ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Για πρώτη φορά ελαιόλαδο από χοντρολιές μπαίνει στα φαρμακεία από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας

Για ακόμα μια φορά πρωτοπορεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας και παρουσιάζει το πρώτο ελαιόλαδο από ελιά Καλαμών,  ή αλλιώς ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, τη γνωστή μας χοντρολιά, που ελαιοποίησε και τυποποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Μιχάλης Αντωνόπουλος, παρουσίασε στο MessiniaLive το μπουκάλι των 750ml που ήδη κυκλοφορεί με το ελαιόλαδο από ελιά Καλαμάτας με ισχυρισμό υγείας [Health Claim]. Ένα ελαιόλαδο βιολογικό, χαμηλής οξύτητας από χοντρολιές που σύμφωνα με τις έρευνες είναι εκείνες που δίνουν ελαιόλαδο με υψηλότερες πολυφαινόλες, καθιστώντας το έτσι ένα ελαιόλαδο “φάρμακο” για τον οργανισμό μας. Ένα ελαιόλαδο που έχει τετραπλάσια τιμή από ένα κοινό ελαιόλαδο, προσφέρει όμως οφέλη στον οργανισμό μας, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που ήρθαν στη δημοσιότητα από τον καθηγητή Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπη Μαγιάτη, μετά την πρόσφατη ημερίδα που έγινε στην Καλαμάτας για το πρόγραμμα Aristoil. Όπως αποδείχτηκε η συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς δίνει το ελαιόλαδο με το υψηλότερο βαθμό πολυφαινολών. Στο μπουκάλι δεσπόζει μια πράσινη καρδιά στην οποία καταλήγει ένα φύλλο ελιάς, και όπως μας εξήγησε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος συμβολίζει ότι η κατανάλωσή του συγκεκριμένου ελαιολάδου έχει αντίκτυπο στην υγεία μας καθώς είναι υψηλής θρεπτικής αξίας με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Εκτός από τη συσκευασία των 750ml  που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά, θα διοχετευτεί και άλλη μια μικρότερη των 250ml που θα μπει στα φαρμακεία, μέσα σε ειδικό κουτί. Στόχος είναι με την πάροδο του χρόνου το ελαιόλαδο αυτό από τις χοντρολιές να αντικαταστήσει ένα προϊόν με Ω3 από μουρουνέλαιο, που ως γνωστόν είναι ζωικής προέλευσης.  Στόχος είναι η αγορά των vegan, ή καταναλωτών που επιθυμούν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και το ανοσοποιητικό σύστημα μέσα από ένα βιολογικό φυτικό ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες.

“ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟ ΧΟΝΤΡΟΛΙΑ”

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε από πέρυσι πειραματικά, ωστόσο φέτος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός κατάφερε και έβγαλε το τελικό προϊόν του στην αγορά. Όπως μας εξήγησε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, αν και η παραγωγή στις χοντρολιές δεν είναι μεγάλη, κυμαίνεται γύρω στους 2.000 τόνους ετησίως στη Μεσσηνία, και το ελαιόλαδο που παράγεται από αυτές είναι υψηλής διατροφικής αξίας με ισχυρισμό υγείας [Health claim] για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχει μια διεθνής τάση για ποιοτικό ελαιόλαδο με πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας, και πλέον οι διεθνείς αγορές προσανατολίζονται σε ελαιόλαδα με υψηλά στάνταρς ποιότητας και πολυφαινόλες, . Η χοντρολιά θα πρέπει να είναι άγουρη, ώστε να παραχθούν υψηλότερα ποσοστά πολυφαινολών. Δέκα κιλά από ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας μπορεί να παράξει το πολύ 1 κιλό ελαιόλαδο, και αυτό ανεβάζει την τιμή του προϊόντος.

ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας το βράδυ της Παρασκευής με αφορμή την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου γιόρτασε με το καθιερωμένο τραπέζι, όπου φυσικά πρωταγωνιστής ήταν το πρώτο λάδι της χρονιάς σε ζεστό ψωμάκι, συνοδεία γουρνοπούλας και μεσσηνιακού κρασιού. Στο κάλεσμα του Μιχάλη Αντωνόπουλου ανταποκρίθηκαν φορείς και επιχειρηματίες, αλλά και γευσιγνώστες του ελαιολάδου.

ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ-ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΛΑΔΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ

“Πρωτόγνωρο να ξεκινάει το φρέσκο λάδι με τόσο χαμηλές τιμές” χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας το ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής περιόδου, εξηγώντας τους λόγους που εκτιμά ότι οφείλεται αυτό. Υπάρχει πολύ σημαντική υστέρηση του ΠΟΠ Καλαμάτας, καθώς όπως μας είπε, οι παραγωγοί δεν έχουν καλύψει τις ανάγκες τους καθώς η περσινή κακή χρονιά τους άφησε πίσω. Επίσης όπως μας δήλωσε, όταν υπάρχουν περσινά λάδια που θέλουν βελτίωση, τα φρέσκα λάδια δεν έχουν καλή τιμή. Τέλος παρατηρείται το φαινόμενο οι παραγωγοί να κρατάνε τα φρέσκα λάδια περιμένοντας καλύτερη τιμή με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην προώθηση στις αγορές, και πτώση και πάλι των τιμών.

“Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΕΤΟΣ”

Από τα πρώτα δείγματα που έχει ο Συνεταιρισμός είνα ότι το φετινό ελαιόλαδο είναι σαφώς καλύτερο από το περσινό. Οι περιοχές της Τριφυλία έχουν πολυ υψηλή παραγωγή σε αντίθεση με περιοχές της Ανατολικής Μεσσηνίας για τις οποίες η χρονιά δεν είναι καλή, έχουν καλές αποδόσεις αλλά όχι πολύ παραγωγή, όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

“ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ”

Αυξημένη ζήτηση παρουσιάζει το extra παρθένο ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας από μικρές επιχειρήσεις του εξωτερικού που προσεγγίζουν συνεταιρισμούς και μεσσήνιους παραγωγούς για να αγοράσουν πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο. “Αυτό το λάδι έχει σταθερή τιμή 3,30 με 3.40 ευρώ, και όσοι έχουν τέτοιο ελαιόλαδο δεν πρέπει να ανησυχούν”, δηλώνει ο Μιχάλης Αντωνόπουλος.

ΤΣΟΡΩΝΗΣ: “ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ”

“Μια από τις καλύτερες χρονιές για το ελαιόλαδο” χαρακτήρισε τη φετινή ο ελαιολόγος και γευσιγνώστης ελαιολάδου, Κώστας Τσορώνης, δηλώνοντας όμως ότι υπάρχουν και κάποια αντιφατικά μηνύματα από παραγωγούς άλλων περιοχών που κάνουν λόγο για προβλήματα στην καρπόδεση, αλλά και αυξημένο πληθυσμό δάκου, κυρίως στην Κρήτη. Οι καλύτερες καιρικές συνθήκες χωρίς ιδιαίτερα ακραία καιρικά φαινόμενα, και η καλύτερη δουλειά στο κομμάτι της δακοκτονίας, βοήθησαν την παραγωγή εκτιμά ο Κώστας Τσορώνης.  “Η τιμή του ελαιολάδου δυστυχώς έχει κολλήσει από περυσι”, δηλώνει, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να στραφούμε προς τη βιολογική γεωργία, σε ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας, ώστε και το παραγόμενο προϊόν να είναι ακόμα υψηλότερης ποιότητας και να ενισχυθεί το εισόδημα του παραγωγού.

ΓΚΡΑΙΚΗΣ: ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

Ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γραίκης, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, πρότεινε την ίδρυση τμήματος πρωτογενούς τομέα στο Επιμελητήριο. Θα προηγηθεί και ειδική συνεδρίαση όπου και θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και συνεταιρισμοί σε ένα ανοιχτό τραπέζι διαλόγου προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για το πως θα ανατάξουν τον πρωτογενή τομέα και θα ενισχύσουν την κατανάλωση τοπικών προϊόντων της Μεσσηνίας. “Θα εκπαιδεύσουμε τους νέους να γυρίσουν εκεί που ήταν οι παππούδες τους και να παράξουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη προηγηθεί το το Επιμελητήριο Αρκαδίας που πρόσφατα- αρχές του προηγούμενο μήνα-  έκανε πράξη την ίδρυση τμήματος πρωτογενούς τομέα.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

To Top