ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ταΰγετο-ώρα 21.10- Όλη η εξέλιξή της

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΩΡΑ 21:10 – Οριοθετημένη η περίμετρος – Χωρίς πρόβλημα η φύλαξή της

Σε επικοιωνία που είχαμε λίγα λεπτά μετά τις 21:00 με τον Διοικητή της ΠΥ Καλαμάτας Πύραρχο Κων. Θεοφιλόπουλο, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στο σημείο στον Ταύγετο μας δήλωσε:
“Εχουμε οριοθετήσει την περίμετρο και έχουμε βρέξει καλά τις άκρες, δεν υπάρχει θέμα, έχει σβήσει η φωτιά. Θα παραμείνει μεγάλη δύναμη όμως στο σημείο όλο το βράδυ για τυχόν αναζωπύρωση, που δεν το βλέπω πιθανό, αφού στο βουνό θα έλεγα έχει πέσει το “κρύο της νύχτας” και είναι καλό αυτό για εμάς. Δώσαμε μεγάλη μάχη κι ευτυχώς τα καταφέραμε και την περιορίσαμε εντός του ρέματος…”

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΩΡΑ 18.00 Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί έχει ήδη οριοθετηθεί απο τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν απο την πρώτη στιγμή στην περιοχή. Μάχη με τις φλόγες απο αέρος και ξηράς έδωσαν πυροσβέστες, αλλά σημαντική ήταν και η συμβολή εθελοντών και απλών πολιτών που έσπευσαν να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε νεότερη επικοινωνία του MessiniaLIVE με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο, μας δήλωσε ότι η φωτιά έχει οριοθετηθεί και έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενεργές εστίες φωτιάς, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο για να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο και θα παραμείνουν και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή για τυχόν αναζωπύρωση.
Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει περιοριστεί μέσα στη ρεματιά κοντά στα Γιατραιϊκα, μεταξύ Μαχαλά Αλαγονίας και Νέδουσας και υπάρχει αισιοδοξία από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ότι θα κατασβεστεί τις επόμενες ώρες.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

100 ΣΤΡΕΜΜΜΑΤΑ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΕΙ!
ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΝΕΔΟΥΣΑ ΣΕ ΔΥΣΒΑΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 10.00 το πρωί πάνω απο τον Μαχαλά Αλαγονίας. Αυτή τη στιγμή ( ώρα:14.00) η φωτιά έχει περιοριστεί σε χαράδρα κοντά στη Νέδουσα, σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο που μίλησε στο MessiniaLIVE από το μέτωπο της φωτιάς.

Στην περιοχή έχουν ήδη σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, πουρνάρια και σχίνα, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 5 Mποφόρ.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Στο σημείο επιχειρούν αυτή τη στιγμή από αέρος 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL και 1 canadair και ένα ελικόπτερο Εricson.

Aπο ξηράς επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 20 πυροσβεστικά οχήματα καθώς και πεζοπόρο τμήμα, ενώ σημαντική είναι και η συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών που σπεύδουν συνεχώς στην περιοχή.

Το MessiniaLIVE μίλησε με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς και συντονίζει την επιχείρηση κατάσβεσης. Σύμφωνα με τον διοικητή η φωτιά έχει κάψει γύρω στα 100 στρέμματα δασικής έκτασης, ωστόσο έχει οριοθετηθεί και οι πυροσβέστες την έχουν περιορίσει μέσα στη χαράδρα.
Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν βοηθούν το έργο των πυροσβεστών, ωστόσο η πυροσβεστική δύναμη είναι μεγάλη και υπάρχει αισιοδοξία ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Και ο Δήμος Καλαμάτας στο μέτωπο της φωτιάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου: “Σήμερα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 10.00 π.μ. ο Δήμος Καλαμάτας ειδοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νέδουσας για φωτιά στην τοποθεσία Μαύρα Λιθάρια του Ταϋγέτου. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι εργάτες πυροπροστασίας του Δήμου και εθελοντές, με τα μικρά δημοτικά πυροσβεστικά οχήματα που σταθμεύουν στις Τ.Κ. Νέδουσας και Λαδά, για να συνδράμουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην κατάσβεση.
Κινητοποιήθηκαν, επίσης, τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Ταϋγέτου», με το μικρό πυροσβεστικό τους, που συντηρεί ο Δήμος. Παράλληλα, Δημοτική υδροφόρα 9 τόνων μετέβη στην περιοχή για ανεφοδιασμό των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας”.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΒΙΤΙΣΣΑ

Λόγω της πυρκαγιάς, καλούνται τα μέλη της ομάδας Πυροπροστασίας ΔΗΜΙΟΒΙΤΙΣΣΑ, το απόγευμα στις 17:00 στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου στα Περιβολάκια.

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Για σήμερα σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Δωδεκανήσων, τα νησιά Ικαρία, Σάμο, Κύθηρα, και του Ιονίου.

57 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσα σε ένα 24ωρο (από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα 4/9) εκδηλώθηκαν 57 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Φωτο: Χρήστος Ζερίτης

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ταΰγετο-ώρα 21.10- Όλη η εξέλιξή της
To Top