ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φονικός σεισμός: 31 χρόνια μετά η Καλαμάτα θυμάται και τιμά…

«Ο σεισμός είναι φυσικό φαινόμενο και θα ξανάρθει. Πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα που επιβάλλεται στα σχολεία, στις εκκλησίες μας, στα σπίτια μας, για να περιορίσουμε τις αρνητικές του συνέπειες», επεσήμανε ο Δήμαρχος, στο πλαίσιο τελετής που πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 31 ετών από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986.
Ο Δήμαρχος Παν. Νίκας ευχήθηκε να είναι αιωνία η μνήμη των 22 ανθρώπων που έχασε τότε η Καλαμάτα, καθώς και να είναι μακρής ο χρόνος που θα ξανάρθει αυτό το φυσικό φαινόμενο…

Στο πλαίσιο της τελετής, τελέσθηκε τρισάγιο από ιερέα για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των σεισμών και στη συνέχεια ο Δήμαρχος εναπέθεσε ένα μπουκέτο λουλούδια στο μνημείο των σεισμών, το οποίο βρίσκεται επί νησίδας, στη συμβολή των οδών Νέδοντος και Κροντήρη, ενώ ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.
Λουλούδια κατέθεσε κι ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Μπρεδήμας αλλά κι ο εκπρόσωπος της Ομάδας Νέων “Η Δημιοβίτισσα” Παναγιώτης Μάλαμας.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για τη θετική συμβολή τους την περίοδο των σεισμών τα Σώματα Ασφαλείας και ιδιαιτέρως την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Ερυθρό Σταυρό κ.ά. Προσέθεσε δε ότι η πόλη βγήκε μέσα από τα ερείπια σύγχρονη και ευρωπαϊκή, χάρη στην ενότητα των Καλαματιανών και μέσα από τη δράση πολλών Δημάρχων και διαδοχικών Κυβερνήσεων.

Στο τρισάγιο παραβρέθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και συγγενείς των νεκρών.


Από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μεσσηνίας: Η εστία του σεισμού απείχε μόλις 10 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας (εφ. Καλαματιανά Νέα- Σεπτέμβριος 1986).
Αρχείο: εφ. Καλαματιανά Νέα, 26-9-1986/ Είδος τεκμηρίου: εφημερίδα http://gak.mes.sch.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, από το σεισμό (Μ=6,0) που έπληξε τη Μεσσηνία στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 «στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες. Από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες.

Το Ελαιοχώρι καταστράφηκε ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης – Καλαμάτας για 24 ώρες.
Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,4) έγινε τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου».

To Top