MESSINIA PLUS

Γεύμα Υπαπαντής: Με χαμόγελα, αμηχανία και μουδιασμένο κλίμα

 Γεύμα προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων – Ξεχωριστές οι αναφορές του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης-Η γιορτή της Υπαπαντής επισκιάστηκε από το εθνικό πένθος για τους δύο πεσόντες πιλότους-Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή

geyma-DSC-0022

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Υπαπαντής του Χριστού ο Δήμος Καλαμάτας ως είθισται παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των επισήμων προσκεκλημένων, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, στον φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου Elite.


Με χαμόγελα, αμηχανία αλλά και μουδιασμένο κλίμα λόγω της απώλειας των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, συνέφαγαν οι προσκεκλημένοι του Δήμου, με πολλούς από αυτούς να έχουν εμφυσήσει και στο προεκλογικό κλίμα που ήδη διανύουμε, είτε επιλέγοντας να φωτογραφηθούν με νόημα, είτε πετάγοντας διάφορες σπόντες και μισόλογα, όπως τους κατέγραψε στο φωτορεπορτάζ του το Messinialive…

geyma-DSC-0002

geyma-DSC-0004

geyma-DSC-0007

geyma-DSC-0009

geyma-DSC-0012

geyma-DSC-0024

geyma-DSC-0026

328870345 722544005885852 6956006607947671780 n

geyma-DSC-0029

geyma-DSC-0031

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος -μεταξύ άλλων- ανέφερε: «Η Καλαμάτα με τη δέουσα λαμπρότητα τιμά σήμερα την Πολιούχο και Προστάτιδά της, Παναγία Υπαπαντή. Η παρουσία όλων υμών υπογραμμίζει ιδιαίτερα τον σημερινό, πάνδημο και λαμπρό πανηγυρισμό της πόλεώς μας. Φέτος οι εορτασμοί γίνονται στη σκιά του τραγικού γεγονότος και της απώλειας δύο νέων παιδιών μας. Των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας μας που ο άδικος χαμός τους γέμισε θλίψη το Πανελλήνιο. Του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του επισμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα. Δύο παιδιών που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος υπηρετώντας την Πατρίδα μας. Αιωνία τους η μνήμη. Αθάνατοι».

Βασιλόπουλος: “Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις επόμενες δεκαετίες”

Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πιλοτών της Π.Α., ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στους εορτασμούς και σημείωσε: «Η Καλαμάτα είναι μια πόλη σύγχρονη και εξωστρεφής, που εξελίσσεται και προοδεύει. Μία πόλη με πλούσια ιστορία, προικισμένη από τη φύση, που αποτελεί το σημείο αναφοράς της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου. Είναι μια πόλη με παρελθόν που ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.
Η Καλαμάτα, σήμερα, διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πυροδοτούν το ζωηρό ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Με υποδομές που ενισχύονται αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις επόμενες δεκαετίες. Σχέδιο που στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του.

geyma-DSC-0086

geyma-DSC-0093

geyma-DSC-0097

geyma-DSC-0098

geyma-DSC-1614

geyma-DSC-1618

geyma-DSC-1619

“Η Καλαμάτα, παρά τις δυσκολίες, παρά τις έντονες πιέσεις και το αρνητικό οικονομικά περιβάλλον είναι ένας Δήμος που άντεξε και αντέχει. Διότι πέραν της χρηστής διοίκησης, είμαστε ένας τόπος που προσφέρεται για δημιουργία. Που δεν φοβάται το νέο, αντιθέτως το επιδιώκει το αναζητά. Που τολμά, που διεκδικεί, που πετυχαίνει. Με σχέδιο και όραμα.

Με έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Για μία πόλη φιλική και προσβάσιμη. Με έργα που υπηρετούν τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Που ενισχύουν την τοπική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό. Έργα και δράσεις που διατηρούν και ενισχύουν τον Πολιτισμό, βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την Καλαμάτα. Δράσεις και πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο για όλους τους συμπολίτες μας».

Ο κ. Βασιλόπουλος κατά την ομιλία του επεσήμανε ακόμα:

“Τέσσερις οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού μας: Καλαμάτα πόλη σύγχρονη, φιλική, ανθεκτική και βιώσιμη. Πόλη που αξίζει να ζεις”

Στην αναπτυξιακή μας στόχευση για το 2023, βρίσκονται σε πρωτεύουσα θέση: Η ολοκλήρωση του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας. Η θωράκιση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής με σύγχρονες υποδομές όπως τα εν εξελίξει έργα ύδρευσης αλλά και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου. Η διαμόρφωση του σχεδιασμού για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Η δρομολόγηση και υλοποίηση έργων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα διαμορφώσουν ένα φιλικό και σύγχρονο αστικό περιβάλλον μέσα από εκτεταμένες αναπλάσεις (Ανατολική Γειτονιά, Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις κεντρικού ιστού κ.ά.). Η ολοκλήρωση πολεοδομικών εκκρεμοτήτων που θα αλλάξουν τον χάρτη της πόλης μέσα από την ανάπτυξή της από νότο προς βορρά και από ανατολή προς δύση.

geyma-DSC-0034

geyma-DSC-0036

geyma-DSC-0040

geyma-DSC-0042

geyma-DSC-0043

geyma-DSC-0048

Καθώς επίσης σε Περιφερειακό επίπεδο: Η εκκίνηση των εργασιών για την ολοκλήρωση του εμβληματικού οδικού έργου «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη». Η δρομολόγηση του οδικού άξονα «Καλό Νερό – Τσακώνα». Η αναβάθμιση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» και η το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησής του. Η προώθηση μέσω ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Λιμένα, καθώς και η επέκταση και αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμάτας. Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Καλαμάτα.

Θα μου επιτρέψετε μια ξεχωριστή αναφορά σε μία διεκδίκησή μας που κατά κοινή ομολογία είναι δίκαιη. Και αναφέρομαι στη δημιουργία ενός σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου, αντάξιου της Καλαμάτας και της δυναμικής που αναπτύσσει. Ένα αθλητικό Κέντρο που θα καλύψει τις ανάγκες της περιοχής που σήμερα εξυπηρετείτε κατά βάση από γηρασμένες αθλητικές υποδομές».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος ανέφερε: «Η Καλαμάτα, είναι μια πόλη που διεκδικεί το μέλλον που της αξίζει. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές. Η συμμετοχή της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή του Δικτύου των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030 μπορεί και θα δώσει την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται ο Δήμος μας.

geyma-DSC-0072

geyma-DSC-0073

geyma-DSC-0074

geyma-DSC-0076

geyma-DSC-0079

geyma-DSC-0081

geyma-DSC-0083

Με συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας, με τη συμμετοχή φορέων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, το υπό σύνταξη Κλιματικό Συμβόλαιο της πόλης αποτελεί τον οδικό χάρτη, τον σχεδιασμό για την Καλαμάτα του αύριο.
Σε ένα περιβάλλον που διαρκώς μεταλλάσσεται, η Καλαμάτα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, δημιουργεί, πρωτοπορεί. Στόχος μας να προσφέρουμε τη δυνατότητα στις νέες και τους νέους μας, στα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο μας, να εργαστούν εδώ, να δημιουργήσουν μια κοινωνία καλύτερη για τις γενιές που έρχονται.
Σεβασμιώτατοι, κ. Αντιπρόεδρε και πρώην Πρωθυπουργέ, Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και σας ευχαριστούμε και πάλι για την συμμετοχή σας στους εορτασμούς της πόλης μας. Είθε να είσθε πάντοτε υπό τη σκέπη της Χάρητος της Παναγίας Υπαπαντής. Χρόνια πολλά και ευλογημένα!».

Πικραμμένος: “Η πόλη σας κ. Δήμαρχε είναι μία από τις ταχύτατα ανερχόμενες πρωτεύουσες νομών”

328983410 915178192825779 7907181798282186649 n

Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κατά την αντιφώνησή του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Είναι μεγάλη και πραγματική η χαρά μου να βρίσκομαι εδώ για να συνεορτάσουμε φέτος, την Μεγάλη Εορτή της Πολιούχου της Καλαμάτας, της Υπαπαντής του Σωτήρος και μάλιστα εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η σημερινή θρησκευτική εορτή, σημαντική τόσο για την Καλαμάτα όσο και για όλη την Μεσσηνία, αναδεικνύει με τον πλέον παραστατικό τρόπο την αναγκαιότητα της Ορθοδόξου Πίστεώς μας και της τηρήσεως των παραδόσεών μας. Ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή, την εποχή των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών αντιφάσεων, την εποχή των μεγάλων εθνικών προκλήσεων.

Η Πόλη σας κ. Δήμαρχε είναι μία από τις ταχύτατα ανερχόμενες πρωτεύουσες νομών. Στη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του, τον παρελθόντα Ιούνιο, ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε κάνει εκτενή αναφορά στα αναπτυξιακά έργα και τα έργα υποδομής τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αλλά και ολοκληρώνονται με μεγάλη ταχύτητα. Από το οδικό δίκτυο, τον εκσυγχρονισμό του διεθνούς αερολιμένος «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου», μέχρι τα έργα υποδομής και θωράκισης από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της ορατής σε όλους μας κλιματικής αλλαγής.
Κύριε Δήμαρχε με μεγάλη χαρά σας συγχαίρω για την συμμετοχή της Καλαμάτας στην «Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων». Γιατί διεκδικήσατε με επιμονή και πετύχατε πραγματικά ένα σπουδαίο στόχο, την ένταξη της Πόλης σας στις 100 ανερχόμενες Ευρωπαϊκές Πόλεις.
Κυρίες και Κύριοι, Η ανάπτυξη σήμερα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία και νομίζω –έχω την βεβαιότητα μετά τη σημερινή μου επίσκεψη- ότι

“Εδώ στην Καλαμάτα καταθέτετε πλέον δείγματα γραφής και αποτελείτε υπόδειγμα και για τις άλλες πόλεις, για τις πόλεις όλης της Ελλάδας να ακολουθήσουν τον δρόμο τον οποίο έχετε χαράξει”

geyma-DSC-0049

geyma-DSC-0052

geyma-DSC-0055

geyma-DSC-0059

geyma-DSC-0064

geyma-DSC-0067

geyma-DSC-0069

«Οι καιροί ου μενετοί» αναφώνησε ο Περικλής και κατέγραψε ο Θουκυδίδης στις Ιστορίες του (Ιστοριών, Α, 142):. Που σημαίνει, σ’ ελεύθερη απόδοση, «οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε». Πρέπει, δίχως χρονοτριβή, να διασφαλίσουμε τα όσα αποκτήθηκαν με υπεράνθρωπες θυσίες αλλά και την πρωτοφανή και εντυπωσιακή κατάθεση της προσωπικής ευθύνης των ίδιων των πολιτών στην διάρκεια των τελευταίων τριάμισι ετών.
Με την υγειονομική πανδημία η Χώρα μας ανέδειξε ένα πρόσωπο υπευθυνότητας και προγραμματισμού, σε σημείο που γίναμε χώρα αναφοράς για πολλές προηγμένες χώρες. Ξεκίνησε εκείνους τους μήνες και προχωρά με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς η ψηφιοποίηση των Δημοσίων Υπηρεσιών. Το gov.gr είναι πια η απλή καθημερινότητά μας που εξυπηρετεί εκατομμύρια πολίτες και επιτρέπει τον εστίασή μας στα ουσιώδη και σοβαρά.
Και για να συμπληρώσω το γενικό πλαίσιο, το μίγμα της στοχευμένης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης και των μέτρων ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, επιτρέπει να ευελπιστούμε για ένα πιο βιώσιμο μέλλον με δουλειές για όλους και με κοινωνική συνοχή που έχει πάρα πολλή μεγάλη σημασία.
Μπαίνουμε πια σε μια φάση όπου η οικονομία μας και η Χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον.
Σας ευχαριστώ θερμώς για μια ακόμη φορά, για την πρόσκλησή σας να συνεορτάσουμε την Μεγάλη Εορτή της Πολιούχου της Καλαμάτας, της Υπαπαντής του Σωτήρος.
Είθε η Πολιούχος της Καλαμάτας, η Υπεραγία Θεοτόκος, η Υπέρμαχος Στρατηγός, να φωτίζει τον δρόμο μας ως Λαού και ως Έθνους, να καθοδηγεί τη φρόνηση και τα βήματά μας, ώστε υπό όρους αρραγούς εθνικής ενότητας να προοδεύουμε και ευημερούμε. Χρόνια Πολλά!».

To Top