ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εβδομάδα Γαλλοφωνίας στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ 285 ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ-ΙΣΩΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ!

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας με μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων. Φετινό θέμα του εορτασμού η γαστρονομία.

Για το σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων εργάστηκε η ομάδα γαλλοφωνίας Καλαμάτας που αποτελείται από τις εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα Sylvie Dufresne, Μαρία-Ελένη Δημάκου, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Τόνια Καραλιά, Ειρήνη Κυριακού, Ουρανία Σκλήκα, Νινέτα Σωτηράκη και Κάλλια Ταβουλάρη υπό τον συντονισμό της ΔΚΒ Καλαμάτας.

Η εβδομάδα γαλλοφωνίας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου (αρ. πρωτ. 618/24-01-2019) και φέτος συμπράττουν μαζί μας σημαντικοί άνθρωποι και φορείς της πόλης μας.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις είναι οι εξής:

13 Μαρτίου 2019, ξενοδοχείο Elite, ώρα 19.00:
Στρογγυλό τραπέζι «Γαλλοφωνία & Γαστρονομία»
Προσεγγίζουμε τις διαπολιτισμικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και καταδεικνύουμε τη λειτουργική διάσταση της γαλλικής γλώσσας μέσα από το παράδειγμα της ένταξης της γαλλικής γαστρονομίας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Προσκεκλημένοι ομιλητές οι:
-Jean – Marie Hoffmann, executive chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα
-Ντίνα Νικολάου, σεφ, ιδιοκτήτρια εστιατορίων στο Παρίσι
-Κώστας Παπαδημητρίου, οινολόγος, επιχειρηματίας
-Παναγιώτης «Γαστροναύτης» Παπανικολόπουλος, τροφογράφος, γαστρονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και το Elite City Resort.

Για την περίσταση, το εστιατόριο Yiamas Gastro Bar του ξενοδοχείου έχει σχεδιάσει δείπνο γευσιγνωσίας με γαλλικές σπεσιαλιτέ σε προσιτή τιμή. Για το δείπνο είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης, σε απευθείας επικοινωνία με το ξενοδοχείο (+30 27210 22434).

Το μενού έχει ως εξής:
Σούπα
Κρεμμυδόσουπα με σομπρασάδα & κροστίνι χαρουπόψωμου
Ορεκτικό
Quiche Lorraine με καπνιστό χοιρινό & σπαράγγια
Σαλάτα
Σαλάτα niçoise με ψητό τόνο
Κυρίως πιάτα (επιλογή)
Μοσχαράκι bourguignon με μανιτάρια shitake & πουρέ καπνιστής μελιτζάνας
Μοσχαρίσιο φιλέτο chateaubriand με σως béarnaise
Επιδόρπια
Mille-feuille
Profiterole
Paris Brest
Crème Brûlée
Macarons
Πλατώ γαλλικών τυριών
Επιλογή γαλλικών κρασιών

16 Μαρτίου 2019, Αμφιθέατρο Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ώρα 11.00:

3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία

Οι μαραθώνιοι ανάγνωσης είναι ένας πανελλήνιος θεσμός για τον εορτασμό της ημέρας γαλλοφωνίας. Διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, ταυτόχρονα, την ίδια μέρα και ώρα, από εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς. Το 2017 η ΔΚΒ Καλαμάτας ξεκίνησε, διοργανώνοντας τον 1ο μαραθώνιο στην Καλαμάτα με 95 αναγνώστες. Το 2018 ο αριθμός ανέβηκε στους 180 και η διεύρυνση στο νομό ήταν μεγάλη. Φέτος, διοργανώνουμε ίσως τον μεγαλύτερο μαραθώνιο στη χώρα με 285 αναγνώστες από 22 σχολικές μονάδες α’θμιας & β’θμιας εκπαίδευσης και 4 κέντρα ξένων γλωσσών. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν είναι οι εξής:

Με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς Γαλλικής Γλώσσας (αλφαβητική σειρά): Dufresne Sylvie, Γιαννακοπούλου Κυριακή, Δημάκου Μαρία – Ελένη, Δρέτα Μαρία, Εξαρχάκου Ευρυδίκη, Κονταξή Μαρία, Κυριακοπούλου Λουκία, Κυριακού Ειρήνη, Λάμπου Χριστίνα, Μπουγιούκου Κατερίνα, Μυρίλλα Δήμητρα, Σκλήκα Ουρανία, Σωτηράκη Νινέτα, Ταβουλάρη Κάλλια, Τζιφή Μαρία, Τσιτσοπούλου Σωτηρία
Το βιβλίο που θα διαβαστεί φέτος είναι το “La vraie recette de l’amour” της Agnès Laroche. Η συγγραφέας επιφυλάσσει μια μικρή διαδικτυακή έκπληξη στους συμμετέχοντες.

Πρώτος αναγνώστης ο επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα κος Αριστείδης Μουτζούρης.
Σκοποί της εκδήλωσης είναι:
-Να γιορτάσουμε με τους μαθητές μας και τους γονείς τους την μέρα της Γαλλοφωνίας
-Να γνωρίσουν οι μαθητές μας ένα σύγχρονο γαλλικό βιβλίο σχετικό με τη Γαστρονομία
-Να ακούσουν και να τραγουδήσουν  γαλλικά τραγούδια
-Να έρθουν πιο κοντά στη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό, με παιγνιώδη τρόπο και να κατανοήσουν ότι η εκμάθηση της δεν είναι μόνο κανόνες
-Να γευτούν τα οφέλη της συμμέτοχης και της ομαδικής εργασίας
Στο μουσικοχορευτικό κομμάτι συμπράττει μαζί μας η Παιδική χορωδία Γιώργου Σκλήκα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι σπουδαστές των τμημάτων Μαγειρικής και Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° θα προσφέρουν κεράσματα γαλλικής έμπνευσης. Οι χυμοί που θα προσφερθούν στους μαθητές είναι ευγενική χορηγία των ΧΥΜΟΙ ΛΑΚΩΝΙΑ. Οι μαγειρικοί σκούφοι που θα φορούν οι συμμετέχοντες είναι ευγενική χορηγία της εταιρείας Αθανάσιος Δ. Κωνσταντόπουλος. Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

17 Μαρτίου 2019, πολυχώρος Α49, ώρα 17.00 και 19.30:
Προβολή ταινιών γαλλόφωνου κινηματογράφου για μικρούς και μεγάλους
Η τελευταία μέρα εκδηλώσεων είναι αφιερωμένη στον κινηματογράφο για μικρούς και μεγάλους γαλλόφωνους! Θα προβληθεί αρχικά η ταινία «Ratatouille» για παιδιά και στη συνέχεια η ταινία «Le dîner de cons» για τους ενήλικες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

To Top