ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Europa Nostra 2019: Βράβευση για τον Πέτρο Θέμελη στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra, το κορυφαίο ευρωπαϊκό δίκτυο για την πολιτιστική κληρονομιά, οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείων Europa Nostra 2019, τη διάκριση με το μεγαλύτερο κύρος στο συγκεκριμένο πεδίο, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Creative Europe.

Το βραβείο στην κατηγορία “Dedicated Service”, έλαβε ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, για την αφοσίωσή του και την αφιέρωση της ζωής του στο ανασκαφικό έργο για την αναστήλωση της Αρχαίας Μεσσήνης. Μία πολύ τιμητική διάκριση για την Ελλάδα, έγινε μόλις χθες γνωστή, από τη Europa Nostra και την Κομισιόν.

Όπως επισημαίνεται και στο επίσημο κείμενο της Europa Nostra, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης αφιέρωσε πάνω από 40 χρόνια της ζωής του στο ανασκαφικό έργο και στο να φέρει στο φως την πόλη της αρχαίας Μεσσήνης. Μάλιστα, τα βραβεία Europa Nostra 2019 δεν κάνουν μόνο ειδική αναφορά στο έργο του Πέτρου Θέμελη αλλά παραθέτουν και μια φωτογραφία από το μακρινό παρελθόν, όπου απεικονίζεται ο ίδιος κατά τη διάρκεια ανασκαφής-τρίτος στη σειρά-όπως φαίνεται στην κεντρική φωτό.

Οι 25 βραβευθέντες από 16 χώρες αναγνωρίσθηκαν για τα εντυπωσιακά τους επιτεύγματα στην αποκατάσταση, την έρευνα, τη μακροχρόνια προσφορά, και την εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση. Ανάμεσα στους βραβευθέντες της τελευταίας αυτής κατηγορίας και το εξαιρετικό πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» από την Ελλάδα. Οι βραβευθέντες θα τιμηθούν στην υψηλού προφίλ Τελετή Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων για την Πολιτιστική Κληρονομιά, στις 29 Οκτωβρίου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Τα Βραβεία Europa Nostra θα απονεμηθούν επίσης σε δύο εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς από ευρωπαϊκές χώρες που δε λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα της Ε.Ε. Creative Europe, την Ελβετία και την Τουρκία.

Οι πολίτες από όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο μπορούν τώρα να ψηφίσουν διαδικτυακά (link is external) για το Βραβείο Κοινού και να προσελκύσουν υποστήριξη για το επίτευγμα ή τα επιτεύγματα από τη δική τους ή κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ανάμεσα σε αυτούς τους αφοσιωμένους ανθρώπους και τις υποδειγματικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την πολιτιστική κληρονομιά, που επελέγησαν το 2019, βρίσκονται: η ιδιαίτερα ευαίσθητη αποκατάσταση του παρεκκλησίου της Ιεράς Σινδόνης στο Τορίνο, ενός μνημειώδους τόπου θρησκευτικής κληρονομιάς που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1997 και τώρα είναι ξανά προσβάσιμος στο κοινό∙ η ανάπτυξη ψηφιακού αρχείου για τους Ρομά, ενός διεθνώς προσβάσιμου χώρου με στόχο να καταστήσει ορατούς τον πολιτισμό και την ιστορία των Ρομά και να απαντήσει στα στερεότυπα με μία αντί-ιστορία ειπωμένη από τους ίδιους τους Ρομά∙ η προσήλωση μίας από τις παλαιότερες πολιτιστικές ΜΚΟ στην Ευρώπη στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νορβηγία για πάνω από 175 χρόνια∙ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ειδικούς στην πολιτιστική κληρονομιά, εκτοπισμένους από τη Συρία, που υλοποιείται από ένα γερμανικό ινστιτούτο στην Κωνσταντινούπολη, λειτουργώντας σαν ένα δυνατό παράδειγμα για άλλες χώρες στην Ευρώπη και αλλού.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra έχουν επίσης ανακοινώσει ένα Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για να τιμήσουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Παρισιού. Μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις και τους ειδικούς στην αποκατάσταση των μνημείων, οι πυροσβέστες της πόλης με γενναιότητα και επιδεξιότητα πάλεψαν με τις φλόγες που κατέστρεψαν τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, τη νύχτα της 15ης Απριλίου, και προστάτεψαν με επιτυχία την κύρια κατασκευή του μνημείου από την πλήρη καταστροφή, καθώς και τα ανεκτίμητα χειροτεχνήματα στο εσωτερικό.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη περηφάνια που συγχαίρω όλους τους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra 2019. Αυτοί οι ήρωες της πολιτιστικής κληρονομιάς – επαγγελματίες και εθελοντές από όλη την Ευρώπη – έχουν επιτύχει κάτι πραγματικά εκπληκτικό. Η δουλειά τους για την αποκατάσταση, τη διατήρηση, την υποστήριξη ή την προώθηση των μνημείων και των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, καθώς και της άυλης κληρονομιάς της Ευρώπης, είναι της υψηλότερης δυνατής ποιότητας που μπορεί να φανταστεί κανείς. Τα Βραβεία είναι απόδειξη του τρομερού αντίκτυπου που τα προγράμματα πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν στην οικονομία μας, το περιβάλλον μας, την κουλτούρα μας και την ποιότητα ζωής μας. Η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά είναι βασικό πλεονέκτημα για το μέλλον της Ευρώπης και την ευημερία μας. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. και τους μελλοντικούς ηγέτες των ευρωπαϊκών οργανισμών, ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών», δήλωσε ο Plácido Domingo, ο διάσημος τενόρος και Πρόεδρος της Europa Nostra.

Οι υποψήφιοι θα έχουν την τιμητική τους στην Απονομή Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με συνοικοδεσπότες τον Ευρωπαίο Επίτροπο Tibor Navracsics και τον Μαέστρο Plácido Domingo, υπό την υψηλή αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής θα ανακοινωθούν οι επτά νικητές των Grand Prix, καθένας από τους οποίους θα λάβει 10.000 ευρώ, καθώς και ο νικητής του Βραβείου Κοινού, που θα επιλεγούν από τις βραβευμένες συμμετοχές της φετινής χρονιάς.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Κατηγορία Αποκατάστασης

Κάστρο Montreuil Bonnin, ΓΑΛΛΙΑ

Οχυρωματικός Οικισμός Mutso, ΓΕΩΡΓΙΑ

Παρεκκλήσι της Ιεράς Σινδόνης, Τορίνο, ΙΤΑΛΙΑ

Καθεδρικός Ναός Saint Bavo, Χάρλεμ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Συγκρότημα The Queen Louise Adit, Zabrze, ΠΟΛΩΝΙΑ

Περίπτερο για την Παρουσίαση των Αρχαιολογικών Ερειπίων, Celje, ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Λίθινο λατομείο s’Hostal, Μινόρκα, ΙΣΠΑΝΙΑ

Χώρος Προσευχής (Oratory), Partal Palace, Αλάμπρα, Γρανάδα, ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Πύλη του Θριάμβου, Σαντιάγο ντε Καμποστέλα, ΙΣΠΑΝΙΑ

Μεσαιωνικός Αχυρώνας, Ingatorp, ΣΟΥΗΔΙΑ

Yr Ysgwrn, Trawsfynydd, Ουαλία, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Κατηγορία Έρευνας

​Solak 1: ένα μοντέλο πρόβλεψης στην αρχαιολογία, ΑΡΜΕΝΙΑ/ΙΤΑΛΙΑ​

VERONA: Έρευνα Van Eyck για OpeN Access, ΒΕΛΓΙΟ

RomArchive – Ψηφιακό Αρχείο για τους Ρομά, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς

VVIA – Φλαμανδική Ένωση Βιομηχανικής Αρχαιολογίας, ΒΕΛΓΙΟ

Fortidsminneforeningen – National Trust of Norway, ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Κατηγορία Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Ευαισθητοποίησης

Κέντρο για τις Δημιουργικές Τεχνολογίες TUMO, Ερεβάν, ΑΡΜΕΝΙΑ

History Radar 1938, Βιέννη, ΑΥΣΤΡΙΑ

Μουσείο Ναυπηγικής από ξύλο Betina, ΚΡΟΑΤΙΑ

Μνημείο για την Ευρώπη, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Συνοδοί Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μονοπάτια Πολιτισμού, Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ

Commonlands: Χαρτογράφηση πολιτισμικών κοινοτήτων σε αλπικά τοπία, Εθνικό Πάρκο Val Grande, ΙΤΑΛΙΑ

Τα αρχοντικά των κουαρτέτων, Μιλάνο, ΙΤΑΛΙΑ

Μία θέση στο βασιλικό τραπέζι, Βαρσοβία, ΠΟΛΩΝΙΑ

Βραβείο Europa Nostra αποδίδεται επίσης σε δύο αξιοσημείωτα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς από δύο χώρες που δε συμμετέχουν στο πρόγραμμα EU Creative Europe.

Κατηγορία Αποκατάστασης

Ερευνητικό Κέντρο Ανασκαφών Gözlükule Πανεπιστημίου Boğaziçi, Ταρσός, ΤΟΥΡΚΙΑ

Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς

Mr. Léonard Gianadda, Martigny, ΕΛΒΕΤΙΑ

Europa Nostra 2019: Βράβευση για τον Πέτρο Θέμελη στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς
To Top