ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑΚ και ιδιωτικοί υπάλληλοι Μεσσηνίας: “Ψωμί, ελιά και Βρούτση βασιλιά”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 17/9 ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα το πρωί τα μέλη της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μεσσηνίας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κουφαλάκος κι ο Πρόεδρος του συνδικάτου Ιδιωτικών υπαλλήλων Μεσσηνίας Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, για τη διπλή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στα συνδικάτα τους επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο.
Πιάνοντας το νήμα από τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και στρώνοντας το αντιλαϊκό έδαφος, το «ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα», προκειμένου να πιάσει τόπο για το κεφάλαιο το άλλο μισό του ίδιου νομοσχεδίου, το πλήθος νέων προνομίων και διευκολύνσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, το πολυνομοσχέδιο προωθεί το πλήρες ξήλωμα των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, προκειμένου η εργοδοσία να μπορεί να συμπιέζει ακόμα περισσότερο τους μισθούς, επιβάλλοντας ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με πολύ χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας, μέχρι και το άθλιο επίπεδο του κατώτατου μισθού που διαμορφώνεται με υπουργική απόφαση και με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Τον ίδιο στόχο, την ανεμπόδιστη προώθηση αυτής της επίθεσης, υπηρετούν και οι διατάξεις που προωθούν τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών.
Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου πως σε όλα τα κρίσιμα θέματα το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκεκριμενοποίηση και τη συμπλήρωση όλων των παραπάνω χτυπημάτων με υπουργικές αποφάσεις, δίνοντας στην πραγματικότητα στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας απόλυτη εξουσία να ξαναγράψουν τον συνδικαλιστικό νόμο και τα ίδια τα καταστατικά των συνδικάτων.
Συνδυαστικό χτύπημα στις κλαδικές Συμβάσεις…
Με τα άρθρα 49, 51 και 52, το πολυνομοσχέδιο δίνει συνδυαστικό χτύπημα στις κλαδικές Συμβάσεις:
— Με το άρθρο 49 προβλέπονται εξαιρέσεις από τις εθνικές και τις τοπικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ για «επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως κατεξοχήν επιχειρήσεις σε καθεστώς προπτωχευτικής ή παραπτωχευτικής ή πτωχευτικής διαδικασίας ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή εξυγίανσης». Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι θα εργάζονται με πολύ χειρότερους όρους από αυτούς που ισχύουν στην κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση. Η συγκεκριμένη διάταξη μάλιστα επιβεβαιώνει από άλλη μια πλευρά πως η περιβόητη «Κοινωνική Οικονομία» αξιοποιείται και ως εργαλείο για το χτύπημα των ΣΣΕ και τη μείωση των μισθών.
— Με το άρθρο 51, σε περιπτώσεις συρροής, οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν έναντι κλαδικών, για επιχειρήσεις που επικαλούνται «σοβαρά οικονομικά προβλήματα», βρίσκονται σε διαδικασίες πτώχευσης κ.λπ., όταν οι κλαδικές ΣΣΕ δεν περιλαμβάνουν ρήτρες εξαιρέσεων, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο.
— Στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι σε περιπτώσεις συρροής η τοπική σύμβαση υπερισχύει και της εθνικής κλαδικής και της ομοιεπαγγελματικής.
— Το ουσιαστικό ξήλωμα των κλαδικών ΣΣΕ ολοκληρώνεται με το άρθρο 52, στο οποίο προβλέπεται ότι ακόμα και για τις ελάχιστες κλαδικές Συμβάσεις που υπογράφονται, για την επέκτασή τους στο σύνολο του κλάδου, πέρα από τον όρο να υπογράφονται από εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου, θα πρέπει πλέον στη σχετική αίτηση επέκτασης να ελέγχονται οι επιπτώσεις της «στην ανταγωνιστικότητα και στην απασχόληση»!
— Τέλος, με το άρθρο 53 προστίθενται νέοι περιορισμοί για την προσφυγή των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), καθώς η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής από τα συνδικάτα ουσιαστικά εξαλείφεται (για την προσφυγή τους θα πρέπει να αποδεικνύουν «υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος, συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας»!), κλείνοντας έτσι και τις τελευταίες οδούς για την απόσπαση κάποιας ΣΣΕ.
Οπως γίνεται φανερό, ο συνδυασμός όλων των παραπάνω διατάξεων οδηγεί στην ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ. Το γεγονός μάλιστα ότι οι διατάξεις αυτές προωθούνται ενώ ήδη οι κλαδικές ΣΣΕ είναι ελάχιστες και καλύπτουν μόλις το 10% του συνόλου των μισθωτών, επιβεβαιώνει αυτήν τη συνολικότερη στόχευση. Η… «ανάπτυξη για όλους» που διαφημίζει η κυβέρνηση, η στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, προϋποθέτει την καθήλωση των αμοιβών των εργαζομένων, την ολοένα και μεγαλύτερη συμπίεση του μέσου μισθού.
Την ώρα λοιπόν που το αστικό κράτος κλιμακώνει την επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου, αποτελεί καθαρή πρόκληση για τους εργαζόμενους η δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, ότι δήθεν με τις συγκεκριμένες διατάξεις «επιβεβαιώνεται η σταθερή μας θέση για την ανεξαρτησία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων».
Στο μόνο που οι τοποθετήσεις του υπουργού ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είναι οι αναφορές του ότι «εναρμονιζόμαστε με την επικρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική»: Πράγματι, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, «εναρμονίζεται» με τη γενικευμένη αντεργατική επίθεση που ξεδιπλώνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου.
Μεταξύ άλλων οι διατάξεις αυτές προβλέπουν: Αύξηση του κόστους της «πρόσθετης εργασίας» στη μερική απασχόληση κατά 12%, όταν η επίθεση στις ΣΣΕ οδηγεί σε τσάκισμα της μέσης αμοιβής στη μερική απασχόληση, όπως και στο σύνολο των μισθωτών. Θεσμοθετείται υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν όσους εργαζόμενους ασφαλίζουν και πληρώνουν με εργόσημο, όπως και αυτούς που απασχολούνται με «μπλοκάκι», αφήνοντας βέβαια άθικτη την ύπαρξη αυτών των δύο άθλιων εργασιακών σχέσεων.
Αμφιλεγόμενη είναι και η διάταξη για τα πρόστιμα προς τις επιχειρήσεις με αδήλωτους εργαζόμενους, καθώς πέραν της μείωσης των προστίμων αφαιρείται και η πρόβλεψη για αναδρομική ασφάλιση του αδήλωτου εργαζόμενου για ένα τρίμηνο. Επίσης, η ενεργοποίηση παλιότερης διάταξης, που προβλέπει ότι οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) σε ηλεκτρονική μορφή δεν γίνονταν δεκτές από τον ΕΦΚΑ για τις περιόδους που οι εργοδότες δεν είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπου ο ασφαλισμένος θα ψάχνει να βρει τα ένσημά του και να τρέχει αυτός για την ασφάλισή του, αντί η ευθύνη της μη καταβολής εισφορών από την επιχείρηση να εντοπίζεται μόνο σε αυτήν.

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Πρόεδρος του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Ιδιωτικό Τομέα Ν Μεσσηνίας

Κάνουμε ανοικτό κάλεσμα στην διοίκηση του ΕΚ Καλαμάτας να συνεδριάσει άμεσα και να οργανώσει κλιμάκωση κινητοποιήσεων με προκήρυξη απεργίας.
Γνωρίζουμε ότι έχουμε διαφορές, Το λέμε εμείς πρώτοι. Όμως εδώ διακυβεύεται η ύπαρξη των συνδικάτων. Να βάλουμε στην πάντα τις διαφορές και με ενότητα όλοι μαζί να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία των συνδικάτων από τους εργοδότες και τις Κυβερνήσεις τους.

Να δώσουμε μαζί το μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι, δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο θα συνδικαλιζόμαστε, και θα αποφασίζουμε . Να δώσουμε μήνυμα ότι, δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις στην οργάνωση των συνδικάτων μας και στον τρόπο λειτουργίας τους. Η οργάνωση της πάλης είναι υπόθεση δική μας και όχι των εργοδοτών και των Κυβερνήσεων τους. Έχουμε καταστατικά, με σκοπούς πού προβλέπουν απαρτίες, τρόπους λειτουργίας και εκλογής των οργάνων τους. Έχουν καταστατικά που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν ψηφίσει ύστερα από συζήτηση και ουσιαστικό διάλογο . Έχουμε μητρώα μελών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα δώσουμε σε κανέναν εργοδότη.
ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 7 μμ στην Πλατεία 23ης Μάρτη για να διαδηλώσουμε μαζικά την αντίθεση μας και να βροντοφωνάξουμε ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Δημοφιλέστερα

To Top