Διατροφή

Ευρωπαϊκή διάσκεψη στην Πύλο για το ελαιόλαδο ως βάση της Μεσογειακής διατροφής

Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στην Πύλο, στην αίθουσα “Great Hall” του Costa Navarino, με θέμα «Το ελαιόλαδο ως βάση της Μεσογειακής διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος της υγείας».

Στη διάσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν 150 δήμαρχοι και περιφερειάρχες από 25 χώρες της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου – που για πρώτη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Μεσσηνία- μετά από σκληρή διεκδίκηση. Καταθέσαμε φάκελο υποψηφιότητας και καταφέραμε να επιλεγούμε ανάμεσα σε 3 χώρες , την Nantes της Γαλλίας και το Rotterdam της Ολλανδίας.
Πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία γιατί το ελαιόλαδο αποτελεί κεντρικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο του δήμου αλλά ολόκληρης της Μεσσηνίας.
Μέσω αυτής της διοργάνωσης βέβαια, μας δίνεται και το κίνητρο για τουριστική προβολή, αποδεικνύοντας έμπρακτα για ακόμα μία φορά ότι οι δράσεις μας στόχο έχουν την ανάπτυξη-ανάδειξη του δήμου».

Δύο είναι οι θεματικές ενότητες των εργασιών της διάσκεψης: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στον τομέα του ελαιολάδου και το ελαιόλαδο ως βασικό στοιχείο μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφής.

Τη δεύτερη μέρα των εργασιών θα λειτουργήσει θεματικό εργαστήριο για το ελαιόλαδο, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιτόπια επίσκεψη σε πρότυπη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε δήλωσή του αναφέρει:
“Είναι σημαντικό το γεγονός ότι πραγματοποιείται στη χώρα μας αυτή η ευρωπαϊκή διάσκεψη και μάλιστα σε μια περιοχή, την Πελοπόννησο, που η παραγωγή του ελαιολάδου αποτελεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα – και μάλιστα διεθνώς αναγνωρισμένο – και βασική πηγή για την τοπική ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα όμως η επιλογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών να διεξαχθεί αυτή η σημαντική διάσκεψη στη χώρα μας, αποδεικνύει ότι η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά αυτοδιοικητικά fora, με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της είναι υπολογίσιμη δύναμη στην ευρωπαϊκή αυτοδιοικητική οικογένεια.
Επίσης θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτές τις δύο ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, να εμπλουτίσουμε ως Αυτοδιοίκηση τις θέσεις μας και τις διεκδικήσεις μας για τη στήριξη και την ανάπτυξη του τομέα του ελαιολάδου και εν γένει του πρωτογενούς τομέα. ΄Αλλωστε όλοι αναγνωρίζουμε ότι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας είναι ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα. Και οι θέσεις μας και οι δράσεις μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουμε”.

Η διοργάνωση του συνεδρίου γίνεται από τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, την ΚΕΔΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Φωτο Κ.Καραλής


Ευρωπαϊκή διάσκεψη στην Πύλο για το ελαιόλαδο ως βάση της Μεσογειακής διατροφής
To Top