ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Έρχεται»… σκόνη, αντί για φρέσκο γάλα;

Ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις 380.000 τόνων σκόνης γάλακτος, στο όνομα της... σταθεροποίησης της αγοράς

Την ώρα που οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να διαθέσουν το γάλα τους ή το διαθέτουν σε εξευτελιστικές τιμές, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνει στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων με την αγορά τεράστιων ποσοτήτων σε σκόνη γάλακτος... και μάλιστα στο όνομα της αύξησης της τιμής παραγωγού του φρέσκου γάλακτος.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα της παρέμβασής της εξαντλούνται, χάρη στην τελευταία επιτυχημένη πώληση με διαγωνισμό των δημόσιων αποθεμάτων αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη!

Τα αποθέματα διατέθηκαν με σύνεση, ώστε να διαφυλαχθεί η ισορροπία της αγοράς και να στηριχθεί η ανάκαμψη του γαλακτοκομικού τομέα, ύστερα από την κρίση της αγοράς του 2015-2016, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συνολικά, είχαν αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 380.000 τόνοι αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη μεταξύ 2015 και 2017, μέσω της δημόσιας παρέμβασης για τη σταθεροποίηση της αγοράς και τη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών. Στα τέλη του 2016, η Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία μηνιαίων και αργότερα διμηνιαίων δημόσιων διαγωνισμών για την προσεκτική εκ νέου πώληση των προϊόντων στην αγορά.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε στις 24 Ιανουαρίου τα εξής: «Ο τελευταίος διαγωνισμός αποτελεί σαφή δικαίωση της προληπτικής προσέγγισης της Επιτροπής όσον αφορά στη διαχείριση του αποθέματος αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, δεδομένου ότι το 99% έχει πλέον επαναδιατεθεί επιτυχώς στην αγορά. Στόχος μου, ανά πάσα στιγμή, ήταν να χρησιμοποιηθεί η δημόσια παρέμβαση ως μέτρο προστασίας των εισοδημάτων των γεωργών και, σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία τρία χρόνια αντισταθήκαμε στις εκκλήσεις να μειώσουμε τα αποθέματα με διάφορους τρόπους ή ακόμη και να τα καταστρέψουμε. Καμία από αυτές τις επιλογές δε θα είχε επιτύχει το αποτέλεσμα που τώρα επιτύχαμε. Αντίθετα, η υπομονετική μας προσέγγιση διασφάλισε όχι μόνο την προστασία των εισοδημάτων των Ευρωπαίων γαλακτοπαραγωγών, αλλά και τα συμφέροντα του Ευρωπαίου φορολογουμένου.

Η δημόσια παρέμβαση για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη αποδείχτηκε αποτελεσματικό εργαλείο, ιδίως όταν χρησιμοποιείται με υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο, και ο σημερινός διαγωνισμός, όπως και οι προηγούμενοι, αποτελεί σαφή ένδειξη της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των Ευρωπαίων γεωργών, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Καταδεικνύει, επίσης, ότι η κοινή γεωργική πολιτική προβλέπει ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση διαταραχής της αγοράς, ανάλογης με της περιόδου 2014-2016».

Δύο χρόνια μετά την εκκίνηση της διαδικασίας, οι αποθήκες έχουν αδειάσει και η τιμή του γάλακτος έχει ανέλθει σε 36 λεπτά το κιλό, έναντι 26 λεπτά το κιλό το καλοκαίρι του 2016.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η διαδικασία του διαγωνισμού τεκμηριώνεται με πλήρη διαφάνεια στη διαδικτυακή πύλη του Παρατηρητηρίου της Αγοράς Γάλακτος. Με την τελευταία πώληση 18.514 τόνων, απομένει το 1% του αρχικού συνολικού αποθέματος αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, που αντιστοιχεί σε 4.000 από τους αρχικούς 380.000 τόνους. Από τα 14 κράτη-μέλη που αποθήκευαν αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη για λογαριασμό της Επιτροπής, μόνο 4 από αυτά εξακολουθούν να διαθέτουν μικρά αποθέματα. Ο επόμενος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου.

Τι είναι όμως η σκόνη γάλακτος και τι γίνεται ως προς τη συμβολή της στην ανθρώπινη υγεία;

«Σίγουρα δεν υπάρχει καμία σχέση ως προς τη θρεπτική αξία που έχει για τον άνθρωπο το φρέσκο γάλα», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γνωστός χημικός, πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός.

«Είναι ένα προϊόν που επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε ορισμένα προϊόντα, όπως παγωτά μέχρι ενός ποσοστού, σε γλυκά μέχρι ενός ποσοστού κ.λπ. Δε συγκρίνεται βέβαια με το φρέσκο γάλα. Η σκόνη γάλακτος είναι γάλα αποξηραμένο, συμπυκνωμένο. Έχει αφαιρεθεί το νερό και ό,τι απομένει αποτελεί το τελικό προϊόν, που δεν είναι κάτι άλλο παρά στεγνό, αποξηραμένο γάλα», όπως εξηγεί ο κ. Κατσαρός και προσθέτει πως η σκόνη γάλακτος «συντηρείται για πολύ περισσότερο καιρό σε σχέση με το φρέσκο γάλα. Μπορεί να μεταφερθεί πολύ πιο εύκολα και μπαίνει και πιο εύκολα σε κάποια γλυκά, σε κάποια παγωτά κ.λπ.»...

Οι εταιρείες μετατρέπουν σε σκόνη γάλακτος και τα γάλατα εκείνα που πρόκειται να περάσουν την ημερομηνία λήξεως

Ο Νίκος Κατσαρός συνεχίζει ενημερώνοντάς μας ότι οι εταιρείες μετατρέπουν σε σκόνη γάλακτος και τα γάλατα εκείνα που πρόκειται να περάσουν την ημερομηνία λήξεως, προκειμένου να προλάβουν να τα εκμεταλλευτούν χωρίς να χρειαστεί να τα πετάξουν.

«Τα μετατρέπουν σε σκόνη και έτσι μπορούν και τα εμπορεύονται. Εφόσον αυτό γίνεται κανονικά και πριν λήξει η ημερομηνία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον καταναλωτή»...

«Έρχεται»… σκόνη, αντί για φρέσκο γάλα;

Δημοφιλέστερα

To Top