ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΦΑΡΙΣ: Παραμένει καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ ο Γιάννης Μαργαρίτης

Εγκρίθηκε η παράταση της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Τομέα Θεάτρου για έναν χρόνο

Ανανεώθηκε στο σημερινό ΔΣ της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας, μετά από εισήγηση του Προέδρου Παντελή Δρούγα, η σύμβαση εργασίας με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας του καλλιτεχνικού διευθυντή σκηνοθέτη Γιάννη Μαργαρίτη, όπως άλλωστε αναμενόταν και είχε διαφανεί από πρόσφατη δήλωση του κ.Δρούγα, εξαιτίας της ανάγκης συνέχισης του έργου που έχει αρχίσει και εκτιμώντας την αναγκαιότητα του έγκαιρου προγραμματισμού, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023. Ο κ.Μαργαρίτης με την εμπειρία και την σοβαρότητά του, έχοντας μια μεγάλη διαδρομή στον χώρο του θεάτρου, αποτέλεσε την μια και μοναδική επιλογή για να συνεχίσει το έργο του, έχοντας δώσει κύρος και εξωστρέφεια στο ΔΗΠΕΘΕΚ.
Σύμφωνα με την εισήγηση που τέθηκε προς συζήτηση, πριν την ομόφωνη απόφαση, υπήρξαν δυο λευκά των κ.Σοφρωνά και Πολυχρονόπουλου, “το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια και με δεδομένες τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, στάθηκε στο ύψος που απαιτείται για ένα δημόσιο θέατρο. Κάλυψε με απόλυτη συνέπεια τις προδιαγραφές που θέτει το ΥΠΠΟΑ για τα ΔΗΠΕΘΕ και σε πολλές περιπτώσεις έγινε επιτυχής προσπάθεια να κάνει αισθητή την παρουσία του και πέραν αυτών των προδιαγραφών, δηλαδή μιας παιδικής παράστασης, μιας χειμερινής παραγωγής και μιας θερινής. Τηρώντας τα οικονομικά δεδομένα του προϋπολογισμού, δημιουργήθηκαν επιπλέον καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ποιητικές παραστάσεις σε μη θεατρικούς χώρους όπως η σχολή εικαστικών, επισκέψεις στις λέσχες φιλίας και πολιτισμού, στο νοσοκομείο. Η πανδημία δυστυχώς ανέστειλε κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις. Παρά τις δυσκολίες λειτούργησε το Θεατρικό εργαστήρι, δημιουργώντας και την πρώτη του παράσταση και συνεχίζει. Ενδεικτικά αναφέρουμε επίσης ότι η παράσταση “Εμφύλια Έπη” ταξίδεψε στην Γαλλία με ιδιαίτερη επιτυχία και παρουσιάστηκε με εμφαντικό τρόπο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η παράσταση «Οδυσσέως σχεδία» επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που πραγματοποιήθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους. Η επιτυχής επιλογή του έργου «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη εντάσσεται στην συνεχή προσπάθεια του ΔΗΠΕΘΕΚ για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Οι παραγωγές της παιδικής σκηνής έχουν όλες τις καλλιτεχνικές προδιαγραφές και προβάλλουν με συνέπεια τον παιδαγωγικό, ψυχαγωγικό, και πολιτισμικό χαρακτήρα του θεάτρου. Η Καλαμάτα ξαναμπήκε με αξιώσεις στο θεατρικό τοπίο και συχνά γίνεται αναφορά στις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ. Στο Φεστιβάλ του Δήμου Νεάπολης – Συκεών στην Θεσσαλονίκη που είναι πλέον το φεστιβάλ των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, η παράσταση “Υλικό Καποδίστριας” του ΔΗΠΕΘΕΚ προσεκλήθη για δεύτερη φορά μετά από λίγες ημέρες για να παρουσιαστεί για επιπλέον δύο παραστάσεις. Να σημειώσουμε και την επίσημη συμμετοχή της ίδιας παράστασης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης . Η συμμετοχή μας σε συμπαραγωγές και οι προτάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ για την δημιουργία νέων, σε συνδυασμό με το επίπεδο των παραστάσεων που παρουσιάζει και τις θετικές έως διθυραμβικές κριτικές που έχει δεχτεί ,έχουν καταστήσει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας έναν αξιόπιστο καλλιτεχνικό οργανισμό.
Για την εύρυθμη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ο προγραμματισμός πρέπει να είναι ετήσιος, ν΄ αφορά και την χειμερινή αλλά και την θερινή περίοδο κάτι εξάλλου που υπαγορεύεται από την προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η συνέπεια στον προϋπολογισμό των ετήσιων εξόδων και η έγκαιρη και ευέλικτη δυνατότητα διαμόρφωσης του καλλιτεχνικού προγραμματισμού.
Αναφέρουμε ως παράδειγμα, το γεγονός ότι οι προτάσεις στο φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου υποβάλλονται ένα χρόνο πριν από την υλοποίησή τους. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα ευελιξίας στις πρωτοβουλίες για συνεργασίες και έγκαιρο κλείσιμο συμφωνιών με καλλιτεχνικούς συντελεστές δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα καλύτερης και επωφελέστερης διαπραγμάτευσης.
Το επιπλέον κόστος από τη παράταση της σύμβασης θα ανέλθει στο ποσό των 25.050,00€, πλέον εργοδοτικών εισφορών 6.050,00€ , άρα το συνολικό κόστος ανέρχεται στο ποσό των 31.100€”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

Δρούγας: “Η Δημοτική αρχή εμπιστεύεται τον Γιάννη Μαργαρίτη στο ΔΗΠΕΘΕΚ”

ΦΑΡΙΣ: Παραμένει καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ ο Γιάννης Μαργαρίτης
To Top