ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την προστασία των αγροτικών επιδοτήσεων από κατασχέσεις υπέβαλε ο Χαρίτσης και 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για την προστασία των αγροτικών επιδοτήσεων από κατασχέσεις συνυπέγραψε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με 49 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα αφορά χιλιάδες δικαιούχους αγροτικών ενισχύσεων του οποίους η οικονομική κρίση κατέστησε, παρά την θέλησή τους, ασυνεπείς απέναντι στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία.
Στην ερώτηση, υπενθυμίζεται ότι το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε σχετική διάταξη σύμφωνα με την οποία «…οι άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται στους παραγωγούς ως εισοδηματικό δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η γεωργική τους δραστηριότητα ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων…».
Τονίζεται, επίσης, ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν κατάσχονται και δεν συμψηφίζονται για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το ποσό των 7.500 ευρώ, πλέον των 1.250 ευρώ τον μήνα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμη ότι σε ερώτηση άλλου βουλευτή για αντίστοιχο θέμα, η ΑΑΔΕ στην απάντηση της δεν αναφέρει καθόλου το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των αγροτικών επιδοτήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση στις Τράπεζες, τις ΔΟΥ αλλά και στους δικαιούχους αγρότες.

Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών α) αν θα συστήσει στην Ανεξάρτητη Αρχή να εκδώσει νεότερο έγγραφο που να διευκρινίζει πλήρως τα ισχύοντα σχετικά με την προστασία από τις κατασχέσεις όλων των αγροτικών ενισχύσεων, καθώς και β) με ποιο τρόπο θα άρει την σύγχυση που ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί καθώς και τις αδικίες σε βάρος αγροτών που τυχόν προκλήθηκαν.

Αναλυτικά εδώ η ερώτηση των 50 βουλευτών:ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Ερώτηση στη Βουλή για την προστασία των αγροτικών επιδοτήσεων από κατασχέσεις υπέβαλε ο Χαρίτσης και 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
To Top