ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογία: 10 μέτρα για τη διευκόλυνση νοικοκυριών – επιχειρήσεων

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το πακέτο ρυθμίσεων και διευκολύνσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, το οποίο ψηφίζεται σήμερα.
Τα μέτρα είναι τα εξής:
1. Καταβολή φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
2. Έκπτωση 3% στην πληρωμή φόρου εισοδήματος, εφόσον η φορολογική δήλωση υποβληθεί έως 28 Ιουλίου και εξοφληθεί εφάπαξ έως τις 30 Ιουλίου.
3. Δυνατότητα υποβολής εμπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης έως τις 27 Αυγούστου, με την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων.
4. Εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις (η πρώτη τον Σεπτέμβριο).
5. Κατάργηση τεκμηρίων για όσους πλήττονται από την πανδημία, υπό την προϋπόθεση ότι σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
6.Μη επιβολή «πέναλτι» στους πληττόμενους φορολογουμένους και σε όσους είναι άνω των 60 ετών, εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
7. Μείωση κατά 50% του ποσού της προσαύξησης φόρου για τους υπόχρεους που δεν εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά αυτό υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
8. Εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα από το συνολικό εισόδημα, επί του οποίου υπολογίζεται το 30% των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
9. Τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν από τους ιδιοκτήτες δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, αρκεί να έχουν κοινοποιήσει εξώδικο στον μισθωτή.
10.Παρατείνεται έως τις 6 Μαΐου η προθεσμία υποβολής χωριστής δήλωσης από τους συζύγους, εφόσον το επιθυμούν.

Φορολογία: 10 μέτρα για τη διευκόλυνση νοικοκυριών – επιχειρήσεων
To Top