ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Λαμπρόπουλου στη Βουλή για τις επιχειρήσεις εστίασης-Ζητά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης

Έλλειψη χρηματοδότησης, κόστος ενέργειας, ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα προβλήματα των επιχειρήσεων εστίασης

Αποκλεισμένες ουσιαστικά από τον τραπεζικό δανεισμό οι επιχειρήσεις εστίασης αφού μόλις το 3,9% καταφέρνει τραπεζικό δανεισμό, με υπέρογκο κόστος ενέργειες, που επιδεινώνει τις ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές, βρίσκονται οι επιχειρήσεις εστίασης. Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννης Λαμπρόπουλος, για στήριξη και ενίσχυση των επιχειρήσεων. Αναλυτικά η ερώτηση του Γιάννη Λαμπρόπουλου:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ.κ. Υπουργούς:

1. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
2. Ανάπτυξης
3. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Προβλήματα κλάδου Εστίασης

Ο κλάδος της Εστίασης συνεισφέρει 8 δις ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης, με 400.000 απασχολούμενους και άλλους 100.000 βοηθούντες στις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι αυτά της ελλιπούς χρηματοδότησης, του κόστους ενέργειας και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Συγκεκριμένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, που είναι μόλις 3,9%.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, κάθε επιχείρηση του κλάδου, κατά μέσο όρο, πλήρωσε περίπου 17.500 ευρώ για ενέργεια το 2023, με αποτέλεσμα, μέρος των επιχειρήσεων, να αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς.
Σε όλα αυτά προστίθενται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που καθιστούν δύσκολη την επιβίωση των επιχειρήσεων και την απασχόληση σε συνδυασμό και με την έλλειψη προσωπικού.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

-Ποια μέτρα πρόκειται να λάβουν, για τα παραπάνω προβλήματα του κλάδου Εστίασης, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν την λειτουργία τους και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

To Top