Βιβλίο

“Γεύση από Μάραθο”: Η γαστρονομική ταυτότητα της Μαραθούπολης σε ένα βιβλίο!

44 συνταγές με σαλάτες, πίτες, θαλασσινά, κρεατικά, γλυκά, λικέρ και θρησκευτικά έθιμα!

Άλλος ένας στόχος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαραθόπολης επετεύχθη, με την δημιουργία ενός μοναδικού πολιτιστικού κειμηλίου του πανέμορφου χωριού της Μεσσηνίας, ενός βιβλίου που αυτές τις ημέρες συμπληρώνει έναν χρόνο από την κυκλοφορία του και βρίσκεται ήδη σε πολλά σπίτια και κουζίνες της Ελλάδας και του εξωτερικού!

Σε αυτό περιγράφεται και αναδεικνύεται η αυθεντική τοπική μας κουζίνα, η γαστρονομική ταυτότητα του Μαράθου που ταξιδεύει παντού και όλοι έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια… ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΜΑΡΑΘΟ! Κυκλοφορεί σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά!

Τι θα βρείτε μέσα στο βιβλίο; Φυσικά συνταγή για μαραθοκεφτέδες! Κατσικάκι με αγκινάρες και κολοκυθοανθούς, δίπλες και γλυκά του κουταλιού, σαρδελοσαλάτα, ριγανάδα, σκορδάτο μοσχαράκι, ρεβανί με πετιμέζι αλλά και αμυγδαλόπιτα!
Μυστικά για να φτιάξετε κλασικά φαγητά όπως το Μπριάμ, το χταπόδι στιφάδο, μαρινάτος γαύρο αλλά και ψαρόσουπα!

Η Μαρίνα Τεριζάκη

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρίνα Τεριζάκη με ανακοίνωσή της, ευχαριστεί τα Δ.Σ. του Συλλόγου, το προηγούμενο και το σημερινό, που στήριξαν την ιδέα και την εμπιστεύθηκαν. Επίσης, τις γυναίκες του χωριού που με τη φιλοξενία, την ευγένειά τους και φυσικά την εκπληκτική μαγειρική τους, γέμισαν τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Φωτογράφος του βιβλίου είναι το μέλος του Συλλόγου Klaudia Delmer, ενώ τα γραφιστικά έχει επιμεληθεί ο Λαυρέντης Χωραϊτης, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια χορηγών αλλά και του τυπογράφου Κώστα Σκηνιώτη της Kambili Advertising.

Το βιβλίο διατίθεται στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθόπολης (παλιό Δημοτικό σχολείο Μαράθου), κι αυτό το καλοκαίρι θα το βρείτε στις παρακάτω επιχειρήσεις του χωριού: Ιωάννα Μανούσου, Όπως Παλιά, Μίγγας σούπερ μάρκετ, Trofin σούπερ μάρκετ, Μίγγας εστιατόριο, Φαρμακείο Μάραθος, Artina Hotel, Riki restaurant, Skiaxtro eco farm, Agrikies Country Retreat, Μπουλουλής Φούρνος.
Στους Γαργαλιάνους: ACS, Μπουλουλής φούρνος. Τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν και άλλα σημεία πώλησης του βιβλίου.

 

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό την πολιτιστική και κοινωνική πρόοδο της περιοχής. Ως εκ τούτου, έχει ως ευθύνη τη διαφύλαξη των παραδόσεων, την καταγραφή τους και τη μεταφορά τους στη νεότερη γενιά. Η συγγραφή αυτού του βιβλίου αποτελεί μία ακόμη συλλογική προσπάθεια των μελών του Συλλόγου που έχει ως στόχο να προαγάγει την παράδοση του τόπου. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό γνώσεων, αναμνήσεων και εικόνων του χθες και του σήμερα!

Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στις γυναίκες του Μαράθου, κυρίως τις μεγαλύτερες, οι οποίες έμαθαν τις νεότερες να αγαπάνε, να μαγειρεύουν και να σέβονται!

Ο Μάραθος, αποτελεί το επίνειο, δηλαδή το λιμάνι, των Γαργαλιάνων, απέχει μόλις 5,5 χλμ. Από την Πύλο και την Κυπαρισσία απέχει ακριβώς 27 χιλιόμετρα! Ως ναυτικό χωριό, με 650 κατοίκους, διαθέτει πολλά ψαροκάικα τα οποία εφοδιάζουν από παλιά τις αγορές με φρέσκο ψάρι. Σήμερα, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, έχουν δημιουργηθεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες κ.ά. Πανέμορφος τόπος ο Μάραθος, χαμογελαστός γεμάτος χάρες, περιμένει τον ταξιδευτή…

To Top