ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Γαργαλιάνοι- Μαραθούπολη: Ζημιές από ισχυρή χαλαζόπτωση τα ξημερώματα σε πάνω από 12.000 στρέμματα

ΧΑΛΑΖΙ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΚΑΛΥΨΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν, τα ξημερώματα της 31ης Μαρτίου, στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας, τα οποία συνοδεύονταν από ισχυρή χαλαζόπτωση.

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες από την Τριφυλία όπου εκτάσεις  με καλλιέργειες έχουν πληγεί από την χαλαζόπτωση. Ένα στρώμα χαλαζιού αντίκρισαν το πρωί οι παραγωγοί στα χωράφια τους. Οι ζημιές εντοπίζονται τόσο σε ελιές, όσο και στην πατάτα αλλά και σε κηπευτικά, στο καρπούζι και σε εσπεριδοειδή-Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για επιδείνωση του καιρού και κακοκαιρία express,  με βροχές και τοπικές καταιγίδες, κανείς όμως δεν περίμενε χαλαζόπτωση και μάλιστα τέτοιας έκτασης

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από την ΠΕ Μεσσηνίας,  ζημιές  προξενήθηκαν στη Δημοτική Κοινότητα Γαργαλιάνων και στη Μαραθούπολη σε έκταση που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα,  σε περιοχή που οριοθετείται δυτικά του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι – Πύλος και συγκεκριμένα από το Λαγκούβαρδο έως νοτιότερα της Μαραθούπολης στην περιοχή Πηγάδια.

Οι υπηρεσίες της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, με το συντονισμό του Διευθυντή Αντώνη Παρασκευόπουλου, από το πρωί  διενήργησαν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και κατέγραψαν αρχικά τις ζημιές.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση η ελαιοκαλλιέργεια έχει πληγεί σε έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων, ενώ οι καλλιέργειες πατάτας, κηπευτικών, εσπεριδοειδών και καρπουζιού ξεπερνούν  σε ζημιά  τα 500 στρέμματα.

Θα εκδοθούν άμεσα οδηγίες από τη ΔΑΟΚ προς τους καλλιεργητές για τις ενέργειες που πρέπει να προβούν ενώ η αναλυτική καταγραφή των ζημιών θα πραγματοποιηθεί άμεσα και θα  αποσταλεί στον ΕΛΓΑ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες και είχε άμεση ενημέρωση για την πορεία της καταγραφής των ζημιών, δηλώνοντας ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις. Για το σκοπό αυτό επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Πελοπόννησο, Ηλία Αγγελόπουλο, ο οποίος είχε επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή, και διαβεβαίωσε ότι η διεκπεραίωση των αιτημάτων αποζημίωσης θα είναι άμεση.

To Top