκεπτών για την έλλειψη νερού δεν είναι "γκρίνια". Επίσης, τα έργα για μονάδες αφαλάτωσης δεν τα λειτουργούν οι Δήμοι. Γίνεται δημοπράτηση και τις μονάδες αφαλάτωσης τις κατασκευάζουν και τις λειτουργούν εταιρείες-ανάδοχοι του έργου, που διαθέτουν τεχνογνωσία και προσωπικό για να τις λειτουργούν και συνεργάζονται με τους δήμους.

Επιβάλλεται να εξαντλούνται λοιπόν όλες οι πιθανές λύσεις, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα, για να μη βαδίζουμε στο σκοτάδι, ώστε να επιλεγούν οι πηγές που είναι πράγματι αξιοποιήσιμες και να επιδιωχθούν οι κατάλληλες χρηματοδοτήσεις. Ούτε οι ραδβοσκόποι μας σώζουν, ούτε η τύχη μας η καλή.

Μαίρη Περδικέα

 

Δημοφιλέστερα

To Top