ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργατικό Κέντρο: Το νομοσχέδιο εντείνει τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας – Απεργία στις 10 Ιουνίου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ- ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας ιδιαίτερα την μνημονιακή περίοδο είχαμε μια σειρά ρυθμίσεων που οδήγησαν στην θυσία του βιοτικού επιπέδου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων με απορρύθμιση της προστασίας της εργασίας και δραματικό περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζόμενων που σε συνδυασμό με την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού με τους σοβαρότατους περιορισμούς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας επιβάρυναν περαιτέρω την θέση των εργαζομένων.

Επίσης η ολοένα μεγαλύτερη κατάργηση προστατευτικών νομοθετικών ρυθμίσεων και  θέσπιση περιορισμών που ακυρώνουν συνταγματικές διατάξεις είναι προς όφελος των επιχειρήσεων και της κερδοφορίας αυτών.

Μετά την ανάρτηση του εργασιακού Ν/Σ σε δημόσια διαβούλευση έχουμε να κάνουμε τις πρώτες βασικές παρατηρήσεις.

Κατ’ αρχήν το Εργασιακό Νομοσχέδιο δε ρυθμίζει την αγορά εργασίας και δεν κινείται στην κατεύθυνση προστασίας της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Αντιθέτως εντείνει τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

 1. Είμαστε αντίθετοι στην ατομική διευθέτηση γιατί οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης δεν είναι ισότιμοι διαπραγματευτικά με τον εργοδότη και εάν λάβουμε υπ’ όψη ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ελληνικών επιχειρήσεων ( πάνω από το 95%) απασχολεί μέχρι 20 εργαζόμενους γίνονται κατανοητές οι συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Σταθερή διαχρονικά είναι η προσήλωση μας στην πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης, αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας, επίσης πιστεύουμε ότι τα οφέλη της νέας τεχνολογίας της ψηφιακής εποχής κ.τ.λ., θα πρέπει να επιμερισθούν και στους εργαζόμενους διεκδικώντας 5νθήμεριο- 7ωρο-35ωρο όπως επίσης κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας

 1. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην μη επαναπρόσληψη σε απόλυση εργαζόμενου που θα κριθεί παράνομη και καταχρηστική, με την καταβολή κάποιων επιπλέον μισθών. Εάν ψηφισθεί μια τέτοια ρύθμιση θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε αθρόες απολύσεις.
 • Είμαστε αντίθετοι στην μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή.

Στο διαμορφωμένο εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατούν καταστάσεις ζούγκλας, τέτοιες ρυθμίσεις θα αποτελέσουν κόλαφο για τον κόσμο της εργασίας, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη περίοδο μετά την πανδημία είναι ανάγκη για αναβάθμιση, εμπλουτισμό και θωράκιση του. Το ΣΕΠΕ πρέπει να είναι η ισχυρότερη επιτελική δομή του Υπουργείου εργασίας.

 1. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή του εμβληματικού Νόμου 1264/82 και ζητάμε την κατάργηση των μέχρι τώρα περιοριστικών παρεμβάσεων στον νόμο με ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων .
 2. Στο θέμα της «ψηφιακής κάρτας εργασίας» το οποίο ήταν αίτημα της ΓΣΕΕ εδώ και μια 10ετία πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει στην πάταξη της αδήλωτης, υποδηλωμένης εργασίας της εισφοροδιαφυγής κ.τ.λ. ωστόσο υπάρχει ο προβληματισμός σχετικά με την επεξεργασία μεγάλου αριθμού προσωπικού δεδομένων που αφορούν όχι μόνο την παρουσία άλλα και τις συνήθειες των εργαζομένων τα οποία θα είναι προσβάσιμα στις αρμόδιες αρχές.
 3. Στην ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία δηλαδή του ορισμού προσωπικού ασφαλείας στις ΔΕΚΟ σε ποσοστό 33% για κάλυψη παρεχομένων υπηρεσιών είμαστε αντίθετοι γιατί σε ένα ήδη συνταγματικό δικαίωμα το οποίο μια σειρά από νομοθετήματα, δεκάδες συνταγματικοί και αντισυνταγματικοί περιορισμοί έρχεται και αυτή η ρύθμιση η οποία αφ’ ενός μειώνει την αποτελεσματικότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων αφ’ ετέρου δημιουργούνται επιπλέον συνθήκες για να βγει μια απεργία παράνομη και καταχρηστική.
 • Διαχρονική είναι η θέση μας για την κυριακάτικη αργία που σε συνδυασμό με την αύξηση των υπερωριών θα επιβαρύνουν ακόμη την θέση των εργαζόμενων.
 • Στα θέματα που έχουν να κάνουν σχετικά με την Υγεία και Ασφάλεια, πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, τα θέματα αντιμετώπισης της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, τα θέματα αδειών ρυθμίσεων ενίσχυσης προστασίας από τις απολύσεις είναι σε θετική κατεύθυνση. Επίσης στο θέμα της τηλεργασίας είναι και αυτό σε θετική κατεύθυνση, δεν υιοθετούνται όμως πλήρως οι θέσεις των συνδικάτων τις οποίες θα προβάλουμε στην διαβούλευση.
 1. Τέλος το μεγάλο ζήτημα της εξίσωσης της αποζημίωσης εργατοτεχνιτών με τους Υπαλλήλους μας βρίσκει σύμφωνους γιατί ένα πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος ικανοποιείται, όμως παραμένει η αντίθεση μας στο καθεστώς της μειωμένης αποζημίωσης όταν αυτή γίνεται με προειδοποίηση.

Συμπερασματικά στην διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα με την συνδρομή των νομικών του Υπηρεσιών και του Ινστιτούτου Εργασίας θα προβάλει λεπτομερή απάντηση στις προωθούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου με πληρότητα αξιολόγησης και επιστημονικής τεκμηρίωσης προκειμένου να διαμορφώσουμε μια ισχυρή βάση διαπραγμάτευσης.

 • Να αποσυρθεί κάθε αντεργατική διάταξη του Ν/Σ που οδηγεί την χώρα και τους πολίτες σε δημοκρατική οπισθοδρόμηση και τον κόσμο της εργασίας σε περαιτέρω εργασιακή υποβάθμιση
 • Να υιοθετηθούν στις διατάξεις του Ν/Σ όχι απλά τα κεφάλαια αλλά και οι ουσιώδεις ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί και προτείνει η ΓΣΕΕ για την τηλεργασίας, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κ.τ.λ

Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και αυτό θα πράξουμε

Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δημοκρατικής και αγωνιστικής δράσης

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία  που κήρυξε η ΓΣΕΕ στις 10 Ιουνίου 2021

Εργατικό Κέντρο: Το νομοσχέδιο εντείνει τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας – Απεργία στις 10 Ιουνίου
To Top