MESSINIA PLUS

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: Συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στις 10:30

ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τοποθέτηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρη Τσώνη, για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει όλους τους Έλληνες εργαζόμενους αντιμέτωπους με τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά θέματα, όπως της ακρίβειας, της ανεργίας, της φτώχειας, της ενεργειακής ανασφάλειας, καθώς επίσης και της αύξησης του ιδιωτικού χρέους, αφού πάρα πολύς κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια.
Είναι γεγονός ότι η ακρίβεια συνεχίζει να ροκανίζει το εισόδημα των εργαζομένων και μπορούμε να που ότι ο μισθός πια δεν φτάνει και ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα έχουμε στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα τρόφιμα. Επίσης η ανεργία συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει το καθεστώς της μαύρης εργασίας, τα τετράωρα, η επισφαλής εργασία, σε αντίθεση με τη σταθερή απασχόληση, με το πενθήμερο και το οκτάωρο που λέμε εμείς. Ακόμα η φτώχεια είναι μεγάλη και αυτό φαίνεται και στην καθημερινή μας ζωή όπως επίσης και στην αδυναμία να μπορέσει ο κόσμος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με όλες τις καταστροφικές συνέπειες οι οποίες υπάρχουν και για την κοινωνία και για την οικονομία.
Τα βασικά μας αιτήματα είναι:
-Άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων.
-Μέτρα για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.
-Κατώτατος μισθός με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
-Υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας, υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
-Σύγχρονο ασφαλές και αποτελεσματικό σιδηροδρομικό δίκτυο και διερεύνηση των αιτιών του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ασφαλείς μεταφορές με τα δημόσια μέσα μαζικής συγκοινωνίας, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους φτωχούς εργαζόμενους, τους φοιτητές και τη νεολαία.
Η συγκέντρωσή μας θα γίνει τη Δευτέρα στις 10.30 έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας».

Τοποθέτηση Δημήτρη Πράττη- Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

Ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι κάλεσμα της Εργατικής Τάξης ενάντια στα οικονομικά δεινά που γεννά ο καπιταλισμός. Τη φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια, την εκμετάλλευση. Οι κεφαλαιοκράτες επιχειρούν να φορτώσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας και τώρα με τον πόλεμο στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με το σαρωτικό και παρατεταμένο κύμα ακρίβειας σε όλα τα βασικα είδη. Οι απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας είναι το αποτέλεσμα της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που ήταν η ναυαρχίδα της οικονομίας μας, και του ενεργειακού πλούτου στα ντόπια και ξένα ενεργειακά μονοπώλια. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πατώντας σε μνημονιακές ράγες που έστρωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που υπακούει η σημερινή κυβέρνηση, κραδαίνοντας το μαστίγιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μοιράζει προεκλογικά επιδόματα ελεημοσύνης από το μεγάλο φαγοπότι του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ η φτώχεια η ανεργία και η μετανάστευση πλήττουν το λαό μας και τη νεολαία διιαίτερα. Καλούμε τους εργαζόμενους τη Δευτέρα στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας να απαιτήσουμε και να φωνάξουμε και να αντιταχθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα.

Τοποθέτηση Κων. Γαλιώτος – Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ
Συμπληρώνονται φέτος, την fa του Μάη, 137 χρόνια από
την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886.
Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του θωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας^ την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού. Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμα μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία την ώρα που η πανδημία καλπάζει και έχουμε θρηνήσει, ως τώρα, χιλιάδες νεκρούς.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: .
• Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.
• Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς αλληλεγγύης Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016-17
• Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ .
• Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
• Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
• Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: Συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στις 10:30
To Top