Επιχειρείν

Forbes: Η τιμή χρυσού και πως να επενδύσετε στο πολύτιμο μέταλλο

Εάν υπάρχει που κάνει τον χρυσό πολύτιμο ανά τους αιώνες, αυτό είναι ότι η τιμή χρυσού έχει σταθερή ή ανοδική πορεία. Απόδειξη είναι, ότι καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας σπάνια μια επένδυση ξεπερνούσε τη δημοτικότητα του χρυσού ως προστασία σχεδόν απέναντι σε κάθε οικονομικό πρόβλημα: από πληθωρισμό μέχρι οικονομικές κρίσεις και από υποτιμήσεις νομισμάτων μέχρι τον πόλεμο. Είναι ευρέως διαδεδομένο και όλοι συζητούν, ότι κάθε στιγμή είναι κατάλληλη για μια τοποθέτηση στον χρυσό. Συνιστά το λεγόμενο «ασφαλές» καταφύγιο αλλά και ασπίδα προστασίας των περιουσιακών στοιχείων.

Αν για κάτι είναι διάσημο το περιοδικό Forbes αυτό είναι οι πληροφορίες πάνω σε οικονομικά ζητήματα. Το ότι όλοι πρέπει να επενδύουν στον χρυσό, είναι κάτι διαδεδομένο. Στην έρευνα του γνωστού περιοδικού αναλύεται το σε ποια προϊόντα του μετάλλου αξίζει να επενδύσει κανείς και τι οφέλη μπορεί να αποκομίσει.

Πως να επενδύσετε στον χρυσό

Η τοποθέτηση επενδυτικού κεφαλαίου σε ένα μέταλλο, μπορεί να συνιστά πρόκληση για όσους έχουν συνηθίσει να ανταλλάσσουν μετοχές και ομόλογα. Όταν κάποιος προμηθεύεται χρυσό στη φυσική του μορφή, θα πρέπει να το κάνει εκτός χρηματιστηριακής αγοράς, όπως συνηθίζεται, και να πληρώσει κάτι επιπλέον για τη φύλαξη και την ασφάλιση της επένδυσής του. Οι τρεις εναλλακτικές για να επενδύσει κανείς στον φυσικό χρυσό είναι: οι ράβδοι χρυσού, τα κοσμήματα και οι χρυσές λίρες.

1.Ράβδοι χρυσού

Οι περισσότεροι όταν σκέφτονται να επενδύσουν στον χρυσό, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι οι μεγάλες, χρυσές, απαστράπτουσες ράβδοι κλειδωμένες σε ένα μεγάλο, σιδερένιο χριματοκιβώτιο. Το βάρος τους ποικίλει από μερικά γραμμάρια μέχρι και 11 κιλά, που είναι η μεγαλύτερη γνωστή ράβδος. Το συνηθέστερο βάρος στο οποίο απαντώνται είναι στα 28- 280 γραμμάρια.

Δεδομένου ότι η τρέχουσα τιμή χρυσή διαμορφώνεται στα 1900$ ανά ουγγιά (περίπου 28 γραμμάρια), γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι η απόκτησή τους είναι δύσκολη υπόθεση. Σε αντίθεση δε με τις μετοχές δεν είναι εύκολο να τις χωρίσει κανείς σε μερίσματα.

Λόγω της υψηλής τιμής του είναι απαραίτητο να προχωρήσετε στην αγορά μόνο εφόσον έχετε βρει έναν έγκριτο προμηθευτή και να πληρώσετε για την ασφάλισή του. Εναλλακτικά συνιστάται να το φυλάσσεται σε θυρίδα ασφαλείας.

2.Χρυσά κοσμήματα

Μια ακόμη εναλλακτική είναι να επενδύσετε σε κοσμήματα από χρυσό, τα οποία μπορείτε να φορέσετε ή προϊδιόκτητα κοσμήματα, που φέρουν φθορές. Μια τέτοια κίνηση ενέχει και κινδύνους σε αντίθεση με την αγορά καθαρού χρυσού. Πρώτα από όλα πρέπει να προσέξετε τον έμπορο. Η αυθεντικότητα των κοσμημάτων είναι υψίστης σημασίας και για εσάς, αφού θα δώσετε τα χρήματά σας, αλλά και στη συνέχεια, όταν επιχειρήσετε να ξαναπωλήσετε τα κοσμήματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο, όταν αγοράζετε κοσμήματα να έχετε και την εγγύηση, που τα συνοδεύει, καθώς είναι απόδειξη της γνησιότητάς τους.

3.Χρυσή λίρα η διαχρονική

Στη συνείδηση του κόσμου, εχόντων και μη, η χρυσή λίρα έχει διαχρονική αξία. Οι πιο κοινές χρυσές λίρες ζυγίζουν περίπου 28 με 56 γραμμάρια. Συλλεκτικά νομίσματα όπως τα Krugerrands της νοτίου Αφρικής, τα καναδέζικα φύλλα σφενδάμου και οι Χρυσοφτέρουγοι Αετοί της Αμερικής είναι οι πιο διαδεδομένοι τύποι χρυσών νομισμάτων.

Παρόλα αυτά οι τιμές των χρυσών νομισμάτων μπορεί να μη συνάδουν με την περιεκτικότητά τους σε χρυσό. Συχνά τα περιζήτητα προς συλλογή νομίσματα είναι διαθέσιμα σε τιμές... απαγορευτικές. Γεγονός είναι, ότι μπορεί να βρείτε πραγματικές εταιρείες στα ενεχυροδανειστήρια ή σε τοπικούς συλλέκτες, πάντα όμως θα πρέπει να ελέγχεται τη φερεγγυότητα εκείνου, που σας τα πουλά. Σε σύγκριση με την προαναφερθείσα επιλογή των κοσμημάτων, είναι προτιμότερες οι λίρες, καθώς η περιεκτικότητα των κοσμημάτων σε χρυσό, πιθανότατα να είναι μικρότερη απ’ ότι σε μια χρυσή λίρα.

  1. Μετοχές χρυσωρυχείου

Η αγορά μετοχών εταιρειών, που εξορυγνύουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν χρυσό θεωρείται μια ασφαλής επιλογή. Θα πρέπει όμως να έχετε υπόψη, ότι η τιμή των μετοχών των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, επηρεάζεται μεν από την τιμή χρυσου αλλά και από τα κέρδη αλλά και την απόδοση εκάστοτε εταιρείας. Αυτό σημαίνει, ότι σαν επένδυση έχει το ίδιο ρίσκο, που παρουσιάζει η επένδυση σε οποιαδήποτε άλλη μετοχή. Σαν συνέπεια κάποιες μετοχές μπορεί να παρουσιάζουν μια σχετική αστάθεια και δεν σας παρέχουν την απαιτούμενη σταθερότητα.

Αν και οι περισσότεροι σε οικονομικούς κύκλους εκτιμούν τις μετοχές ή τα χρηματιστηριακά προϊόντα του χρυσού ως την ιδανικότερη επένδυση, οι νευρικές –τους τελευταίους μήνες- αγορές υποδεικνύουν τη σταθερότητα στην τιμή χρυσής λίρας και την αξία του φυσικού χρυσού. Ράβδοι ή νομίσματα; Η επιλογή δική σας.

Forbes: Η τιμή χρυσού και πως να επενδύσετε στο πολύτιμο μέταλλο
To Top