Μεσσηνιακή Κουζίνα

Γεύσεις ’21: Γεύσεις με… ιστορία και στόχο να μπουν στα καταστήματα εστίασης από τον Μάρτιο του 2020

ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΑ “ΠΙΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ”!

Γεύσεις με… ιστορία είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όσοι παρευρέθηκαν απόψε στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου “Καλαμάτα 1821-Δρόμοι Ελευθερίας” μετά από έρευνα στις ιστορικές πηγές για τη διατροφή στη Μεσσηνία την περίοδο του 1821, εντόπισε φαγητά της εποχής εκείνης, που έτρωγαν οι επαναστατημένοι Έλληνες. Πιάτα απλά, λιτά, με όλα τα καλούδια της μεσσηνιακής γης. Τα αγνά αυτά υλικά με την πολύτιμη συνδρομή των σεφ και των σπουδαστών του ΙΕΚ Ορίζων, μετουσιώθηκαν σε πιάτα και μας “ταξίδεψαν” σε αυθεντικές γεύσεις, που έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, πριν 200 χρόνια, οι πρόγονοί μας.

Όπως μάς δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος “Καλαμάτα 1821-Δρόμοι Ελευθερία” και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Ζαχαριάς, ένας πολύ μεγάλος όγκος πληροφοριών, όπου υπήρχαν αναφορές για τη διατροφή την εποχή εκείνη, έπρεπε να αποδελτιωθεί και αυτό που τελικά προκύπτει είναι ότι η σημερινή διατροφή στη Μεσσηνία δεν διαφέρει και τόσο από εκείνη, όσο και αν έχει αλλοιωθεί από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η παρουσίαση έγινε στους επαγγελματίες καταστημάτων εστίασης,  ξενοδόχους και επιχειρηματίες παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, προκειμένου να ενσωματώσουν και να εντάξουν κάποια από τα πιάτα αυτά στα καταστήματά τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Μεσσηνίας να τα δοκιμάσουν. Μια ιδέα που ενθουσίασε τους επαγγελματίες της εστίασης που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση, και δήλωσαν πως θα τα εντάξουν στον κατάλογό τους. Το χαρακτηριστικό με τις συνταγές αυτές είναι ότι έχουν λίγα βασικά υλικά, ωστόσο δίνουν μεστή και πλούσια γεύση.

Σούπα ροβίτσα, (το κατεξοχήν μεσσηνιακό όσπριο), άγρια χόρτα μαζί με καυκαλήθρες, τζοχούς, μάραθο, μυρώνια, που έδωσαν το δικό τους άρωμα, αλλά και αρνάκι με αγκινάρες και σπαράγγια, και βεβαίως δεν έλειψαν οι τραβηχτές προζυμένιες πίτες, οι ελιές Καλαμών, το παστό λουκάνικο, χταπόδι λιαστό του κλέφτη αλλά και  μανιτάρια Ταϋγέτου κομπόστα!

H κομπόστα με μανιτάρια Ταϋγέτου!

Η σούπα ροβίτσα έκανε θραύση!

Παστό με πορτοκάλια και καρύδια

Πιτάκια συνοδευόμενα με άγρια χόρτα, καυκαλήθρες και σφέλα

Φαγητό ατόφιο, αυθεντικό- όπως δήλωσαν και οι σεφ Στέλιος Μπαρμπέας και Κωνσταντίνος Βασιλειάδης- χωρίς να γίνουν παρεμβάσεις ή προσθήκες με σύγχρονα υλικά,  τίποτε επιτηδευμένο. Απλά φαγητά και για να γεμίσουν το στομάχι τους και να δυναμώσουν οι Έλληνες του 1821. Μάλιστα οι δύο σεφ πρότειναν να γίνει ένα αρχείο πρότυπων συνταγών και να αναβιώσουν ακόμα και τον τρόπο που μαγειρεύονταν τα συγκεκριμένα φαγητά, με τα σκεύη της εποχής.

Η τραπεζαρία με το λευκό τραπεζομάντηλο στρώθηκε, μπήκαν και “τα πιάτα της Επανάστασης”, που κέρδισαν αμέσως τους παρευρισκόμενους. Όλα τα πιάτα μαγειρεύτηκαν και συνοδεύονταν με αρωματικά ελαιόλαδα, με σκόρδο, δεντρολίβανο, ρίγανη και θυμάρι. Πολλά δε από αυτά ήταν σερβιρισμένα σε πήλινα πιάτα, ώστε να προσομοιάζουν με τα αντίστοιχα πιάτα της εποχής εκείνης.

Στόχος μέσα από αυτή τη γευσιγνωσία ήταν να αναβιώσουν αυτές οι ξεχασμένες αυθεντικές γεύσεις και να ενταχθούν στη σύγχρονη μεσσηνιακή γαστρονομία μέσα από τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία. Βεβαίως, τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για την περιοχή μας, καθώς στόχος είναι να ξεκινάει πολύ νωρίτερα και να τελειώνει πολύ αργότερα, ώστε να πετύχουμε κάποια στιγμή τουρισμό 365 μέρες το χρόνο.  Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γευσιγνωσία εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προετοιμασίας που έχει ξεκινήσει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για τον εορτασμό τον προσεχή Μάρτιο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, πάντα στο πλαίσιο του προγράμματος “Καλαμάτα 1821-Δρόμοι Ελευθερίας”.

Ο Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Φώτης Μπουγάς με τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος “Καλαμάτα 1821-Δρόμοι Ελευθερίας” και καθηγητή της Σχολής Ιστορίας Αρχαιολογίας και Πολιτισμικών Αγαθών, Νίκο Ζαχαριά

Δείτε εδώ ορισμένες από τις αυθεντικές συνταγές του 1821, που παρουσιάστηκαν, και δοκιμάστε να τις φτιάξετε και εσείς!1821_Συνταγές_Δεκέμβριος 2019_compressed

ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

 

 

To Top