Τουρισμός

Φονέας: Η πανέμορφη παραλία της Μεσσηνιακής Μάνης που ήταν κάποτε το λημέρι πειρατή

Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι ο τεράστιος βράχος που βρίσκεται στη μέση του μικρού κόλπου και προσφέρεται για ατελείωτες βουτιές.

Μια από της 10 ομορφότερες παραλίες της Πελοποννήσου είναι αυτή του Φονέα σύμφωνα με τους παγκόσμιους τουριστικούς και ταξιδιωτικούς οδηγούς και όχι άδικα και μας παρουσιάζει σήμερα η ομάδα Up Stories.

Η παραλία του Φονέα είναι τόσο ξεχωριστή και συνάμα εκπληκτικά όμορφη όσο και το όνομα της.

Η παραλία του Φονέα είναι μία από τις πιο γνωστές «άγνωστες» παραλίες της Δυτικής Μάνης, καθώς βρίσκεται καλά «κρυμμένη» στο τέλος ενός μονοπατιού, ανάμεσα στα δέντρα. Βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία Δελφίνια, μόλις 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης, στο δρόμο προς Στούπα.

Η παραλία του Φονέα, όπου καταλήγει και το γνωστό Φαράγγι του Φονέα ή αλλιώς χαράδρα της Νούπαντης, η οποία αρχίζει να σχηματίζεται από το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας και καταλήγει μετά από περίπου 8 χιλιόμετρα στην κρυστάλλινη παραλία, είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους ντόπιους της περιοχής αλλά και για τους επισκέπτες της Μεσσηνίας.

Για το όνομα της υπάρχουν διάφοροι θρύλοι, όπως για έναν πειρατή που ναυάγησε κάποτε στην παραλία και βρήκε καταφύγιο στην σπηλιά της. Μέχρι να καταφέρει να επισκευάσει το ναυαγισμένο πλοίο του, σκότωνε περαστικούς για να τους ληστέψει, κι έτσι έμεινε στην τοπική παράδοση ως ο «Φονέας». Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη ιστορία που γνωρίζουν οι ντόπιοι, και αφορά τα ορμητικά νερά που κατεβάζει ιδιαίτερα το χειμώνα μετά από κακοκαιρία, όταν και κάποιοι  τα παλιότερα χρόνια που επιχείρησαν  να διασχίσουν το φαράγγι, πνίγηκαν. Ακόμα ένας θρύλος κάνει λόγο για ένα τεράστιο φίδι, που οι κάτοικοι του καστρομονάστηρου της Βαϊδενίτσας αποκαλούσαν “Φονέα” γιατί κατασπάραζε τα κοπάδια των καλόγερων. Κάποτε, οι ντόπιοι προσπάθησαν να το κάψουν και εκείνο έσπευσε να πέσει στο ρέμα που οδηγούσε στην θάλασσα και πνίγηκε εκεί.

Εμείς πάντως παρόλο το τρομακτικό όνομα της παραλίας αυτό που αντικρίσαμε είναι μια από της ομορφότερες παραλίες της Πελοποννήσου και το μόνο άσχημο που θα σχολιάσουμε είναι τα καλώδια της ΔΕΗ που εκτός λογικής αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια των λουομένων αντί να ακολουθούν της διαδρομή του δρόμου που περνάει ακριβώς επάνω από την παραλία και ως άλλος Φονέας μας “σκότωσαν” τα εναέρια πλάνα.

Η παραλία είναι  πανέμορφη και βοτσαλωτή, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και ένα κατάφυτο φυσικό τοπίο με βράχια να την περικυκλώνει δημιουργώντας ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι ο τεράστιος βράχος προσφέρεται για ατελείωτες βουτιές για τους περιπετειώδεις λουόμενους.

Στην παραλία δε θα βρείτε καμία οργάνωση πέρα από μία καντίνα με τραπεζάκια που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέροντας δροσιστικά ροφήματα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε θα πρέπει να έχετε μεριμνήσει από πριν. Στην ακτή δεν υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες γι΄ αυτό καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας τον δικό σας εξοπλισμό ή αν είστε τυχεροί να βρείτε μία καλή θέση κάτω από τη φυσική σκιά των βράχων.

To Top