ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Φαν του ελαιολάδου ο Κάρολος και η Καμίλα

ΤΡΩΝΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ!

Τι είπαν στην ιδιοκτήτρια ελαιουργείου Κιάρα Κουτουλάκη στην Κρήτη

Φαν του ελαιολάδου δήλωσαν τόσο ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος όσο και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, στην πρόσφατη επίσκεψη τους στην Κρήτη. Μαζί τους είχε την ευκαιρία συνομιλήσει η Ελληνογαλίδα παραγωγός και ιδιοκτήτρια του παραδοσιακού ελαιουργείου Κιάρα Κουτουλάκη.

Η Κιάρα που μαζί με το σύζυγο της Γιώργο Μαυράκη διαθέτουν το επισκέψιμο παραδοσιακό ελαιουργείο Koronekes σε τοποθεσία ανάμεσα στα Σπήλια και τις Αρχάνες ήταν η πρώτη στη σειρά των παραγωγών που είχαν εκθέσει τα προιόντα τους στις Αρχάνες για την επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους. Έτσι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Κάρολο και την Καμίλα τους οποίους είδαμε στα τηλεοπτικά πλάνα να στέκονται για αρκετά λεπτά μπροστά στον πάγκο να συνομιλούν με την Κιάρα και να επεξεργάζονται με ενδιαφέρον το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τις ξεχωριστές συσκευασίες της Κιάρας και του Γιώργου.

Όπως είπε η Κιάρα της είπαν ότι τους αρέσει πολύ το λάδι και ότι κάθε μέρα τρώνε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Παράλληλα ρώτησαν για το δικό τους λάδι αλλά και τις συνθήκες που παράγεται κι αν αυτές το κάνουν εξαιρετικό.

Στην Κρήτη με χορούς, μαντινάδες και…κρασί!

Με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού συνεχίστηκε η τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποιούν στην Ελλάδα ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα. Στην Κνωσό, τους υποδέχθηκαν η υπουργός Πολιτισμού, Λύδια Κονιόρδου και η γγ του υπουργείου, Μαρία Βλαδάκη. Στους καλεσμένους προσφέρθηκαν λουλούδια, καθώς και μία καρφίτσα στη δούκισσα και ένα μινωικό κύπελλο στον πρίγκιπα.

Κάρολος και Καμίλα ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού που σηματοδοτεί την ύπαρξη του μινωικού πολιτισμού στέλνοντας με την παρουσία τους ισχυρό στήριξης του ελληνικού τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Κνωσό, παιδιά προσέφεραν στην Καμίλα ζωγραφιές με μινωικές απεικονίσεις.

Η επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους διήρκησε περίπου 50 λεπτά και πραγματοποιήθηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ωστόσο ο αρχαιολογικός χώρος ήταν ανοικτός για το κοινό που παρακολούθησε από κοντά την ξενάγηση των καλεσμένων.

Παιδιά από σχολεία που βρίσκονταν στον χώρο δεν έχασαν την ευκαιρία να βγάλουν μερικές φωτογραφίες με το ζεύγος ενώ ένας μικρός κρητικός έπεσε στην αγκαλιά της Καμίλα!

Με επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Αρχάνες Ηρακλείου, ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσημη παρουσία, στην Ελλάδα, του πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου, και της συζύγου του, δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα.

Κατά την επίσκεψή του στις Αρχάνες, ο Κάρολος ενημερώθηκε αρχικά για το πρόγραμμα στέγασης και ομαλής ένταξης προσφύγων, που υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ και ακολούθως επισκέφθηκε το παλαιό σχολείο Αρχανών, όπου συνομίλησε με οικογένειες μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ και με εθελοντές του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας σε 750 πρόσφυγες, που έχουν βρει στέγη σε 125 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε διάφορες πόλεις του νησιού. Εκτός από τη στέγαση στους φιλοξενούμενους παρέχονται υποστηρικτικές υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας. Η σύμβαση για το έτος 2018 είναι ύψους 2.139.251 ευρώ, ενώ αναμένεται η επέκτασή του και το 2019. Στο πρόγραμμα απασχολούνται 53 άτομα, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά εθελοντών. Φορέας υλοποίησης είναι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, μέσω συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο με την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «Πλοηγός», τη Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, τις δομές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Αρχάνες, Κάρολος και Καμίλα παρακολούθησαν γιορτή με πολιτιστικές δράσεις και κρητικά παραδοσιακά προϊόντα στην πλατεία του χωριού, όπου γεύτηκαν τοπικές νοστιμιές, όπως κρασί, σταφίδες, λάδι, λουκάνικα, αρωματικά και τυριά, ενώ δύο χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν παραδοσιακούς «Χανιώτη» και «Μαλεβιζιώτη», στους οποίους μάλιστα συμμετείχε και ο ίδιος ο πρίγκιπας.

To Top