ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: “Ζητάμε απ’ την κυβέρνηση μέτρα για όλους τους εργαζόμενους σε τουρισμό-επισιτισμό”

Επιστολή στους υπουργούς Γιάννη Βρούτση, Χρήστο Σταϊκούρα και Χάρη Θεοχάρη έστειλε το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας ζητώντας να εντάξουν στις ρυθμίσεις το σύνολο των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό και να κηρύξουν ως υποχρεωτική τη σύμβαση στον επισιτισμό. Αναλυτικά η επιστολή:

Προς:
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Γιάννη Βρούτση
Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Τουρισμού
κ. Θεοχάρη Θεοχάρη

κ.κ. Υπουργοί,

Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία δυστυχώς και στην περιοχή μας έχει επιφέρει μια σειρά από προβλήματα στον Τομέα απασχόλησης, αλλά και των εργασιακών σχέσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας .

Όμως θα πρέπει να τονίσουμε και να επισημάνουμε ιδιαιτέρα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού που ως γνωστό τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις .

Όπως διαφορετικοί και άνισοι όροι απασχόλησης, εξατομίκευση των όρων αμοιβής και εργασίας, ψευδής δηλωμένη απασχόληση και μαθητεία, χαμηλή ειδίκευση και χαμηλοί απλήρωτοι μισθοί, εξαντλητικά ωράρια, εργατικά ατυχήματα, υπερενίσχυση της ευελιξίας, ηλικιακός ρατσισμός, σεξουαλική παρενόχληση κ.τ.λ.

Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η περιοχή μας στηρίζεται κατά πολύ μεγάλο μέρος τόσο απ’ τον Τουρισμό αλλά και απ’ τον Πρωτογενή τομέα που δυστυχώς και εκεί η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των χαμηλών τιμών αλλά και της μειωμένης παραγωγής.

“Επειδή για τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού φαίνεται ότι η φετινή χρονιά ίσως είναι χαμένη, ζητάμε απ’ την κυβέρνηση πρόσθετα και ουσιαστικά μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο”

Η κυβέρνηση επιβάλλεται να εντάξει άμεσα το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στις ρυθμίσεις που ισχύουν για τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους μέχρι την επαναπρόσληψή τους.

Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη η κήρυξη της σύμβασης στον επισιτισμό ως υποχρεωτική αφού έχει υπογραφεί απ’ τον Δεκέμβριο του 2019 και αποτελεί την μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση στην χώρα μας.
Στην κρίσιμη αυτή περίοδο που όλοι μας ζούμε με την αγωνία για την επόμενη ημέρα, πιστεύουμε ότι τα αιτήματα μας είναι δίκαια και ρεαλιστικά, η υλοποίησή τους θα δώσει μια νέα ώθηση στην οικονομία αλλά και στον κλάδο”.

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: “Ζητάμε απ’ την κυβέρνηση μέτρα για όλους τους εργαζόμενους σε τουρισμό-επισιτισμό”
To Top