ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σε Γεωργαντά ο Λαμπρόπουλος: Τον Σεπτέμβριο η προκήρυξη για τους νέους αγρότες-Επιδότηση για νέα μηχανήματα συγκομιδής ελαιοκάρπου

Tι αναφέρει ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννης Λαμπρόπουλος για τη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε συνάντηση που είχα χθες 21/3/2023, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υπουργό κ. Γεώργιο Γεωργαντά συζητήσαμε τα εξής θέματα:

  • Για τις εισαγωγές πατάτας από Τρίτη Χώρα, που πιθανόν να έχουν γίνει παρανόμως και από περιοχή, που χρησιμοποιούνται απαγορευμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση φυτοφάρμακα. 

Ο Υπουργός μετά την επώνυμη καταγγελία παραγωγού-Εμπόρου Πατάτας, που την είχα αποστείλει στο γραφείο του, στις 9/3/2023, με ενημέρωσε ότι έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και σε άλλες Ελεγκτικές Αρχές, όπως του το είχα ζητήσει, για την διαπίστωση, ενδεχόμενης παρανομίας και την τιμωρία των υπευθύνων. 

  • Για την αναδιάρθρωση Συκεώνων, επισήμανα την ανάγκη και συμφώνησε να ισχύσει και τώρα, ότι είχε γίνει στην προηγούμενη αναδιάρθρωση. Δηλαδή, θα πρέπει να αναφέρεται στην Πρόσκληση η δυνατότητα διατήρησης της ίδιας Ποικιλίας, οι Δαπάνες Εγκατάστασης, Συντήρησης και Απώλειας Εισοδήματος. 

Δικαιούχοι να είναι τα μέλη του Συνεταιρισμού, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα, το Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης να είναι αρκετά μεγαλύτερο των 18 μηνών, και τα ποσά ενίσχυσης ανά δικαιούχο να είναι επαρκή. 

  • Για τους Νέους Αγρότες θα γίνει νέα Προκήρυξη τον Σεπτέμβριο και η προδημοσίευση θα ανακοινωθεί τώρα. 

Δικαιούχοι συμμετοχής θα μπορούν να είναι και αυτοί, που συμμετείχαν και στο προηγούμενο Πρόγραμμα και κρίθηκαν Επιλαχόντες. 

  • Για τα Σχέδια Βελτίωσης, που πρόσφατα δημοσιεύθηκαν, το Πρόγραμμα θεωρείται μεταβατικό και τις προσεχείς εβδομάδες θα ανακοινωθεί Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα προστεθεί σε αυτό. 

Τέλος, ο Υπουργός απάντησε θετικά στην πρότασή μου, να  χρηματοδοτηθούν με το 50% έως 60%, που ισχύει για την Πελοπόννησο, τα καινούργιας τεχνολογίας Μηχανήματα, με όλα τα αναγκαία εξαρτήματά τους, που χρησιμοποιούνται για την συγκομιδή ελαιοκάρπου και συμβάλλουν καθοριστικά στην διευκόλυνση και στη μείωση των εργατικών χεριών. Αυτό θα γίνεται, εφόσον τα μηχανήματα είναι πιστοποιημένα

Σε Γεωργαντά ο Λαμπρόπουλος: Τον Σεπτέμβριο η προκήρυξη για τους νέους αγρότες-Επιδότηση για νέα μηχανήματα συγκομιδής ελαιοκάρπου

Δημοφιλέστερα

To Top