Επί Σκηνής

Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου της Πέμπτης 8/10 είναι: Οι παραστάσεις γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

ώρα 10.00 π.μ. κουκλοθέατρο μαριονέτας
“της μουσικής τα νήματα”
από την ομάδα ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ
Διάρκεια 50΄, ηλικία θεατών 4+ ετών
είσοδος ελεύθερη για μαθητές σχολείων
ώρα 11.30 π.μ. κουκλοθέατρο
“το δώρο της Παπλωματούς”
από την ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Διάρκεια 40′, ηλικία θεατών 3+ ετών
είσοδος ελεύθερη για μαθητές σχολείων
ώρα 6.00 μ.μ. κουκλοθέατρο
“Νερόμυλε… για σένα”
από την ομάδα ΧΑΡΧΟΥΤ του Χρήστου Αυτσίδη
Διάρκεια 60′, ηλικία θεατών 4+ ετών
είσοδος: κουπόνι στήριξης 5 ευρώ
   Διάρκεια 60΄-ηλικία 4+ ετών

Το έργο

Ένας παλιός πέτρινος νερόμυλος κινδυνεύει από την ανθρώπινη απληστία. Θέλουν να τον γκρεμίσουν για να χτίσουν ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Τα πλάσματα του δάσους αντιδρούν και τα τρυφερά λόγια ενός μικρού δράκου:

«…νερόμυλε…ξέρεις… το ξέρεις ότι θα σε γκρεμίσουν. Όμως άκου κι αυτό… ότι ακόμη και μια πετρούλα αν μείνει από σένα, εγώ θα της μιλάω, σα να ήσουν εσύ…» «…δέντρο, θα σε κόψουν. Όμως εγώ θα κρατήσω το πιο μικρό κλαδάκι σου για πάντα κοντά μου…» καταφέρνουν να συγκινήσουν ακόμη κι αυτόν τον πλέον σκληρό άνθρωπο, τον επιχειρηματία με την «πέτρινη καρδιά». Έτσι οι ξύλινες «χούφτες» του νερόμυλου πάλι γυρίζουν… δροσίζουν… δίνουν ζωή…

Συμμετέχουν 11 κούκλες:

Δράκος, δρακάκι, βάτραχος, Καστανούλα, Βίκινγκ, Νεράιδα-Λιμπελούλα, Ιπποποταμούλα, Πεταλούδα, Σκιουράκι, Ψαράκι, Δον Σκόρπιο ντι Σκόλπα-Καλοφαγάνας

Η παράσταση επενδύεται με ζωντανή μουσική (φυσαρμόνικα).

Στόχος μας είναι μέσα από κωμικές και συγκινητικές στιγμές, μέσα από τις σκηνές των έργων, τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, να «νιώσουν» και να αποκτήσουν βαθιά ανθρώπινη σκέψη και σχέση με το γύρω τους χώρο.

 Σκηνοθεσία, Κούκλες, εμψύχωση, μουσική επιμέλεια: Χρήστος Αυτσίδης

 Ο θίασος

Ο Θίασος «ΧΑΡΧΟΥΤ» ιδρύθηκε από τον κουκλοπαίκτη Χρήστο Αυτσίδη το 1989 και από τότε μέχρι σήμερα, έχει ανεβάσει περισσότερα από 15 έργα, που παρουσιάζονται σε Δήμους, Κοινότητες, Σχολεία, Συλλόγους, Σωματεία κλπ.

O κουκλοπαίκτης Χρήστος Αυτσίδης διοργανώνει επίσης σεμινάρια από τον Οκτώβρη μέχρι τον Ιούνιο.
Οι συναντήσεις (ομαδικές ή ατομικές) είναι μια φορά την εβδομάδα.
Απευθύνεται σε ανθρώπους εργατικούς, ευαίσθητους, ρομαντικούς, που μπορούν να πιστέψουν το «απίστευτο».

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ https://www.facebook.com/kouklotheatro.xarxout/notes

ώρα 8.00 μ.μ. κουκλοθέατρο με θέατρο σκιών
“Το γαλάζιο όνειρο”
  από την ομάδα “οι γλάροι” 
Διάρκεια 35′, ηλικία θεατών 4+ ετών
είσοδος: κουπόνι στήριξης 5 ευρώ

 

Διαρκεια: 35΄ * ηλικία 4+ ετών

το έργο

Ένα μικρό ξερό δεντράκι μεγαλώνει μόνο σε μια έρημο. Μα η αγάπη θα το κάνει να βγάλει φύλλα. Φύλλα γαλάζια σαν το γαλάζιο ουρανό. Ο Ζαφίρ, ο μικρός βεδουίνος, θα συναντήσει το όνειρό του εκεί. Η μοναξιά θα μικρύνει και το γαλάζιο όνειρο θ’ αναδυθεί στο ξερότοπο.”Το γαλάζιο όνειρο” μια ιστορία της Έλενας Γλωσσιώτη θα ζωντανέψει μέσα από την αφήγηση με στοιχεία κουκλοθέατρου και ζωντανή μουσική και θα μας συντροφεύσει στο χώρο του “Καθρέφτη”.
Συντελεστές: Γλωσσιώτη Έλενα, Σοφιίτης Γιάννης

-Συγγραφέας- Σενάριο: Έλενα Γλωσιώτη

-Συντελεστές:: Έλενα Γλωσιώτη, Μαριλού Κατσαρή, Γιάννης Σοφικίτης

-Σκηνοθεσία ,Κατασκευές, Εμψύχωση, Φωτισμοί, Πρωτότυπη Μουσική: Έλενα Γλωσιώτη,   Μαριλού Κατσαρή, Γιάννης Σοφικίτης

-Καλλιτεχνικές τεχνικές:. Θέατρο σκιών με αφήγηση και ζωντανή μουσική

Ο θίασος

Οι Γλάροι, αφού ένωσαν τις δυνάμεις τους, διοργάνωσαν το Χειμώνα του 2017 το Κουκί & Ρεβίθι festival, ένα φεστιβάλ παραμυθιού, στον Τεχνοχώρο Πράξις, στο Κουκάκι Αθήνας, παρουσίασαν την παράσταση “Μαγικές Ευχές ή Τρία παραμύθια που χώρεσαν σ’ ένα κύκλο.” Ταξίδεψαν στις Κυκλάδες, τη Μυτιλήνη, την Εύβοια και τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας τα παραμύθια τους και την επόμενη χρονιά ακολούθησαν δύο νέα παραμύθια “της χαμένης συντρόφου” και “ο τεμπέλης Λαρς” με κουκλοθίασο. Συνεχίστηκαν παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Εύβοια και στην Καλαμάτα, στο 3ο Πανελλήνιο φεστιβάλ κουκλοθέατρου, όπου συμμετείχαν με τα παραμύθια και τις κούκλες τους. Από τον Αύγουστο, βρίσκονται στη Χαλκίδα με δύο νέες παραστάσεις, ενώ διοργάνωσαν και το 2ο Κουκί &Ρεβύθι Festival, στηρίζοντας το μοντέλο της ελεύθερης και προτεινόμενης συνεισφοράς.
Η Έλενα Γλωσιώτη
γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Μεγάλωσε σε διάφορους τόπους μα προτιμούσε τόπους ονειρικούς.  Μα ένα ανοιξιάτικο πρωινό, είδε τη ζωή της να κυλά γοργά, και αποφάσισε να συγκρατήσει τις σκέψεις της με λέξεις. Έτσι ξεκίνησε να γράφει ιστορίες και παραμύθια. Το πρώτο της παιδικό- νεανικό βιβλίο “ Ο Φύλλος” (εκδόσεις Θίνες- εικονογράφηση Μυρτώ Δελιβοριά) έχει βραβευτεί από τον Κύκλο παιδικού Βιβλίου (για τον σχεδιασμό εξωφύλλου) και βρέθηκε στη λίστα, των White Ravens 2016. Βραβεύτηκε επίσης, από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το παραμύθι της, “Ο βοσκός της θάλασσας και η Αφρομαλούσα” (εκδόσεις Παρρησία, εικονογράφηση Δήμητρα Ψυχογιού). Το Γαλάζιο όνειρο, αποτελεί μέρος τη συλλογής παραμυθιών “Τα παιδιά του κόσμου βάφουν το μαύρο” η οποία βραβεύτηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου.

 

 

Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου
To Top