ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτοιμος “Ο κήπος της Αναστασίας” δίπλα στον Νέδοντα αφιερωμένος στα παιδιά που δίνουν μάχη ζωής

Πράξη έκανε ο Δήμος Καλαμάτας την επιθυμία της οικογένειας της μικρής Αναστασίας για δημιουργία ενός κήπου σε δημόσιο χώρο, όπου θα φυτεύονταν δέντρα και λουλούδια στη μνήμη του παιδιού τους. Της 7χρονης Αναστασίας  που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή μετά τη σκληρή μάχη με σπάνια μορφή παιδικού καρκίνου.

Πλέον δίπλα στον Νέδοντα, στο ύψος της Λυκούργου, δημιουργήθηκε από την Γεωτεχνική Υπηρεσία του Δήμου ένας όμορφος κήπος, με νεαρά δέντρα, λουλούδια και θάμνους, αλλά και ένα μνημείο που συμβολίζει το πέρασμα από τη ζωή, στο θάνατο και στη μεταθανάτια ζωή. Με πολύ σεβασμό στη μνήμη του παιδιού, δούλεψαν οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, υλοποιώντας την επιθυμία της οικογένειας, ενώ επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο στο πάρκο του Νέδοντα γιατί γειτνιάζει με το Σχολείο όπου φοιτούσε η μικρή Αναστασία.

Για την πορεία υλοποίησης του κήπου, τη δημιουργία και σημειολογία του μνημείου ο Διευθυντής των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών το Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Λιοντήρης, δήλωσε στο MessiniaLive:

“Το καλοκαίρι του 2021 ένα μικρό κοριτσάκι, μια μικρή μαθήτρια, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Οι γονείς ζήτησαν από παρευρισκόμενους στην τελετή αντί στεφάνου να προσφέρουν ένα φυτό για ένα κήπο στην μνήμη της Αναστασίας και ο Δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος Αθανάσιος δεσμεύτηκε να γίνει σε δημοτικό χώρο.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ανέλαβα να υλοποιήσω την δέσμευση. Μετά την αναζήτηση χώρων καταλήξαμε σε ένα τμήμα του παρόχθιου πάρκου Νέδοντα μιας και γειτνίαζε με το σχολείο της μικρής Αναστασίας.
Ο χώρος επιλέχθηκε για την άνεση προς νέες φυτεύσεις, για την τοπογραφία του δίπλα στον Νέδοντα και από την διαθέσιμη έκταση για διαμόρφωση θεματικού κήπου περίπου πεντακοσίων (500) τετραγωνικών μέτρων.

Το σχέδιο διαμόρφωσης απαιτούσε ανάλυση όλων των παραγόντων, έτσι ώστε το τελικό σχέδιο να εξυπηρετεί τον στόχο. Αφού μίλησα με τους γονείς στον προτεινόμενο χώρο, που συμφώνησαν χωρίς αντίρρηση, αφού κατέγραψα τα είδη και τις ποσότητες των φυτών, αφού εξέτασα τις ιδιαιτερότητες του χώρου προχώρησα στην αποτύπωση της ιδέας, που έχει την εξής σημειολογία.

“Παράθυρο στον μεταφυσικό κόσμο”

“Στον επιλεγμένο χώρο να υπάρχει ένα σημείο ενδιαφέροντος αναφορά στην ιδέα του θεματικού κήπου. Επιλέχθηκε μια κατασκευή από πορόλιθους με μορφή κλιμακωτού τοίχου και στην κορυφή ένα παράθυρο. Η θέση του ακριβώς δίπλα στο έρεισμα του χειμμάρου Νέδοντα δίνει την δυνατότητα να είναι περίοπτος από τον κήπο ανατολικά και από την οδό Νέδοντος. Το υλικό επιλέχθηκε να είναι φθαρτό όπως το σώμα μας και ο τοίχος ορίζει το όριο του φυσικού κόσμου και μόνο από το παράθυρο μπορεί κάποιος να δει και να φανταστεί τον μεταφυσικό κόσμο.


Τον κήπο διατρέχει μονοπάτι πλάτους 1,20 μέτρου στρωμένο με στουρνάρι (και αυτό φυσικό υλικό). Ένθεν και ένθεν του μονοπατιού φυτεύτηκαν οπωροφόρα δένδρα, τριανταφυλλιές, ιβίσκοι, ποώδη, αρωματικά, ανθοφόρα εποχικά, αναρριχώμενα στην ζώνη του ποταμού και σπάρθηκε χλοοτάπητας για να δημιουργεί την αισθητική αντίθεση με το κόκκινο στουρνάρι.


Τα μικρά καθιστικά από φυσικό πορόλιθο προορίζονται για την ξεκούραση και περισυλλογή των μικρών επισκεπτών του χώρου.
Επειδή όλα τα φυτά είναι ανθοφόρα κατά εποχές πάντα θα κυριαρχεί το χρώμα στον κήπο.
Στην είσοδο του κήπου από την οδό Νέδοντος υπάρχει ξύλινη πινακίδα (κι αυτή από φυσικό υλικό) πληροφορίας για τον κήπο της Αναστασίας. Ο Δήμος Καλαμάτας δεν θα μπορούσε να ξεχάσει τα παιδιά όπου γης με νεοπλασματικές νόσους, που δίνουν την μάχη της ζωής, έτσι κι αυτός ο κήπος είναι αφιερωμένος σε αυτά τα παιδιά”.

“Οι άνθρωποι μας δεν πεθαίνουν αν δεν τους ξεχνάμε- Εμείς δεν ξεχνάμε την μικρή Αναστασία”

Με πολύ σεβασμό  και συγκίνηση μας μίλησε για τη συναισθηματική φόρτιση και την ιδιαιτερότητα αυτού του κήπου για ένα μικρό παιδί που έφυγε τόσο άδικα, αφύσικα, πρόωρα, ενός κήπου αφιερωμένου σε όλα τα παιδιά που παλεύουν από τόσο μικρή ηλικία με τον καρκίνο. “Η πρόκληση σχεδιασμού του θεματικού κήπου για ένα παιδί που έφυγε, με έβαλε στην διαδικασία να εκφράσω ένα κομμάτι του εαυτού μου. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν την κυκλική εξήγηση της ζωής, που η σύγχρονη οικολογία έρχεται να το επιβεβαιώσει επιστημονικά. Όπου αυτοί που φεύγουν πάνε στον κάτω κόσμο, τον κόσμο του Άδη δηλαδή στο χώμα για να γίνουν οι διεργασίες ανακύκλωσης των οργανικών σε ανόργανα υλικά και από εκεί μέσω των φυτών με την ηλιακή ενέργεια το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα να ανασυντεθεί ο οργανικός κόσμος.
Η Χριστιανική θρησκεία δίνει την πιο φιλική εξήγηση για το ανθρώπινο μυαλό στο ερωτηματικό της ζωής και του θανάτου. Αυτή είναι η ευθεία εξήγηση της ζωής, ότι δηλαδή δεν πεθαίνουμε αλλά συνεχίζουμε σε μια άλλη ζωή την μεταφυσική. Όπου όσοι φεύγουν πάνε ψηλά πέραν του ουρανού για να ζήσουν μια φανταστική ιδανική ζωή σ’ ένα τόπο φωτεινό, σ’ ένα τόπο χλοερό, σ’ ένα τόπο αναψύξεως, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός.
Έτσι κι εγώ στον σχεδιασμό του συγκεκριμένου κήπου διάλεξα την ευθεία εξήγηση της ζωής, που ο κήπος συμβολίζει την φυσική μας ζωή και πέραν του κλιμακωτού τοίχου μέσω του παραθύρου μπορούμε να ατενίσουμε την μεταφυσική ζωή.
Οι άνθρωποι μας δεν πεθαίνουν αν δεν τους ξεχνάμε. Εμείς δεν ξεχνάμε την μικρή Αναστασία”.

Διαβάστε και αυτό:

“Ο κήπος της Αναστασίας”: 500τμ κήπος δίπλα στον Νέδοντα, αφιερωμένος στα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες

Δημοφιλέστερα

To Top