Τροφή για σκέψη

Έρευνα: Τι λένε οι πολίτες για τη συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα

Διχασμένη εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία στο ζήτημα της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου, η οποία τίθεται στο τραπέζι της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου οι ιεράρχες να αποφασίσουν.

Όπως δείχνει έρευνα της Prorata, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, ευρύτερη συμφωνία (κατά 59%) υπάρχει μόνο στο θέμα της αποχώρησης των ιερέων από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με 6 στους 10 να λένε “ναι” στην αποχώρηση των ιερέων από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Διχογνωμία εμφανίζει το εκλογικό σώμα, ως προς το εάν με τη συμφωνία εξασφαλίζεται εξασφαλίζεται η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς και οι διακριτοί ρόλοι εκκλησίας-κράτους.

Ο ένας στους δύο (49%) δηλώνει ότι συμφωνεί σίγουρα και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι «με τη συμφωνία εξασφαλίζεται η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος της Εκκλησίας και της Πολιτείας», ενώ διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί το 43%. Το 8% «δεν ξέρει, δεν απαντά». Οι έξι στους δέκα (61%) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν, ενώ το 59% όσων στήριξαν τη Ν.Δ. δηλώνει ότι διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.

Το 46% του δείγματος συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη διατύπωση ότι «εξασφαλίζονται οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας», ενώ το 43% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί. Το 11% λέει «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Το 58% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί και το 56% όσων στήριξαν τη Ν.Δ. διαφωνεί.

Στο ερώτημα «Ανεξαρτήτως εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συγκεκριμένη συμφωνία, πιστεύετε ότι οι ιερείς θα έπρεπε να αποχωρήσουν από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ή όχι;» οι έξι στους δέκα (59%) είναι θετικοί, ενώ το 34% αρνητικοί. Το 7% «δεν ξέρει, δεν απαντά». «Ναι» απαντά το 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 42% της Ν.Δ., ενώ «όχι» λέει αντίστοιχα το 22% και το 51%.


ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, από 26 ερευνητές και 2 επόπτες, σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας.ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια, στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών, σταθμισμένα με την από κοινού κατανομή φύλου ηλικία. ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΛΑΘΟΥΣ: Μέγιστο +/- 3,1% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 9-12 Νοεμβρίου 2018.

Πηγή: efsyn.gr

Έρευνα: Τι λένε οι πολίτες για τη συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα
To Top