ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Σε Λακωνία και Μεσσηνία για την προώθηση της Ανακύκλωσης

Σ.Φάμελλος: “Προώθηση της ανακύκλωσης για να τροφοδοτήσουμε την κυκλική οικονομία”

Συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Ανακύκλωση είχε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Ο αναπληρωτής υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ( ΚΕΔΕ), Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ( ΦΟΔΣΑ ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος ( ΕΝΠΕ ).

«H ουσία του νόμου είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αύξησή της, για να πιάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να γλιτώσουμε τα πρόστιμα και να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφορικά με το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού.

Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, «δυστυχώς η απόδοση της χώρας είναι ακόμα πάρα πολύ χαμηλή», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «κεντρική πολιτική απόφαση» την προώθηση της ανακύκλωσης για την τροφοδότηση της κυκλικής οικονομίας.

«Μιλάμε και για έναν οικονομικό μετασχηματισμό, όχι μόνο στο επίπεδο των υπηρεσιών καθαριότητας, αλλά και στη δημιουργία μίας νέας οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, «με δεδομένο ότι η κεντρική πολιτική αρμοδιότητα για την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να της δώσουμε τα δημοκρατικά, τα τεχνικά, και τα οικονομικά εργαλεία και να τη στηρίξουμε» συμπληρώνοντας, ότι «μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την άποψη των φορέων και να την αξιοποιήσουμε ουσιαστικά τη συζήτηση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στην παρέμβασή του χαρακτήρισε ως «πολύ θετικό το γεγονός ότι σήμερα έχουμε ένα σχέδιο το οποίο σε γενικές γραμμές δημιουργεί μία βελτιωτική τάση».
«Επιτέλους όλοι μας να συμβάλουμε στο αυτονόητο που είναι η διαχείριση μέσα από την ανακύκλωση, μέσα από ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που θα μας βάζει να προσεγγίζουμε προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, ενώ τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα είναι αρωγός κατά την εφαρμογή του.

Από το δίκτυο ΦοΔΣΑ, ο δήμαρχος Θήβας, Σπύρος Νικολάου, έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις στην ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Τατούλης: «Αποτελεσματική ανακύκλωση με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων»

Στη Συνάντηση Εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών.

«Στόχος μας μέσα από τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι, αφενός, να εξασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και, αφετέρου, να δημιουργήσουμε νέα οικονομία ενισχύοντας την προσπάθεια της χώρας για την έξοδο από την κρίση» τόνισε κατά τη συνάντηση ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης, αφού επεσήμανε την αστοχία του προηγούμενου νόμου, δεδομένου ότι δεν εκδόθηκαν οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, χαρακτήρισε ορθή την κατεύθυνση αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου και τόνισε ότι η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας θα πρέπει να τεθεί ως πρωτεύων στόχος.

Ειδική αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης στη σύνδεση της ανακύκλωσης και εν γένει της διαχείρισης των απορριμμάτων με την εικόνα της χώρας και το τουριστικό της προϊόν, αλλά και τον τομέα της αγροτικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις αιρεσιμότητες της νέας προγραμματικής περιόδου, ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι η ύπαρξη εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων είναι δεσμευτική για τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σχέση με το ζήτημα των πολιτικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η «εσαεί» χρηματοδότησή τους δεν είναι εξασφαλισμένη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, απελευθερώνοντας και προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα και η αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένες να πιάσουν τους στόχους της ανακύκλωσης και έχουν ήδη καθυστερήσει σημαντικά.

«Εάν δεν πιάσουμε τους στόχους της ανακύκλωσης, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, υπάρχει πλέον αυτόματη εισαγωγή, ως παράβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει νέα απειλή της χώρας, με νέα πρόστιμα και τα πρόστιμα αυτά κατανέμονται πλέον στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Τατούλης τέλος χαρακτήρισε μειονέκτημα του νομοσχεδίου την εποπτεία και τον έλεγχο των πολιτικών της ανακύκλωσης από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ο οποίος έχει ιδιαίτερα συγκεντρωτικό χαρακτήρα και συνεπώς εμφανίζει κρίσιμες δυσλειτουργίες και αναποτελεσματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε, αφενός, τη συμμετοχή των Περιφερειών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΝ, καθώς οι Περιφέρειες είναι αυτές που έχουν την ευθύνη συντονισμού των ΠΕΣΔΑ, αφετέρου, την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων του σε περιφερειακό επίπεδο.

Σε Σπάρτη και Καλαμάτα αύριο ο Σωκράτης Φάμελλος

Εν τω μεταξύ, τη Σπάρτη θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή 23/6, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Ειδικότερα, το πρόγραμμα της περιοδείας του υπουργού έχει ως εξής:
– 10:00 – Επίσκεψη Αν. ΥΠΕΝ στο ΣΥΑΔΧ Σπάρτης και συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Δασών Λακωνίας και των δασαρχείων της Περιφερειακής Ενότητας για τους δασικούς χάρτες
– 12:30 – Συνάντηση με δημάρχους Λακωνίας (Σπάρτης, Αν. Μάνης, Ευρώτα, Μονεμβασιάς και Ελαφονήσου) στο δημαρχείο Σπάρτης
– 14:00 – Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας
– 15:00 – Συνάντηση με Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας

Στη συνέχεια θα βρεθεί στη Μεσσηνία όπου στις 5 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και μετά θα μιλήσει στο REX στις 7:30.

Φάμελλος: Σε Λακωνία και Μεσσηνία για την προώθηση της Ανακύκλωσης
To Top