Γνωρίζατε ότι η Μεσσηνία, μαζί με την Αρκαδία και τη Λακωνία, παρουσίασε τα πιο υψηλά ποσοστά μετανάστευσης στο εξωτερικό, κατά την περίοδο 1901-1910, σύμφωνα με την Απογραφή του Εμμ. Ρέπουλη το 1912; Το Ταξίδι στο Όνειρο, η περιέργεια ανακάλυψης καινούργιων οριζόντων και η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής ήταν ασφαλώς η κινητήρια δύναμη. Μερικές, λοιπόν, παλιές, ξεχασμένες φωτογραφίες γεμάτες μελαγχολία και ελπίδα, καθώς και διαβατήρια, εφημερίδες, επιστολές και διαφημίσεις ναυτιλιακών εταιρειών, θα μας δώσουν μικρές ψηφίδες της «Μεσσηνιακής Μετανάστευσης» στην Αυστραλία και κυρίως στην Αμερική.
Μεσσήνιοι μετανάστες στην Αμερική. Ανάμεσά τους και ο Ευστάθιος Καραγιάννης. Λήψη 1912. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Ευσταθίας Γεωργανά (ΑΒΕ: 489).
Ο ομογενής Ιωάννης Ν. Λίβας (α΄αριστερά) (1881-1963) στο κατάστημα της επιχείρησής του στην Αμερική. Λήψη 1910-1920. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Μουτεβελή-Λίβα (ΑΒΕ: 356)
Επιστολόχαρτο του Ταξιδιωτικού Πρακτορείου «Ηνωμένα Πρακτορεία Ταξειδίων Αμερικής Γκουζούλη, Ηλιόπουλου, Μπαϊζου, Τρουπάκη εν Καλάμαις», χρ. 1917. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο δικηγόρων Καραγιάννη (ΑΒΕ: 345).
Διαφήμιση τοπικής εφημερίδας της Γαλλικής Εταιρείας Μεσσαζερή, για ταξίδια από Καλαμάτα σε Αμερική, χρ. αρχές 20ού αιώνα.
Διαβατήριο Μεσσήνιου μετανάστη, χρ. 1931. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο οικογ. Εξαρχουλέα, (ΑΒΕ: 367).
Γάμος Μεσσήνιων μεταναστών. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Γ. Τσόλκα (ΑΒΕ: 492).
Δύο επιστολές Μεσσήνιου μετανάστη στην Αμερική, καταγόμενου από το χωριό Λαδά δήμου Καλαμάτας, με αποδέκτη τον αδελφό του που έχει μείνει στην πατρίδα. Στις επιστολές φαίνεται το ενδιαφέρον και των δύο για την προικοδότηση της αδελφής τους. Με τη δεύτερη μάλιστα επιστολή στέλνονται 500 δολάρια για το σκοπό αυτό, όπως είχε ζητηθεί. Χρ. 1957. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Γ. Παπαδόπουλου (ΑΒΕ: 415).
Η θυγατέρα της οικογένειας Ιω. Λίβα που είχε μεταναστεύσει στην Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα, ονόματι Αθανασία (α΄σειρά δεξιά, γεννήθηκε το 1919), μαζί με συμμαθητές/τριες της σε σχολείο της Αμερικής. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Μουτεβελή-Λίβα (ΑΒΕ: 356).
Η οικογένεια Ιω. Λίβα, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες ομογενείς, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη μόρφωση των παιδιών τους. Λήψη δεκαετία 1920. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Μουτεβελή-Λίβα (ΑΒΕ: 356).
Διαφήμιση Ταξιδιωτικού Πρακτορείου στην Καλαματιανή εφημερίδα «Θάρρος», για απευθείας ταξίδι Καλαμάτα-Αμερική, χρ. 1902. ΠΗΓΗ: εφ. Θάρρος, 6-3-1902
Γάμος ανάμεσα σε ομογενείς, στην πόλη Clearfield της Πενσυλβάνια, το 1947. Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο Αναστασίας Μηλίτση-Νίκα (ΑΒΕ:700).
Προκήρυξη, σχετική με απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε κλωστοϋφαντουργία του Λόουελ της Μασαχουσέτης, προπολεμικά. Ανάμεσά τους φαίνεται ότι πρωταγωνιστούν και Έλληνες ομογενείς, όπως δείχνει το όνομα του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Λοόυελ «Ι. Οικονομάκος». Φωτ.: ΓΑΚ-Μεσσηνίας, αρχείο οικογ. Εξαρχουλέα, (ΑΒΕ: 367).