Μεσσηνία off road

Πιπιλή: Σώστε το πέτρινο γεφύρι της Νέδας!

Ζητάει από την Υπουργό την απαλλαγή του πέτρινου γεφυριού από τους επιπόλαιους και ανάγωγους “τζιπάτους” τουρίστες ή ντόπιους αγρότες, που εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ως οδική πάροδο

Ερώτηση κατέθεσε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η βουλευτής Α’ Αθηνών, ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή απευθύνοντας έκκληση για τη διάσωση του παραδοσιακού πέτρινου μονότοξου γεφυριού, κατασκευής του 19ου αιώνα, που στέκει ακόμα πάνω από το περίφημο φαράγγι της Νέδας.

Η Νέδα, ο μόνος ποταμός στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα, ορίζει από την αρχαιότητα τα σύνορα της Ηλείας – Μεσσηνίας. Πηγάζει από το Λυκαίο όρος και εκβάλει, μετά από πορεία 32 χιλιομέτρων, στον Κυπαρισσιακό κόλπο, παίρνοντας το όνομά της από τη νύμφη του νερού στην οποία εμπιστεύτηκε η Ρέα την ανατροφή του Δία για να τον γλιτώσει από τη δολοφονική μανία του Κρόνου.
Το μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο, στο σημείο που το φαράγγι φανερώνει δύο εντυπωσιακούς καταρράκτες – ο Μεγάλος ξεπερνάει σε ύψος τα 50 μέτρα – στολίζει ένα μικρό, πέτρινο γεφύρι που συνδέει τη σπουδαιότητα ενός μυθικού τόπου με ένα περιβαλλοντικό θησαυρό, σημείο που προσεγγίζεται είτε από τη Νέα Φιγαλεία (Ηλεία) είτε από τα Πλατάνια (Μεσσηνία).

Όπως χαρακτηριστικά γράφει η βουλευτής: «Το να αναφέρεις σε αρχαιολόγο τη σπουδαιότητα της μυθικής παρουσίας της Νέδας ίσως είναι υπερβολή από την πλευρά μου, αλλά καταδεικνύει την αγωνία μου και την προσπάθειά μου για να παρέμβει άμεσα, με την αυστηρότητα που απαιτείται, το Υπουργείο Πολιτισμού, όχι μόνον για να το συντηρήσει μέσω της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, αλλά και για να απαλλάξει το πέτρινο γεφύρι από τους επιπόλαιους και ανάγωγους “τζιπάτους” τουρίστες ή ντόπιους αγρότες, που εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ως οδική πάροδο!
Λόγω της διαχρονικής δημοσιογραφικής και συγγραφικής μου δραστηριότητας για τον υδάτινο πλούτο της χώρας έχω δημοσίως πολλαπλώς επισημάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης του ιστορικού γεφυριού, εξαιτίας της χρήσης του από μηχανοκίνητα. Κάνω ύστατη έκκληση σε σας.»

Το πέτρινο γεφύρι όπως το παρουσιάζει και στην προσωπική της σελίδα στο facebook η κ.Πιπιλή.

Είναι γνωστή η ευαισθησία της Υπουργού κ. Μενδώνη για οτιδήποτε συμβολίζει την έννοια του Πολιτισμού στη χώρα μας, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μικρό πέτρινο γεφύρι. Γι’ αυτό και η βουλευτής είναι σίγουρη για την άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου για την πλήρη απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων από το γεφύρι και τις σωτήριες για τη λιθοδομή και τη στατικότητα του γεφυριού επεμβάσεις.

Η ερώτηση της κ.Πιπιλή

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη

Θέμα: Διάσωση πέτρινου γεφυριού στη Νέδα

Κυρία Υπουργέ,

Είναι γνωστή η ευαισθησία του Υπουργείου σας για οτιδήποτε συμβολίζει την έννοια του Πολιτισμού στη χώρα μας, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μικρό, πέτρινο γεφύρι που συνδέει τη σπουδαιότητα ενός μυθικού τόπου με ένα περιβαλλοντικό θησαυρό. Απευθύνω έκκληση σε σας για τη διάσωση του παραδοσιακού πέτρινου μονότοξου γεφυριού, κατασκευής του 19ου αιώνα, που στέκει ακόμα παρά την κακοποίησή του, πάνω από το περίφημο φαράγγι της Νέδας.

Το να αναφέρεις σε αρχαιολόγο τη σπουδαιότητα της μυθικής παρουσίας της Νέδας ίσως είναι υπερβολή από την πλευρά μου, αλλά καταδεικνύει την αγωνία μου και την προσπάθειά μου για να παρέμβει άμεσα, με την αυστηρότητα που απαιτείται, το Υπουργείο Πολιτισμού. Όχι μόνο για να το συντηρήσει, αλλά κυρίως για να το απαλλάξει από τις δεκάδες επιπόλαιους και ανάγωγους, «τζιπάτους» τουρίστες ή ντόπιους αγρότες, που εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ως οδική πάροδο – είτε για την περιήγησή τους στο φαράγγι, οι κατά τ’ αλλά οικολόγοι, είτε κάποιοι ντόπιοι με αγροτικά, για να συντομεύσουν τη διαδρομή από το νομό Ηλείας στο νομό Μεσσηνίας, ή το ανάποδο, καθώς το φαράγγι της Νέδας είναι το φυσικό όριο μεταξύ των δύο νομών.

Κάνω ύστατη έκκληση σε σας. Με δεδομένη την καταγωγή μου από την οικογένεια του πατέρα μου από την ιστορική Ζούρτσα – σήμερα Νέα Φιγαλεία – και λόγω της διαχρονικής δημοσιογραφικής και συγγραφικής μου δραστηριότητας για τον υδάτινο πλούτο της χώρας, εδώ και περίπου 20 χρόνια έχω πολλές φορές δημοσίως, από τις εκπομπές μου σε ραδιόφωνο και τηλεόραση αλλά και με άρθρα μου, επισημάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης του ιστορικού γεφυριού, εξαιτίας της χρήσης του από μηχανοκίνητα. Ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο το εν γένει ανθρώπινο αποτύπωμα στη μοναδικής σημασίας περιοχή του φαραγγιού της Νέδας είναι απελπιστικό.

Ερωτάται η Υπουργός:

1.Θα προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο στην πλήρη απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων από το γεφύρι;

2.Θα κινητοποιήσει το Υπουργείο τις αρμόδιες Εφορείες ώστε να γίνουν επεμβάσεις σωτήριες για τη λιθοδομή και τη στατικότητα του γεφυριού;

Με εκτίμηση,

Φωτεινή Πιπιλή

Βουλευτής Α’ Αθηνών, ΝΔ

ΥΓ: Επισυνάπτω δικές μου φωτογραφίες από το τοπίο.

Πιπιλή: Σώστε το πέτρινο γεφύρι της Νέδας!
To Top