ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ

Την εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόσης του προγράμματος για την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Σημειώνεται ότι τα 9,5 δισ. ευρώ από το ποσό αυτό προορίζονται για το “μαξιλάρι” ρευστότητας, ενώ τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Το λεγόμενο “μαξιλάρι”, μετά και τη νέα εκταμίευση, θα ανέλθει πλέον στα 24 δισ. ευρώ, ποσό θα καλύψει περί τους 22 μήνες για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως επισημαίνει ο ESM.

ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ:”Η ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΡΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ”

Η ανακοίνωση του ESM για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, συνοδεύεται και από μία δήλωση του επικεφαλής του μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην οποία χαρακτηρίζει “ορόσημο” τη λήξη του προγράμματος, τονίζοντας επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν ως έχουν συμφωνηθεί.
“Η τελευταία εκταμίευση και η θετική ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο στα τρία χρόνια του προγράμματος του ESM. Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων τώρα αποδίδει καρπούς. Οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιελάμβαναν σημαντικές δράσεις στη φορολογία, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα δημόσια έσοδα και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων”, αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Ρέγκλινγκ.

“ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ”

“Το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου είναι ένα ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και τις αγορές ότι είναι δεσμευμένη όχι μόνο να μην αναστρέψει παλιές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιδιώξει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα για να γίνει μια δυνατή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», καταλήγει ο επικεφαλής του ESM.

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την τελική εκταμίευση ύψους 15 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στην σήμερα, χαιρέτισε μέσω Twitter ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος χαρακτήρισε την εκταμίευση «τελευταίο σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου και το νέο κεφάλαιο που πρόκειται να ανοίξει», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα τώρα έχει ένα ισχυρό μαξιλάρι για να εξομαλύνει την επιστροφή της στη χρηματοδότηση από τις αγορές».

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

“Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος σηματοδοτεί και την τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων.

Ή Ελλάδα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της ξανά και διαψεύστηκαν όσοι όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να υπονομεύσουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα

Τώρα μπορεί να ανοίξει μία νέα σελίδα προόδου, δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Έχουμε πλέον πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά και επιτέλους μία νέα προοπτική για την κοινωνική πλειοψηφία”.

ESM: Εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ
To Top