ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φ.Εξακουστίδου: “Η στάση του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια ήταν περισσότερο αντιπαράθεσης παρά στήριξης”

“Το Ιατρείο Αλληλεγγύης είναι δημιούργημα των πολιτών και μόνο οι εθελοντές μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη του”

Ανοιχτή επιστολή απευθύνει η συντονίστρια Εθελοντών του Κοινωνικού Ιατρείου, Φεβρωνία Εξακουστίδου, με την οποία πληροφορεί τους εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου για τα όσα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το βράδυ της Πέμπτης. Κάνει λόγο για υποκρισία, αδικία και κοροϊδία που προκάλεσαν την “έκρηξή” της λόγω και της συναισθηματικής φόρτισης και ζητά συγγνώμη από τους εθελοντές και τον Καλαματιανό λαό, καθώς όπως λέει “στο τέλος έχασα και το δίκιο μου”.

Αναλυτικά στην επιστολή της αναφέρει τα εξής:
“Αγαπητοί συν –εθελοντές του κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας,
Όπως θα γνωρίζετε, με επιστολή μας από τις 21.11.2017 προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, είχαμε ζητήσει να παραβρεθούν εκπρόσωποι μας σε συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την διατύπωση του αιτήματός μας να παραχωρηθεί χώρος στο παλαιό κτήριο της καρδιολογικής κλινικής για την συνέχιση του έργου του Ιατρείου Αλληλεγγύης Καλαμάτας.
Ενώ λοιπόν, παραβρεθήκαμε στην συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου μετά από πρόσκληση του Πρόεδρου, ο Δήμαρχος δεν δέχθηκε να συζητηθεί το θέμα, γιατί ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης και αντιπρότεινε να τεθεί ως θέμα συζήτησης στην χθεσινή συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου.

Χθες, από την αρχή φάνηκε ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχτούν καλά, αφού για το συγκεκριμένο θέμα δεν ορίστηκε εισηγητής. Ανέλαβε τελικά να εισηγηθεί το θέμα ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας κος Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος και υπερασπίστηκε την πρότασή μας για την μετεγκατάσταση του Ιατρείου στο χώρο της παλαιά καρδιολογικής. Ακολούθησαν αντιπαραθέσεις μεταξύ των παρατάξεων σε πολύ υψηλούς τόνους.
Στην συνέχεια ζητήθηκε από τον πρόεδρο μας να τοποθετηθεί επί του θέματος. Το κείμενο είναι στην διάθεσή σας για όποιον το ζητήσει.

Κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις μεταξύ των οποίων και του Δημάρχου, ο οποίος πρότεινε να μεταφερθούμε στο χώρο του Δημοτικού Ιατρείου στην παραλία και σε περίπτωση που δεν το θέλουμε αυτό, να βρούμε έναν άλλο χώρο και ο ίδιος δεσμεύεται να συνδράμει οικονομικά ο Δήμος.

Σε όλη την διάρκεια της συζήτησης υπήρχαν αντιπαραθέσεις για τι λέει ο κανονισμός και πως πρέπει να γίνει η συζήτηση ή για το πώς πρέπει να ψηφίσουν.
Μετά την ψηφοφορία και αφού πέρασε η πρόταση του Δημάρχου είπε ότι περιμένει να τον επισκεφθούμε σε 10 – 15 μέρες για να του πούμε τι θέλουμε.
Σε αυτό το σημείο συν- εθελοντές μου του είπα πως ξαναθέτει ως λύση το χώρο του Δημοτικού Ιατρείου, έναν χώρο για τον οποίο από το 2012 είχαμε καταθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν κρίνουμε κατάλληλο τον χώρο και στην συνέχεια τον ρώτησα για ποιαν δέσμευση μιλά όταν πριν από δύο χρόνια είχε ο ίδιος δεσμευτεί παρουσία του ιδίου δημοτικού Συμβουλίου ότι θα μας δώσει χώρο στο κτήριο της παλαιάς καρδιολογικής πτέρυγας.
Ορισμένοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας άρχισαν να μου επιτίθενται υπερασπιζόμενοι τον δήμαρχο.

Στο σημείο αυτό γεγονός είναι ότι έχασα τον έλεγχο μου, εκφράζοντας ίσως το συναισθηματικό βάρος όλων μας απέναντι στην υποκρισία, την αδικία και την κοροϊδία. Στην κριτική δε του κου Μπουζιάνη ότι στο Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας εργάζονται εθελοντικά άξιοι γιατροί και πως εγώ προφανώς με την συμπεριφορά μου «δεν το αξίζω» του απάντησα ότι εγώ ως πολίτης μπορώ να τον κρίνω, διότι είναι δημόσιο πρόσωπο αλλά εκείνος δεν μπορεί να κρίνει το δικό μου έργο γιατί δεν το γνωρίζει κιόλας.
Στην δε έκφραση του κου Μπάκα «βρε ουστ από δω» του απάντησα ότι είναι το λιγότερο γελοίος.
Μετά απευθυνόμενη στους συμβούλους ανέφερα ότι είναι άβουλοι και ότι άγονται και φέρονται από τις επιθυμίες του δημάρχου.
Βεβαίως και δεν αναφερόμουν σε όλους τους συμβούλους της πλειοψηφίας, άλλωστε οι γενικεύσεις είναι άδικες και επικίνδυνες και δεν το συνηθίζω, αλλά σε όσους βιάστηκαν να με κατακρίνουν.
Αγαπητοί συν – εθελοντές νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη, πρωτίστως από εσάς, επειδή δεν κατάφερα να συγκρατηθώ και στο τέλος αισθάνομαι ότι έχασα το δίκιο μου.
Όμως πόση υπομονή μπορεί να έχει ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, που δεν είναι πολιτικάντης, ούτε του αρέσει η διπλωματία, που έχει μάθει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους, που δεν έχει μάθει να κρύβεται πίσω από άλλους, να μην παίζει με τις λέξεις, που έχει το θάρρος της γνώμης του, που έχει αηδιάσει από ψευτιές και μεγαλοστομίες;

Αναλαμβάνω την ευθύνη της συμπεριφοράς μου, λυπάμαι αν σας απογοήτευσα και είμαι έτοιμη να δεχθώ τις συνέπειες της.
Από την άλλη ζητώ συγγνώμη και από τον καλαματιανό λαό, που με τους χαρακτηρισμούς μου ενδεχομένως πρόσβαλα τους εκλεγμένους εκπροσώπους του, αν και νομίζω ότι οι εκπρόσωποι δεν είναι πάντα όλοι άξιοι της εμπιστοσύνης που τους δείχνουμε.
Αναλογιζόμενη την τοποθέτηση ενός συμβούλου της μειοψηφίας πως δεν καταλαβαίνει γιατί υπάρχει όλη αυτή η αντιπαράθεση ενώ όλοι επιθυμούν να στηρίξουν το Κοινωνικό Ιατρείο, αναρωτιέμαι αν πράγματι αληθεύει αυτό.
Γιατί η στάση του Δήμου Καλαμάτας όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου ήταν περισσότερο στάση αντιπαράθεσης και λιγότερο στήριξης.
Στα δε λεγόμενα του δημάρχου, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, πως δεν έχει πρόθεση να κλείσει το κοινωνικό Ιατρείο θέλω να επισημάνω ότι το Ιατρείο Αλληλεγγύης είναι δημιούργημα πολιτών της πόλης και μόνο οι εθελοντές του μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη του, εκτιμώντας τις ανάγκες των συμπολιτών μας”.

Φ.Εξακουστίδου: “Η στάση του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια ήταν περισσότερο αντιπαράθεσης παρά στήριξης”
To Top