Επιχειρείν

Α. Φειδά: «Δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε όρθια την Boxer»

Αποφασισμένη να κερδίσει τη μάχη για την εξυγίανση της Boxer Φειδάς εμφανίζεται η κ. Ασημίνα Φειδά – Νταή.

Σε επικοινωνία που είχε σήμερα το MessiniaLive.gr με την κ.Φειδά τόνισε: “Βρίσκομαι καθημερινά μαζί με σημαντικά πρόσωπα του τόπου. Τους λέω με όλη τη δύναμή μου: αν δεν βοηθήσετε την ελληνική παραγωγή, δεν θα υπάρχει Ελλάδα”!

Η Μεσσήνια επιχειρηματίας μιλώντας στο mononews.gr υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες διάσωσης της ιστορικής υποδηματοποιίας και δηλώνει πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια να κρατήσει όρθια την επιχείρησή της.

Όπως λέει η ίδια, σε δυο χρόνια συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας από τον Δ. Φειδά και σκοπεύει να τα γιορτάσει με την επιχείρηση ανοιχτή και σε πλήρη ανάπτυξη.
Μιλάμε για μία από τις τελευταίες και μακροβιότερες ελληνικές βιομηχανίες υποδημάτων.

Σύμφωνα με την κ. Φειδά, είναι κρίμα να χαθεί μια βιοτεχνία που συνεχίζει να πουλάει εντός και εκτός συνόρων εξαιτίας της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να προσφέρει την απαραίτητη ρευστότητα και το κεφάλαιο κίνησης.

«Δεν έχουμε πρόβλημα πωλήσεων. Αντίθετα δεν μπορούμε να έχουμε το απαραίτητο κεφάλαιο για να προμηθευτούμε τις πρώτες ύλες για να παράξουμε… », σημειώνει η κ. Φειδά.

Μάλιστα, προκειμένου να μην σταματήσει στιγμή η παραγωγική διαδικασία που θα ισοδυναμούσε με την απόλυτη καταστροφή η διοίκηση της εταιρείας έφθασε στο σημείο να προτείνει στις τράπεζες να πληρώσουν οι ίδιες τους προμηθευτές της…

Η κατάσταση όπως επισημαίνει η κ. Φειδά παραμένει οριακή και η διαδικασία εξυγίανσης επείγει να ξεκινήσει άμεσα. «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Πρέπει τα πράγματα να προχωρήσουν πιο γρήγορα καθώς τώρα ξεκινάμε το δειγματισμό για το επόμενο καλοκαίρι», υπογραμμίζει με έμφαση.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση εξυγίανσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με βάση το άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα, έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας των προμηθευτών της. Η αίτηση έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί στις 25 Οκτωβρίου.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

Το σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει την αποπληρωμή χωρίς κούρεμα των οφειλών της Boxer προς όλους τους σύμφωνους πιστωτές της (εκτός από μερίδας προμηθευτών που θα υποστούν κούρεμα 90%) καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση.

Όσον αφορά στις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποπληρωθούν σε 180 δόσεις ενώ οι οφειλές προς τους εργαζομένους θα διακανονιστούν σε 24 δόσεις.

Η εταιρεία εμφανίζει “άνοιγμα” της τάξης των 25 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου 15 εκατ. ευρώ οφείλονται σε μία μόνο τράπεζα. Η Δ.Ι. Φειδάς, που ιδρύθηκε το 1919, επιδιώκει να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις της προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και βέβαια να παραμείνει βιώσιμη.

Τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (εξοπλισμός, ακίνητα κτλ) της Boxer – Φειδάς έχουν ενεχυριαστεί ή φέρουν προσημειώσεις υπέρ των τραπεζών, με ένα από τα δυνατά “χαρτιά” της υποδηματοποιίας να είναι οι παραγωγικές μονάδες της.

Το 2010 η εταιρεία εγκαινίασε το τρίτο υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στη βιομηχανική ζώνη του Μενιδίου, επιφάνειας 11,4 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, με δυναμικότητα 8.500 ζευγάρια υποδήματα.

 

Πριν εισέλθει η οικονομία στην εποχή των μνημονίων, η Boxer – Φειδάς παρήγε, ημερησίως, περίπου 5.000 ζευγάρια υποδήματα, αριθμός που υποχώρησε σε περίπου 3.200 ζευγάρια, με το μέγεθος αυτό να έχει μειωθεί σε περίπου 1.700 ζευγάρια.

Η κρίση

“Αυτή εδώ η κρίση μού φαίνεται η πιο φοβερή γιατί δεν λέει να τελειώσει” είχε σημειώσει η πρόεδρος της Boxer – Φειδάς Ασημίνα Φειδά τον Οκτώβριο του 2016 στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Όπως, ακόμη, έχει η ίδια αναφέρει, μέχρι και τα εγκαίνια του εργοστασίου το 2010, η εταιρεία αναπτυσσόταν με ραγδαίους ρυθμούς, με ετήσιες πωλήσεις ενός εκατομμυρίου υποδημάτων.

Μετά την έναρξη της κρίσης, η εταιρεία χρησιμοποίησε τη διαθέσιμη ρευστότητά της για την αποπληρωμή του εργοστασίου και προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Παρόλ’ αυτά, η εταιρεία δεν κατάφερε να αποφύγει τις καθυστερήσεις πληρωμών, γεγονός που οδήγησε στη δέσμευση των λογαριασμών της…

Ελλείψει των απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης, η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις παραγγελίες.

“Κινδυνεύουμε να κλείσουμε, τη στιγμή που η ζήτηση για τα προϊόντα μας είναι ιδιαίτερα υψηλή και η κατανάλωση αρχίζει να ανακάμπτει. Συνήθως, σε περιόδους κρίσης οι εταιρείες κλείνουν επειδή δεν έχουν δουλειά, εμείς πάλι έχουμε και μάλιστα αρκετή παρότι το εισόδημα των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί δραματικά.
Πουλάμε περίπου 500.000 ζευγάρια παπούτσια τον χρόνο, όταν τις καλές εποχές πουλούσαμε 1 εκατομμύριο ζευγάρια τον χρόνο.

Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες θέλουν να μας δώσουν κεφάλαιο κίνησης, ωστόσο επειδή είναι ακόμη δεσμευμένο το 50% των λογαριασμών μας δεν προχωρούν στην εκταμίευση των χρημάτων, Εάν, για παράδειγμα, οι τράπεζες μας δώσουν 1 εκατ. ευρώ, οι 500.000 ευρώ θα πάνε στην εφορία.” είχε δηλώσει τον Οκτώβρη του 2014, η κα Φειδά στην εφημερίδα “Ημερησία”.

Εκτός από τη συρρίκνωση της κατανάλωσης, η επέκταση στη ρωσική αγορά υπήρξε κίνηση που δημιούργησε ζημιά στην εταιρεία.

Η επόμενη σελίδα για την Δ.Ι. Φειδάς θα γραφεί το 2018, οπότε αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης που θα συζητηθεί το προσεχές Φθινόπωρο. Τότε θα απομένει ένας χρόνος για να γίνει η εταιρεία 100 ετών…

Α. Φειδά: «Δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε όρθια την Boxer»
To Top